Russell Crowe: "Ένας υπέροχος άνθρωπος" του Χόλυγουντ με 2 μεγάλους έρωτες - Ίσως ο σημαντικότερος ηθοποιός τη γενιάς του με ένα Όσκαρ (φωτό-βίντεο)

Έγινε 60 ετών!

Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Ράσελ Κρόου!

Ο βραβευμένος ηθοποιός του Χόλυγουντ έγινε 60 ετών και με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή ημέρα θα κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στη ζωή του!

Δεκάδες υποψηφιότητες και βραβεύσεις

Ο Ράσελ Κρόου (Russell Ira Crowe, γενν. 7 Απριλίου 1964) είναι Νεοζηλανδός ηθοποιός, παραγωγός και τραγουδιστής. Αν και πολίτης της Νέας Ζηλανδίας, έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αυστραλία.

Βραβεύθηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στην ταινία Μονομάχος (2000). Έχει προταθεί επίσης επίσης για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες The Insider (1999) και Ένας υπέροχος άνθρωπος (2001).

Ο Κρόου έχει κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του μεταξύ των οποίων και ένα αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, τρεις διαδοχικές υποψηφιότητες για Όσκαρ (1999-2001), μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Βραβείο BAFTA και ένα Βραβείο Όσκαρ. Ο Κρόου είναι επίσης συνιδιοκτήτης της South Sydney Rabbitohs, μιας αυστραλιανής ομάδας ράγκμπι.


Γεννήθηκε το 1964 στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Είναι γιος της Τζόσελιν Υβόν (το γένος Γουίμς) και του Τζον Αλεξάντερ Κρόου, οι οποίοι ασχολούνται με το κέτερινγκ, ενώ ο πατέρας του ήταν και διευθυντής ξενοδοχείου. Έχει επίσης και ένα αδελφό, τον Τέρυ.

Ο παππούς του Κρόου από τη μεριά της μητέρας του, ο Σταν Γουίμς, ήταν κινηματογραφιστής ο οποίος έλαβε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τo Ηνωμένο Βασίλειο για την μαγνητοσκόπηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (παράσημο το οποίο φορούσε ο Κρόου στα Όσκαρ του 2001).

 Ο παππούς του Κρόου από τον πατέρα του, ο Τζον Νταμπλντέι Κρόου, ήταν από το Ρέξαμ της Ουαλίας, ενώ μια από τις προ-προ-γιαγιάδες του από την πλευρά της μητέρας του ήταν Μαορί. Ο Κρόου έχει επίσης αγγλική, γερμανική, ιρλανδική, ιταλική, νορβηγική, σκωτσέζικη, σουηδική και ουαλική καταγωγή.

Όταν ο Κρόου ήταν τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Σίδνεϊ. Σε ηλικία έξι ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά Spyforce, της οποίας παραγωγός ήταν ο νονός της μητέρας του. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών επέστρεψε με την οικογένεια του στη Νέα Ζηλανδία, όπου και συνέχισε το σχολείο, το οποίο, όμως, παράτησε στα δεκαέξι του προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρο του, να γίνει ηθοποιός.

Ο Κρόου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως μουσικός στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το όνομα Russ Le Roq, υπό την καθοδήγηση του καλού του φίλου Τομ Σάρπλιν. Συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές όταν επέστρεψε στην Αυστραλία σε ηλικία εικοσιενός ετών. 

Το 1990 έκανε το ντεμπούτο του και στον κινηματογράφο στις ταινίες The Crossing και Ο όρκος του αίματος. Το 1991 συμμετείχε στην ταινία Με τα μάτια του έρωτα με τον Χιούγκο Γουίβινγκ. Το 1992 ακολουθούν άλλες δυο ταινίες το Spotswood και το Σαρώνω. Το 1993 παίζει στην καναδέζικη ταινία Αιώνιοι εραστές.

Το 1995 συμπρωταγωνιστεί με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στην ταινία Εντολή εξόντωσης και με την Σάρον Στόουν στην ταινία Γρήγορη και Θανάσιμη. Δύο χρόνια μετά πρωταγωνιστεί με την Κιμ Μπέισινγκερ, τον Γκάι Πιρς και τον Κέβιν Σπέισι στο Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό. 

Διαβάστε ακόμη: Ράσελ Κρόου - Πρώτο ξύρισμα από το 2019 - Πως είναι ο Οσκαρικός ηθοποιός χωρίς τα γένια 5 ετών (φωτό)

Η ταινία κερδίζει 2 Όσκαρ και ο Κρόου γίνεται γνωστός στο Χόλιγουντ. Το 1999 έρχεται και η πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Insider, όπου πρωταγωνιστούσε με τον Αλ Πατσίνο.

Την επόμενη χρονιά κερδίζει το Χρυσό αγαλματίδιο ως καλύτερος ηθοποιός, για τον ρόλο του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στο ιστορικό έπος του Ρίντλεϊ Σκοτ, Μονομάχος και η ταινία θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες για το 2000.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στην Απόδειξη Ζωής με την Μεγκ Ράιαν. Το 2001 έρχεται και τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Τζον Νας στο Ένας Υπέροχος Άνθρωπος του Ρον Χάουαρντ. Γ

Για την ερμηνεία του κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο BAFTA, ένα βραβείο από το Σωματείο Ηθοποιών και πολλά άλλα, αλλά χάνει το Όσκαρ από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Οι επόμενες ταινίες που πρωταγωνιστεί είναι Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου το 2003 και Cinderella Man το 2005.

Το 2006 πρωταγωνίστησε στην ρομαντική κομεντί Μια καλή χρονιά και στο πλευρό του είχε την Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ, σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ. 

Ο Κρόου και ο Σκοτ συνεργάζονται για δεύτερη φορά μετά τον Μονομάχο, μια συνεργασία που επαναλαμβάνεται και το 2007 στην ταινία American Gangster με συμπρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσινγκτον (ο Κρόου και ο Ουάσινγκτον συνεργάζονται για δεύτερη φορά μετά το 1995). 

Δείτε τη στιγμή που κέρδισε το Όσκαρ του Καλύτερου Ηθοποιού

Οι μετοχές του Κρόου στο Χόλιγουντ αυξάνονται σταθερά. Το 2010 ενσάρκωσε τον θρυλικό Ρομπέν των Δασών στην ταινία Ρομπέν των Δασών με την Κέιτ Μπλάνσετ. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Οι Επόμενες Τρεις Μέρες του Πολ Χάγκις, η ταινία μια προσαρμογή στην Γαλλική ταινία Pour Elle του 2008.

Μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους το 2012 επιστρέφει με την ταινία Ο Άνθρωπος με τις Σιδερένιες Γροθιές, αλλά και με την συμμετοχή του στο μιούζικαλ Οι Άθλιοι ως Ιαβέρης. Το 2013 τον βρίσκει στην ταινία Broken City και Άνθρωπος από Ατσάλι ενσαρκώνοντας τον Τζορ-Ελ, τον βιολογικό πατέρα του Σούπερμαν. 

Διαβάστε ακόμη: Τι έκανε ο Russell Crowe μαζί με τον Chris Hemsworth & την σύζυγό του; Είδαν αγώνα ράγκμπι! - Το παρών έδωσε και η Natalie Portman (φωτό)

Το 2014 γίνεται γκάνγκστερ στην ταινία Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία με τον Κόλιν Φάρελ, και ο Νώε στην βιβλική ταινία Νώε με την Τζένιφερ Κόνελι και την Έμμα Γουάτσον.

Την ίδια χρονιά κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην δραματική ταινία The Water Diviner στην οποία πρωταγωνιστεί. Το 2016 γίνεται "καλό παιδί" στην ταινία The Nice Guys με τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ενώ το 2017 συμμετέχει στην ταινία Η Μούμια με τον Τομ Κρουζ.

Η ήρεμη προσωπική ζωή

Ο Κρόου διατηρούσε ανοιχτή σχέση με την Αυστραλιανή τραγουδίστρια Ντάνιελ Σπένσερ από το 1989. Το 2000 είχε ένα ειδύλλιο με την συμπρωταγωνίστρια του Μεγκ Ράιαν στα γυρίσματα της ταινίας Απόδειξη Ζωής. 

Το 2001 ο Κρόου και η Σπένσερ επανασυνδέθηκαν και τον Απρίλιο του 2003 παντρεύτηκαν στο κτήμα του Κρόου στη Νέα Νότια Ουαλία. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, Τσαρλς και στις 7 Ιουλίου 2006 γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος τους, Τέννισον. 

Image

Image

twitter: Danielle Spencer

Τον Οκτώβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο Κρόου και η Σπένσερ χωρίζουν. Τον Απρίλιο του 2018 πήραν και επίσημα διαζύγιο.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ράσελ Κρόου τρελά ερωτευμένος με την κατά 27 χρόνια μικρότερη, νέα σύντροφο του – Το επισημοποίησε με εμφάνιση τους στο κόκκινο χαλί 

Από το 2020 διατηρεί δεσμό με την Britney Theriot, που πέρασε από την ηθοποιία αλλά πλέον ασχολείται με το real estate.

Δήλωσε "τρελά ερωτευμένος" κι επισημοποίησε τη σχέση του με την επίσημη εμφάνιση στο κόκκινο χαλί στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του «Poker Face» στη Ρώμη. 

Με πληροφορίες από την wikipedia

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ