Αυτά είναι τα 5 ασυνήθιστα δυνατά σημεία των παραμελημένων ατόμων – Τα συναισθηματικά εγκαταλελειμμένα παιδιά είναι πιο ανεξάρτητοι ενήλικες

Τι είναι η παιδική συναισθηματική παραμέληση

Κι όμως: υπάρχουν 5 εκπληκτικοί τρόποι που σας κάνουν πιο δυνατούς ακόμη και αν έχετε μεγαλώσει με συναισθηματική παραμέληση.

Είναι οι άνθρωποι που έχουν το κεφάλι ψηλά, αλλά με χαμηλότερη ψυχολογία από ό,τι θα έπρεπε και περπατούν ανάμεσά μας, γράφει η ομάδα του PsychologyNow.

"Δεν χρειάζομαι καμία βοήθεια", λένε με χαμόγελο.

"Αλλά τι χρειάζεσαι εσύ;" ρωτούν τους άλλους με γνήσιο ενδιαφέρον.

Αγαπημένοι και σεβαστοί από όσους τους γνωρίζουν, παλεύουν να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον εαυτό τους.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι της παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης.

Τι είναι η παιδική συναισθηματική παραμέληση

Διαβάστε ακόμα: Έρωτας και φιλία: Tα δεδομένα ανατρέπονται, όταν δύο άνθρωποι έρχονται πολύ κοντά – Τι λένε οι ψυχολόγοι (φωτό)

Είναι μια απλή αλλά ισχυρή δυναμική στη ζωή ενός παιδιού. Προϋποθέτει να έχετε μεγαλώσετε σε ένα σπίτι όπου τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία.

Συνήθως, θα διαβάσετε άρθρα για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συναισθηματικά παραμελημένοι άνθρωποι, όπως η αυτοκατηγορία, ο αυτοκατευθυνόμενος θυμός και η χαμηλή αυτοσυμπόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να τα ξεπεράσουν.

Αλλά για να λέμε την αλήθεια, οι συναισθηματικά παραμελημένοι άνθρωποι είναι μερικοί από τους πιο δυνατούς ενήλικες που έχω γνωρίσει ποτέ. Ναι, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά του να μεγαλώνεις συναισθηματικά παραμελημένος.

5 ασυνήθιστα δυνατά σημεία των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

1. Ανεξάρτητοι

Μεγαλώνοντας θα γνωρίζατε, αν και ίσως ποτέ δεν ειπώθηκε φωναχτά, ότι ήσασταν ουσιαστικά μόνοι σας. Είχατε πρόβλημα με έναν δάσκαλο; Το λύνατε εσείς. Έναν τσακωμό με έναν φίλο; Το λύνατε μόνοι σου. Η παιδική σας ηλικία ήταν ένα πεδίο εκπαίδευσης προς την αυτάρκεια. Τώρα, ως ενήλικες, πιθανότατα προτιμάτε να κάνετε τα πράγματα μόνοι σας. Επειδή είστε τόσο πολύ ικανοί, το σπουδαίο είναι ότι, ως επί το πλείστον, μπορείτε.

2. Συμπονετικοί

Ως παιδί, τα συναισθήματά σας αγνοούνταν πολύ συχνά. Αλλά αυτό πιθανότατα δεν σας εμπόδισε να ενδιαφέρεστε για τους άλλους. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα μικρά μωρά έχουν ενσυναίσθηση. Πολλοί άνθρωποι που παραμελήθηκαν συναισθηματικά στην παιδική ηλικία έχουν μειωμένη πρόσβαση στα δικά τους συναισθήματα, αλλά επιπλέον ευαισθησία στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Η συμπόνια είναι μια ισχυρή, θεραπευτική και συνδετική δύναμη. Και εσείς την έχετε σε μεγάλο βαθμό.

3. Δοτικοί

Έχοντας έλλειψη συναισθηματικής αναγνώρισης και επικύρωσης στην παιδική ηλικία, μάθατε να μη ζητάτε πράγματα. Μέρος της ανεξαρτησίας και της συμπόνιας είναι ότι έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών των άλλων από ό,τι των δικών σας. Έτσι, τώρα ως ενήλικας, δεν ζητάτε πολλά, αλλά δίνετε πολλά.

4. Ευέλικτοι

Ως παιδί, πιθανότατα δεν σας συμβουλεύονταν συχνά. Αντί να σας ρωτούν τι θέλετε ή τι χρειάζεστε, δεν είχατε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστείτε εσείς στην εκάστοτε κατάσταση. Έτσι, τώρα, που μεγαλώσατε, δεν είστε απαιτητικοί, πιεστικοί ή ελεγκτικοί. Αντίθετα, είστε το αντίθετο. Μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι πολύ καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους. Και το κάνετε.

5. Συμπαθείς

Οι άνθρωποι με παιδική συναισθηματική παραμέληση τείνουν να είναι από τους πιο συμπαθείς. Συμπονετικοί, δοτικοί και ανιδιοτελείς, μπορεί να είστε αυτοί που οι φίλοι σας αναζητούν όταν χρειάζονται βοήθεια, συμβουλές ή υποστήριξη. Είστε εκεί για την οικογένεια και τους φίλους σας, ίσως και για αγνώστους επίσης. Οι άλλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς. Έχετε ποτέ προβληματιστεί γιατί σας συμπαθούν οι άνθρωποι; Είναι επειδή έχετε αυτές τις πέντε αναμφισβήτητα αξιαγάπητες ιδιότητες.

Πολλοί συναισθηματικά παραμελημένοι άνθρωποι αναγνωρίζουν κρυφά τη μεγάλη τους δύναμη και την εκτιμούν στον εαυτό τους.

Λένε:

  • Δεν χρειάζομαι βοήθεια
  • Δεν χρειάζομαι τίποτα
  • Μπορώ να τα καταφέρω
  • Θα το φροντίσω εγώ
  • Θα είμαι εντάξει με ό,τι κι αν αποφασίσεις
  • Είμαι δυνατός!

Αν αυτό ισχύει για εσάς, η ιδέα να αλλάξετε τον εαυτό σας μπορεί να είναι τρομακτική. Δεν θέλετε να αισθάνεστε εξαρτημένοι από κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτή, του φίλου ή του συζύγου. Φοβάστε ότι θα φανείτε απαιτητικοί, αδύναμοι ή αβοήθητοι. Φοβάστε ότι μπορεί να γίνετε εγωιστές.

Αλλά εδώ βρίσκεται η ομορφιά της παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης: Οι δυνάμεις σας είναι τόσο ανθεκτικές που μπορείτε να τις κάνετε ακόμα καλύτερες εξισορροπώντας τες.

Έτσι, παραμένετε ανεξάρτητοι, αλλά χάνετε το φόβο σας ότι εξαρτάστε από κάποιον όταν το χρειάζεστε. Παραμένετε τόσο ικανοί όσο ήσασταν πάντα, αλλά δεν έχετε πρόβλημα να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Παραμένετε ευέλικτοι και μπορείτε να ακολουθείτε τη ροή, αλλά έχετε επίσης επίγνωση και προσοχή στις δικές σας ανάγκες.

Εξακολουθείτε να μπορείτε να χειριστείτε τα πράγματα. Είστε το ίδιο δυνατοί όπως πάντα. Πιο ισορροπημένοι και πιο ανοιχτοί, εξακολουθούν να σας αγαπούν και να σας σέβονται όλοι όσοι σας γνωρίζουν. Και το σπουδαίο είναι ότι τώρα αγαπάτε και σέβεστε και τον εαυτό σας.

Διαβάστε ακόμα: Ελευθερία: Το βασικότερο & εκλιπόν στοιχείο όλων των σχέσεων – Γιατί; - Μάθετε για την όμορφη σημασία της (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ