Μανώλης Χιώτης: Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, έπαιξε στον Λευκό Οίκο για τα γενέθλια του Αμερικανού Προέδρου - 3 γάμοι, θάνατος & γέννηση την ίδια μέρα (βίντεο)

Μανώλης Χιώτης, έφτιαξε τετράχορδο μπουζούκι για μεγαλύτερη ταχύτητα, άπιαστος το παίξιμο του μπουζουκιού

Γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα. Ο Μανώλης Χιώτης δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε σαν σήμερα το 1921 και πέθανε σε ηλικία μόλις 49 ετών από καρδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το 1970.

Παντρεύτηκε 3 φορές και ο τρόπος που χειριζόταν την πέννα του επάνω στις χορδές ήταν μοναδικός. Τόσο μοναδικός που τον φώναξαν το 1964 όταν ήταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ να παίξει στο Λευκό οίκο στα γενέθλια του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον.

Τον Μανώλη Χιώτη και τη Λαίρη Λίντα ζευγάρι στις ελληνικές ταινίες αλλά και στη ζωή επί επτά χρόνια (ήταν η δεύτερη γυναίκα του) άκουσε ο Τζιμ Ο’ Χάρα, συνεργάτης του τότε προέδρου των Η.Π.Α, Λίντον Τζόνσον που τους κάλεσε να παίξουν για τον Πρόεδρο μαζί με άλλους ξένους καλλιτέχνες.

Και οι τρεις γάμοι που έκανε ήταν με τραγουδίστριες. Το 1954 παντρεύτηκε τη Ζωή Γρυπάρη-Νάχη με την οποία και απέκτησαν δύο παιδιά, όμως χώρισε το 1958. Έναν χρόνο αργότερα πήγε στην εκκλησία με τη Μαίρη Λίντα και έζησαν μαζί έως το 1966, ενώ το 1967 ξαναπαντρεύτηκε τη Μπέμπα Κυριακίδου όπου έζησε μαζί της έως τον θάνατό του.

Θεσσαλονίκη ή Ναύπλιο

Κατά τον ρεμπετολόγο Τάσο Σχορέλη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τον ποιητή και συγγραφέα Νίκο Ρούτσο στο Ναύπλιο. Ο πατέρας του λεγόταν Διαμαντής Χιώτης, ένας βαρύμαγκας γεννημένος στον Πειραιά, με καταγωγή από το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τα λαϊκά όργανα και ξεκίνησε να μαθαίνει κοντά σε Θεσσαλονικιό μουσικοδιδάσκαλο, αρχικά κιθάρα, μπουζούκι και στη συνέχεια ούτι. Έτσι, από 15 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Ναύπλιο, ο Μανώλης Χιώτης άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός.

Διαβάστε ακόμα: Μανώλης Χιώτης, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που παραδέχθηκε μέχρι και ο Τζίμι Χέντριξ-γεννήθηκε και πέθανε στις 21 Μαρτίου

Από το βιολί στο μπουζούκι

Το 1935 περίπου, πήγε στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει βιολί. Τότε ήταν που γνωρίστηκε με τον Στράτο Παγιουμτζή, ο οποίος και τον προσέλαβε να παίζει δίπλα του μπουζούκι στο κέντρο «Δάσος» του Βοτανικού. Το 1937, ο Μανώλης Χιώτης ακολουθώντας το ρεμπέτικο μοτίβο, ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, «Το χρήμα δεν το λογαριάζω», που έγινε αμέσως επιτυχία. 

Έφτιαξε το τετράχορδο μπουζούκι

Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μετά απ' αυτόν, συνέχισε να γράφει τραγούδια, πλην όμως βλέποντας ότι με το «κλασικό» μπουζούκι δεν μπορούσε να αποδώσει γρηγορότερες σε ρυθμό μουσικές εκτελέσεις, προχώρησε στη μεγάλη καινοτομία προσθέτοντας άλλη μία χορδή στο όργανο, δημιουργώντας έτσι το «τετράχορδο μπουζούκι». 

Με το τετράχορδο πλέον μπουζούκι, άνοιξε ο ορίζοντας για ασύλληπτες σε ταχύτητα εκτελέσεις σε σχέση με το κλασικό μπουζούκι.

Διαβάστε ακόμα: Η σπάνια εμφάνιση της Μαίρης Λίντα: Τραγούδησε Μανώλη Χιώτη μέσα από το γηροκομείο - η συγκινητική εκδήλωση (βίντεο)

Ο Μανώλης Χιώτης φέρεται να έγραψε περισσότερα από 1.500 τραγούδια. Ανεξάρτητα όμως αυτού, πολύ τακτικά συμμετείχε και ως σολίστ σε ηχογραφήσεις και πολλών άλλων λαϊκών συνθετών. Χαρακτηριστικό υπήρξε το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης στηρίχθηκε ακριβώς στη δεξιοτεχνία του Χιώτη κατά την πρώτη του επίσημη δισκογραφική του παρουσία με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, συνεργασία που συνεχίστηκε και στο "Λιποτάχτες", "Αρχιπέλαγος" κ.ά. Την ίδια εποχή συνεργάσθηκε ομοίως και με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Διαβάστε ακόμα: Ζωή Νάχη: Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Μανώλη Χιώτη - Ήταν ηθοποιός, τραγουδίστρια και στιχουργός

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ