Πόσο fake ήταν τελικά η πρώτη φωτογραφία της πριγκίπισσας Κέιτ – Που εντοπίστηκαν οι παρεμβάσεις με το Photoshop

Associated Press,  Reuters, AFP και Getty Images, τέσσερα μεγάλα πρακτορεία απέσυραν την φωτογραφία της πριγκίπισσας Κέιτ επειδή «δεν πληρούσε» τα πρότυπα φωτογραφίας των πρακτορείων

«Επεξεργασμένη"» θεωρούν ότι είναι η πρώτη φωτογραφία της πριγκίπισσας Κέιτ, τέσσερα μεγάλα διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία και απέσυραν την πρώτη φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις μήνες από τότε που έκανε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Γυρίζει μπούμερανγκ στο Παλάτι

Το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου, σχεδόν τρεις μήνες από το σοκ για την κατάσταση της υγείας της Κέιτ, θεωρήθηκε από το Παλάτι του Κένσινγκτον ότι η φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα θα καταλαγιάσει μερικές από τις πιο ακραίες θεωρίες σχετικά με την απουσία της πριγκίπισσας από τα δημόσια καθήκοντά της.

Όμως μέσα σε λίγες ώρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με μεγεθυμένες εικόνες του αριστερού μανικιού της πριγκίπισσας Σάρλοτ και των δακτύλων του πρίγκιπα Λούις που τα σταυρώνει όπως όταν θέλουμε να ευχηθούμε "καλή τύχη". Επιπλέον αυτών, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η Κέιτ δεν φορούσε τη βέρα της, που δεν αποχωρίζεται ποτέ.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και διανεμήθηκε από το Παλάτι του Κένσινγκτον με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στη Βρετανία, δείχνει την πριγκίπισσα Κάθριν με τα τρία παιδιά τους.

Αλλά το Associated Press ήταν το πρώτο που απέσυρε την εικόνα καθώς "δεν πληρούσε" τα πρότυπα φωτογραφίας του πρακτορείου. Το πρακτορείο σημείωσε μια "ασυνέπεια στην ευθυγράμμιση του αριστερού χεριού της πριγκίπισσας Σάρλοτ". Το ίδιο έκαναν και τα πρακτορεία Reuters, AFP και Getty Images.


Το Παλάτι αρνήθηκε να σχολιάσει

Η φωτογραφία δείχνει την πριγκίπισσα να κάθεται, περιτριγυρισμένη από την πριγκίπισσα Σάρλοτ, τον πρίγκιπα Λούις και τον πρίγκιπα Τζορτζ, καθώς ο τελευταίος τυλίγει τα χέρια του γύρω της.

Ήταν η πρώτη επίσημη φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας μετά την επέμβαση στην κοιλιά της πριν από δύο μήνες. Η εικόνα δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα μήνυμα από την Κάθριν που ανέφερε: "Σας ευχαριστώ για τις ευγενικές σας ευχές και τη συνεχή υποστήριξή σας τους τελευταίους δύο μήνες. Εύχομαι σε όλους καλή Γιορτή της Μητέρας". Και υπέγραφε με το αρχικό C (Cathrine).

Είναι μια συνήθεια του Γουίλιαμ και της Κέιτ να διανέμουν φωτογραφίες από ιδιωτικές στιγμές της οικογένειάς τους τις οποίες τις περισσότερες φορές βγάζει η ίδια η Κέιτ που φημίζεται για το ότι της αρέσει πολύ να φωτογραφίζει τα παιδιά της. Τις περισσότερες φορές, οι φωτογραφίες της Κέιτ δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης με οδηγίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε ακόμα: Η Πριγκίπισσα Κέιτ επανήλθε! Η πρώτη φωτογραφία στα social media με πλατύ χαμόγελο - Αγκαλιά με τα 3 παιδάκια της 

Αργά την Κυριακή, το Associated Press, το πρώτο από τα τέσσερα διεθνή πρακτορεία που διένειμε τη φωτογραφία, εξέδωσε μια "ειδοποίηση ότι "σκοτώνει" τη φωτογραφία", ότι δηλαδή την ανακαλεί. Η ανάκληση συνοδεύτηκε από το σχόλιο ότι "έπειτα από προσεκτικότερη εξέταση φαίνεται ότι η πηγή έχει επεξεργαστεί την εικόνα. Δεν θα σταλεί φωτογραφία αντικατάστασης".

Στη συνέχεια το Reuters, ανέφερε ότι απέσυρε επίσης την εικόνα "μετά από ανασκόπηση μετά τη δημοσίευση". Ακολούθησε ένα τρίτο πρακτορείο, το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου AFP, το οποίο εξέδωσε επίσης μια "υποχρεωτική ειδοποίηση για "σκότωμα" της φωτογραφίας".

Ακόμα και το βρετανικό PA ζητά διευκρινήσεις

Το PA Media, το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου - μέσω του οποίου η Βασιλική Οικογένεια δημοσιοποιεί τακτικά τις επίσημες πληροφορίες της, συμπεριλαμβανομένου του BBC - δήλωσε ότι δεν ανακαλεί τη φωτογραφία.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του PA Media δήλωσε ότι το πρακτορείο ζητά επείγουσες διευκρινίσεις από το Παλάτι του Κένσινγκτον σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται για χειραγώγηση.

Οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ακολουθούν τις δικές τους αυστηρές οδηγίες σχετικά με τη χρήση χειροποίητων φωτογραφιών, χρησιμοποιώντας τις μόνο όταν συνοδεύονται από μια εξήγηση ότι η εικόνα έχει αλλάξει από την αρχική.

Ως εκ τούτου, τα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το AP, δεσμεύονται στους πελάτες τους ότι οι φωτογραφίες τους είναι ακριβείς και δεν έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Οι κανόνες του AP επιτρέπουν "μικρές ρυθμίσεις" μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης σκόνης στους αισθητήρες της κάμερας.

Διαβάστε ακόμα: Η πρώτη δημόσια υποχρέωση της πριγκίπισσας Κέιτ είναι γεγονός! Θα συμμετάσχει στις 8 Ιουνίου σε στρατιωτική παρέλαση

Κατά τη στιγμή της παραμονής της στην ιδιωτική κλινική όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, το παλάτι είχε ανακοινώσει ότι η πριγκίπισσα ήθελε τα προσωπικά της ιατρικά στοιχεία να παραμείνουν ιδιωτικά, προσθέτοντας ότι ήθελε "να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη κανονικότητα για τα παιδιά της". Ενώ, είχε γίνει γνωστό ότι θα παρείχαν ενημερώσεις για την ανάρρωσή της μόνο όταν υπάρχουν σημαντικές νέες πληροφορίες προς κοινή χρήση.

Διαβάστε ακόμα: Χαμός μέσα στο Μπάκιγχαμ: Τσακώθηκαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Βασίλισσα Καμίλα – Η μητριά εγκατέλειψε τα καθήκοντά της και πήγε διακοπές (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ