Κι΄όμως ! Τα σκυλάκια μπορούν να κατανοήσουν τι λένε οι ιδιοκτήτες τους - Το επιβεβαίωσε επιστημονική μελέτη !

Ο τετράποδος  συντρόφός τους,καταλαβαίνει πραγματικά τι τους λένε.

Επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι σκύλοι μπορούν να κατανοήσουν τι λένε οι ιδιοκτήτες τους.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι ιδιοκτήτες που αγαπάνε τα σκύλια τους έχουν υποψιαστεί εδω και καιρό – ότι ο 

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Brown στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, χρησιμοποιεί την τεχνολογία,λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να σαρώσουν τους εγκεφάλους 13 οικογενειακών σκυλιών, και διαπίστωσε ότι τα ζώα χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου για να επεξεργάζουν την ομιλία, με εναν τρόπο πολύ παρόμοιο με αυτή των ανθρώπων.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν να βρίσκονται ακίνητα μέσα στο μηχάνημα fMRI (ήταν ελεύθερα και θα μπορούσαν να φύγουν όποτε ήθελαν), ενώ ακούγαν τη φωνή του εκπαιδευτή τους μέσω ακουστικών.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της σάρωσης για να συμπεράνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν οχι  μόνο δύο λέξεις και τις διαφορές στον τόνο τους, αλλά μπόρουν επίσης να επεξεργαστούν αυτά συνδυάζοντας παράγοντες για να καθορίσουν αν έχουν και νόημα.

Από το Associated Press:

«Οι σκύλοι είχαν καταλάβει ότι είχαν επαινεθεί,αν οι λέξεις και ο τόνος τους ήταν θετικά. Λέξεις χώρις νόημα με μια ενθαρρυντική φωνή, ή  λέξεις με νόημα σε ουδέτερο τόνο, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.»

Αν και προηγούμενες μελέτες έιχαν ήδη δείξει ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν τις διαφορές μεταξύ των λέξεων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εκφωνούνται, αυτή η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει πως αυτή η επεξεργασία λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο.

Τα σκυλια επεξεργαζονται την γλώσσα  με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. Η έκπληξη για τα αποτελέσματα ήταν πολύ παρόμοια με την δικιά μας επεξεργασία
Από το Washington Post:

«Με τις εικόνες της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι ερευνητές είδαν ότι οι σκύλοι υποβάλλουν σε επεξεργασία τα γνωστά λόγια, ανεξάρτητα από τονισμός, και έκαναν έτσι με το αριστερό ημισφαίριο, ακριβώς όπως τους ανθρώπους. Τονος, ή το συναίσθημα πίσω από τη λέξη, από την άλλη πλευρά, αναλύθηκε στις ακουστικές περιοχές του δεξιού ημισφαιρίου – όπως ακριβώς συμβαίνει στους ανθρώπους «.

Πόσα πραγματικά καταλαβαίνουν τα σκυλιά; 

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της σάρωσης δεν αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να κατανοήσουν την πραγματική έννοια των λέξεων με τον τρόπο που οι άνθρωποι κάνουν, αλλά μπορουν να ανταποκρίθουν σε αυτες λόγω της εξοικείωσής τους.

Δείτε ακόμη:Έχουν τελικά οι σκύλοι αίσθηση του χιούμορ ; Μπορεί ασυναίσθητα να τα ενθαρρύνουμε κάθε φορά που γελάμε ή παίζουμε μαζί τους !

Ωστόσο, λόγω του γεγονός ότι τα σκυλιά ίσως ακούσουν τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους σε άλλη φρασεολογεια , είναι ίσως ασφαλές να υποθέσουμε ότι η εξοικείωση δεν είναι ο μόνος βασικός παράγοντας, αλλά αν η λέξη  απευθύνεται ή όχι στο σκύλο, δίνοντας ” κάποια έννοια » για το σκυλί που ερωτατε .

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα σε εκατοντάδες λέξεις. 

Δύο από αυτές τις μελέτες συμμετείχε ένα border collie που ονομαζόταν Chaser, ο οποίος έχει μάθει τα ονόματα πάνω από 1.000 αντικείμενων, και μπορεί ακόμη  να κάνει διάκριση μεταξύ των ομάδων των αντικειμένων – όπως «μπάλες» και «Frisbees» – και τα επιμέρους ονόματα για τα αντικείμενα μέσα σε κάθε ομάδα .

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα puppy4u.gr, αυτή η τελευταία έρευνα υποδηλώνει ότι από το μυαλό του σκύλου επεξεργάζετε τη γλώσσα με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων, η δυνατοτητα να κατανοήσουν κάποια περίπλοκη γλώσσα μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε πολλά άλλα είδη.

Και η σχετικά μεγάλη συσχέτιση μεταξύ σκύλων και ανθρώπων μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι φαινομενικά πιο ικανοί από τις γάτες, για παράδειγμα, όσον αφορά την «κατανόηση» την ανθρώπινη ομιλία? η σχέση μεταξύ γάτες και  άνθρωπους είναι πολύ πιο πρόσφατη, μιλώντας συγκριτικά.

Αυτό που μας χωρίζει πραγματικά από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο είναι ίσως το γεγονός ότι έχουμε εφεύρει να χρησιμοποιούμε λέξεις, αλλά όχι ότι είμαστε το μόνο είδος που μπορεί να τις καταλαβαίνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ