Πώς να φροντίσετε το παράλυτο κατοικίδιό σας ; Η θεραπεύτρια αποκατάστασης σκύλων - Στέλλα Κεχαγιά μας δείχνει τον τρόπο !

Οι βασικές συμβουλές για να μη νιώθετε ότι ήρθε η καταστροφή...

Ο σκύλος μου είναι παράλυτος, και τώρα;

Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από ιδιοκτήτες ζώων που τα κατοικίδιά τους ξαφνικά έχουν παραλύσει. 

Είτε λόγω ατυχήματος (το χτύπησε αυτοκίνητο, έπεσε από το μπαλκόνι), είτε λόγω παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (θωρακοσφυικό σύνδρομο, προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου), είτε λόγω νευρολογικών παθήσεων (πολυριζίτιδα, πολυνευρίτιδα, εκφυλιστική μυελοπάθεια, απονευρωτική μυοπάθεια κ.α) το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… έχουν ξαφνικά στο σπίτι έναν σκύλο παράλυτο, ημιπληγικό (παράλυση της μιας πλευράς του σώματος, δεξιά ή αριστερή), παραπληγικό (παράλυση των οπίσθιων άκρων), τετραπληγικό (παράλυση όλων των άκρων). 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες “πελαγώνουν” και μόνο στην ιδέα του παράλυτου σκύλου αλλά με τη καθοδήγηση των κτηνιάτρων και του φυσικοθεραπευτή η ζωή τους μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ. 

Είτε η παράλυση είναι μόνιμη, είτε παροδική (το οποίο θα κριθεί με τις κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους από τον εξειδικευμένο κτηνίατρο-νευρολόγο) για την καλύτερη φροντίδα του σκύλου σας καλό θα ήταν να ακολουθήσετε κάποιες βασικές συμβουλές.

Καθαριότητα
Η καθαριότητα αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη της φροντίδας ενός παράλυτου ζώου. Τα περισσότερα παράλυτα ζώα δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως την ούρηση και την αφόδευσή τους με αποτέλεσμα να λερώνονται. 

Φροντίστε ο σκύλος ή η γάτα σας να είναι πάντα στεγνά και καθαρά. Σε περίπτωση που λερωθεί, καθαρίστε το αμέσως, πριν προλάβουν τα ούρα να μουλιάσουν στο τρίχωμα. Καθαρίστε με λίγο νερό και σαπούνι και στεγνώστε με σεσουαρ. 

Τα ούρα και η υγρασία που παραμένουν στο δέρμα μπορεί να δημιουργήσουν από απλούς ερεθισμούς μέχρι δερματικές λοιμώξεις και έλκη κατάκλισης. Τα κόπρανα μπορούν να δημιουργήσουν πληγές γύρω από τον πρωκτό αλλά και να προσελκύσουν διάφορα έντομα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά απορροφητικά υποστρώματα για τα κατοικίδια που δεν κινούνται καθόλου ή πάνες (τύπου παμπερς) για τα σκυλιά που έχουν κάποια κινητικότητα. Υπάρχουν στο εμπόριο διαφορετικές πάνες για αρσενικά και θηλυκά σκυλιά. Φυσικά μην χρησιμοποιήσετε ανθρώπινες κρέμες, κάποιες είναι τοξικές και πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. 

Φροντίστε να ελέγχετε το σκυλί σας αρκετές φορές την ημέρα για πληγές, βρωμιά, ούρα ή περιττώματα. 

Η διατήρηση του παράλυτου σκύλου ή της γάτας σας καθαρού και στεγνού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη δερματικών προβλημάτων και λοιμώξεων.

Αλλαγή θέσεων
Τα σκυλιά με περιορισμένη κινητικότητα μπορούν εύκολα να αναπτύξουν έλκη κατάκλισης, δηλαδή πληγές στα οστικά σημεία που πιέζεται το δέρμα τους, από το να βρίσκονται στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό.

Φροντίστε να σηκώνετε το σκυλί σας και να το κινείται όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν είναι ξαπλωμένο βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε μαλακό υπόστρωμα και αλλάζετε συχνά την θέση του. Καλό θα ήταν κάθε 2-4 ώρες να του αλλάζετε πλευρά.

Ούρηση και αφόδευση
Πολλά παράλυτα ζώα έχουν λίγο ή καθόλου έλεγχο της ουροδόχου κύστης και των εντέρων τους. Μερικά έχουν ακράτεια, οπότε τα ούρα τους θα στάζουν και τα κόπρανά τους θα πέφτουν. 

Ωστόσο, αυτό μπορεί απλά να συμβαίνει διότι τα ούρα ξεχειλίζουν από την ουροδόχο κύστη και όχι από πραγματική ακράτεια. Αυτά τα ζώα θα πρέπει να τα βοηθήσετε με τα χέρια σας ώστε η κύστη τους να αδειάζει αρκετές φορές τη μέρα ώστε να μην μένουν παλιά ούρα στην κύστη και δημιουργούν λοιμώξεις. 

Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει που να τοποθετήσετε τα χέρια σας και πόση πίεση να ασκήσετε, καθώς μια λάθος εφαρμογή ή υπερβολική πίεση μπορεί να τραυματίσει την ουροδόχο κύστη του. 

Όσον αφορά την αφόδευση, σε κάποια ζώα μπορεί να τους φεύγουν τα κόπρανα, ενώ άλλα να έχουν δυσκοιλιότητα. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πως μπορείτε να υποβοηθήσετε την κινητικότητα του εντέρου και αν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή του.
 

Αμαξίδιο ή βοηθητικός ιμάντας
Για αρχή θέλω να καταρρίψουμε τον μύθο ότι μπαίνοντας το σκυλί σε αμαξίδιο θα μείνει παράλυτο για πάντα ή θα “τεμπελιάσει” και δεν θα περπατήσει ποτέ. 

Τα αμαξίδια χρησιμοποιούνται ως μεταβατικά μέσα από την παράλυση στην επανάκτηση της κινητικότητας. Ένα αμαξίδιο, ειδικά σε ένα παραπληγικό σκυλάκι με φυσιολογικά τα πρόσθια άκρα, όχι μόνο θα βοηθήσει το ίδιο στην κινητικότητά του αλλά θα του προσφέρει ένα τεράστιο boost στην ψυχολογία του. Ένα σκυλάκι σε αμαξίδιο έχει μια φυσιολογική ζωή, μπορεί πάει τη βόλτα του στο πάρκο και να κοινωνικοποιείται όπως παλιά! 

Οι ιμάντες βοηθούν περισσότερο στα σκυλιά που έχουν κάποια κινητικότητα και μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα υποβοηθά στηρίζοντάς τα μερικώς.
Φυσικά τα αμαξίδια και οι ιμάντες θα πρέπει να διατηρούνται στεγνά και καθαρά. Επίσης δεν είναι συνετό να μένουν για πολύ ώρα σε αυτά καθώς από την τριβή μπορούν να δημιουργηθούν πληγές.

Νερό και φαγητό
Όλα τα σκυλιά χρειάζονται σωστή διατροφή και ενυδάτωση, αλλά ένα παραπάνω τα παραλυτάκια. 

Ταΐστε μια τροφή καλής ποιότητας και μετρήστε την κατάλληλη ποσότητα για το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας. Κρατήστε το σκυλί σας στο βέλτιστο βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να δυσκολέψει τον σκύλο σας να κινήσει το σώμα του και τα μέρη του που εξακολουθούν να λειτουργούν ενώ η έλλειψη βάρους μπορεί να κάνει το σκυλί σας πιο αδύναμο από το κανονικό. 

Δείτε ακόμη:Οι συμβουλές εκπαίδευσης για να βοηθήσετε έναν σκυλάκο που φοβάται τις σκάλες - Σε ορισμένα φαντάζει τρομακτικό !

Τόσο τα υπέρβαρα όσο και τα λιποβαρή σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης και άλλων προβλημάτων υγείας. 

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συμπληρώματα διατροφής που ίσως να μπορείτε να δώσετε.
Βεβαιωθείτε οτι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό και παρακολουθείτε πόσο πίνει μέσα στη μέρα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα υγείας.

Φυσικοθεραπεία
Κάντε μασάζ στο κατοικίδιό σας. Οι μαλάξεις αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, βοηθούν στη μείωση του πόνου και ενισχύουν τον δεσμό με τον ιδιοκτήτη. Μετακινήστε τα άκρα τους απαλά, χωρίς να ασκήσετε δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τις δύσκαμπτες, αγκυλωμένες αρθρώσεις λόγω της ακινησίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dogphysio.gr, ίσως ο παράλυτος σκύλος σας να χρειάζεται απλά μερικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας για να αρχίσει να κινείται ξανά. Ίσως η παράλυτη γάτα σας με κάποιες απλές οδηγίες από τον φυσικοθεραπευτή να αποκτήσει κίνηση ξανά.

 Ίσως κάποιο παράλυτο ζώο να χρειαστεί 2 και 3 μήνες φυσικοθεραπειών για να περπατήσει ξανά, ίσως και κάποιο να μην ξαναπερπατήσει ποτέ, αλλά η φόρτιση που δέχεται στο υπόλοιπο σώμα του να του προκαλεί πόνους που μπορούμε με τη φυσικοθεραπεία να απαλύνουμε… Μη χάνετε χρόνο, όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα! 

Άσκηση και παιχνίδι
Όλα τα ζώα χρειάζονται άσκηση και τα παράλυτα ζωάκια δεν αποτελούν εξαίρεση. Η σωματική και νοητική άσκηση είναι απαραίτητες. Επιπλέον, ο χρόνος παιχνιδιού και άσκησης μπορεί να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ εσάς και του σκύλου σας. Δοκιμάστε διαφορετικά παιχνίδια και δραστηριότητες. 

Παρά τους περιορισμούς ενός παράλυτου σκύλου, θα εκπλαγείτε με όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει!
1. αν το σκυλάκι σας είναι σε αμαξίδιο μπορεί και πάλι να απολαύσει μια βόλτα στο πάρκο ή ένα κυνήγι της μπάλας
2.αν το σκυλί σας το απολαμβάνει, δοκιμάστε να παίξετε ένα ήπιο παιχνίδι διελκυστίνδας
3. δοκιμάστε διαδραστικά παιχνίδια και παζλ για σκύλους που περιέχουν λιχουδιές
4. εάν ο σκύλος σας αγαπάει το νερό, πάρτε του ένα σωσίβιο και πηγαίνετέ τον να κολυμπήσει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ