Οι συμβουλές εκπαίδευσης για να βοηθήσετε έναν σκυλάκο που φοβάται τις σκάλες - Σε ορισμένα φαντάζει τρομακτικό !

Το περπάτημα στις σκάλες για έναν σκύλο μοιάζει εύκολη υπόθεση, ωστόσο, για ορισμένα σκυλιά και κουτάβια μπορεί να είναι τρομακτικό και πολύ δύσκολο. 

Οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν εύκολα να ανεβοκατέβουν λίγα σκαλοπάτια, όμως όταν πρόκειται για μια ολόκληρη σκάλα μπορεί να είναι εντελώς αδύνατον για αυτά.

Εάν ζείτε σε πολυκατοικία ή έχετε δεύτερο όροφο στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να διδάξετε στα σκυλιά και τα κουτάβια ότι οι σκάλες είναι διασκεδαστικές και ασφαλείς.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές εκπαίδευσης για να βοηθήσετε έναν σκύλο που φοβάται τις σκάλες να διώξει μακριά το φόβο του.

Βάλτε αντιολισθητικά χαλιά

Τα περισσότερα σκυλιά και κουτάβια αντιπαθούν να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν σκάλες επειδή είναι ολισθηρές. 

Χρειάζονται ισορροπία και συντονισμός για να ελιχθείς με τέσσερα πόδια σε μικρούς χώρους που ξαφνικά έχουν κλίση ή κατηφόρα. 

Για να προετοιμάσετε το ζώο σας για αυτό, τοποθετήστε αντιολισθητικά χαλιά στο κέντρο κάθε σκάλας και στο πάνω και κάτω μέρος- στο πάτωμα που αρχίζει και τελειώνει η σκάλα.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολύ όμορφα και για κάθε γούστο διακοσμητικά χαλιά σκαλοπατιών για εσωτερικές σκάλες. 

Για τις εξωτερικές σκάλες, χρησιμοποιήστε κομμάτια χαλιών με ελαστική επένδυση. Όπως και να έχει, η παροχή βοήθειας στον σκύλο σας είναι ένα σημαντικό βήμα πριν τον διδάξετε ότι οι σκάλες είναι διασκεδαστικές και όχι τρομακτικές ή επικίνδυνες.

 

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω

Το ανέβασμα της σκάλας είναι λίγο πιο εύκολο για τα περισσότερα σκυλιά και κουτάβια. Μπορούν να πάρουν το χρόνο τους τοποθετώντας στρατηγικά τις πατούσες τους για να τραβηχτούν προς τα εμπρός. Είναι πολύ πιθανό το κουτάβι σας να το βρει στην αρχή τρομακτικό όλο αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να του διδάξετε ότι οι λιχουδιές μπορούν να βρεθούν σε κάθε σκαλοπάτι.

Για αυτό ρίξτε μερικές νόστιμες λιχουδιές στο πρώτο σκαλοπάτι, ενώ το κουτάβι σας σάς παρακολουθεί, και σταθείτε περίπου 3-4 μέτρα μακριά από το σκαλοπάτι. 

Το σκυλάκι σας πιθανότατα θα περπατήσει και θα φάει τις λιχουδιές από το σκαλοπάτι. 

Στη συνέχεια, βάλτε μερικές λιχουδιές στο πρώτο και το δεύτερο σκαλοπάτι και αφήστε το να τις βρει. 

Μπορεί να βρει λίγο δύσκολο το να φτάσει στις λιχουδιές στο δεύτερο σκαλοπάτι, αλλά θα το καταλάβει και θα πάει να τις πάρει. Μετά από λίγα λεπτά εκπαίδευσης στα δύο αυτά σκαλοπάτια με τις λιχουδιές σταματήστε το μάθημα εκπαίδευσης του κουταβιού σας ώστε να μην κουραστεί.

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω

Το κατέβασμα μιας σκάλας είναι συχνά τρομακτικό για τα σκυλιά και τα κουτάβια

Χρειάζεται πολλή ισορροπία και θάρρος για να ισορροπήσεις προσεκτικά με τέσσερα πόδια προς τα κάτω, ενώ η βαρύτητα σε τραβάει προς τα κάτω. 

Εξασκηθείτε πρώτα στο να διδάξετε πολύ προσεκτικά αυτή τη φορά στον σκύλο ή το κουτάβι σας πώς να κατεβαίνει αρχικά ένα ή δύο σκαλιά. 

Όταν το κουτάβι σας στέκεται στο δεύτερο σκαλοπάτι, βάλτε μερικές λιχουδιές στο πρώτο σκαλοπάτι και στο κάτω σημείο της σκάλας, στο πάτωμα. 

Αν φοβηθεί, ενώ κατεβαίνει τις σκάλες, πάρτε το και κατεβάστε το εσείς. Συνεχίστε την εξάσκηση καθημερινά προσθέτοντας ένα ή δύο σκαλιά μέχρι το κουτάβι σας να ανεβαίνει και να κατεβαίνει με άνεση.

 

 

Όταν τα σκυλιά αρνούνται με κάθε τρόπο να ανέβουν- και να κατέβουν- τις σκάλες

Μια τραυματική ιστορία

Οι σκύλοι μαθαίνουν μέσω προηγούμενων εμπειριών. Αν τους συνέβη κάτι κακό πάνω ή κοντά σε μια σκάλα, είναι φυσικό να αναπτύξουν φοβία. 

Είτε έπεσαν είτε σπρώχτηκαν από μια σκάλα, το βίωμα αυτό είναι τραυματικό και δεν μπορεί να ξεχαστεί. 

Ακόμη και αν δεν τραυματίστηκαν σωματικά, το να τρομάξουν από κάτι στις σκάλες μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις. Θα τους θυμίζει αυτή την τρομακτική εμπειρία κάθε φορά που θα συναντούν μια σκάλα.

Πρόβλημα υγείας

Είναι σύνηθες, όπως αναφέραμε, για τα σκυλιά και φυσικά τα κουταβάκια, που δεν έχουν ξανασυναντήσει σκάλες, να διστάζουν να τις ανέβουν και να τις κατέβουν. Ωστόσο, εάν ένας σκύλος ξαφνικά αρχίσει να φοβάται τις σκάλες, τότε είναι καιρός για μια κτηνιατρική επίσκεψη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί έντονο πόνο κατά το ανέβασμα στις σκάλες. Εάν ένας νεότερος σκύλος αρνείται τις σκάλες, μπορεί να έχει κάποιον τραυματισμό, δυσπλασία του ισχίου ή κάτι άλλο που πρέπει να ελέγξετε. Μερικά σκυλιά γλιστρούν όταν ανεβοκατεβαίνουν και φοβούνται να περπατήσουν ξανά στις σκάλες. Αν συμβεί αυτό, ακολουθήστε τις παραπάνω συστάσεις για να μάθετε στον σκύλο σας ότι οι σκάλες κρύβουν λιχουδιές. Οι λιχουδιές είναι πάντα ένα καλό κίνητρο. Ίσως το καλύτερο.

Δείτε ακόμη:Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες για τα μικρόσωμα σκυλάκια και πώς μπορεί να γίνει η έγκαιρη πρόληψη ;

Να θυμάστε να είστε υπομονετικοί με τον σκύλο σας. Ανάλογα με το επίπεδο φόβου του, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξοικειωθεί με τις σκάλες. Κάντε σύντομες, ευχάριστες προπονήσεις. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να είναι βαριεστημένος ή αγχωμένος, είναι ώρα να τερματίσετε την εκπαίδευση.

Προσπαθήστε πάντα να τελειώνετε με θετική διάθεση. Εάν διαπιστώσετε ότι η φοβία του σκύλου σας είναι πολύ έντονη για να την ξεπεράσετε, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ