Τι μπορεί να συμβαίνει στο σκυλάκι σας όταν κοιμάται και το ακούτε να κλαίει ; Ας γνωρίσουμε τους 6 πιθανούς λόγους

Ας μάθουμε !

Η συμπεριφορά των αγαπημένων μας σκύλων ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετική κατά καιρούς, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε έντονη ανησυχία.

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι το ξαφνικό κλάμα στον ύπνο τους. Εκεί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενημερωμένοι γιατί μπορεί να μην είναι τίποτα, μπορεί όμως και να είναι κάτι σοβαρό.

Τι λοιπόν μπορεί να συμβαίνει και το αγαπημένο μας κατοικίδιο πέφτει για ύπνο και κάποια στιγμή το ακούμε να κλαίει;

1. Βλέπει εφιάλτη

Ο κύριος λόγος που μπορεί ο σκύλος μας να κλαψουρίζει στον ύπνο του συνδέεται συχνά με τα κακά όνειρα. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν να δουν κάποιο άσχημο όνειρο και να ταραχτούν. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα το κλάμα τους και πιθανώς νευρικότητα.

Η συμπεριφορά αυτή είναι πιο συχνή σε κουτάβια που έχουν πρόσφατα χωριστεί από τη μητέρα τους και βρίσκονται ακόμα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο προσπαθώντας να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον.

Ακόμη και για τα εκπαιδευμένα κουτάβια, αυτή είναι μια οδυνηρή εμπειρία, ανεξάρτητα από το πόσο καλοί και τρυφεροί είναι οι νέοι κηδεμόνες τους.

Ευτυχώς, η περίοδος προσαρμογής είναι σχετικά σύντομη και, αν ο χωρισμός είναι η αιτία αυτών των εφιαλτών, το κλαψούρισμα θα σταματήσει ή θα γίνει λιγότερο συχνό πολύ σύντομα.

Εσείς τώρα από την πλευρά σας δεν πρέπει να ξυπνήσετε τον σκύλο σας αν τον ακούσετε να κλαψουρίζει. Ενώ μπορεί να φαίνεται σκληρό να αφήσετε τον σκύλο σας να «υποφέρει στον ύπνο του», είναι καλύτερο να το αφήσετε να περάσει φυσικά, καθώς ξυπνώντας τον ξαφνικά θα επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή του αλλά και τη γενική υγεία του. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να καταλήξετε τραυματισμένοι από αυτόν καθώς ενδέχεται να αντιδράσει άσχημα.

2. Δεν έχει εκπαιδευτεί να μην κλαίει

Τα κουτάβια που κλαψουρίζουν και κλαίνε στον ύπνο τους θα σταματήσουν καθώς μεγαλώνουν. Όμως μερικές φορές δεν θα το κάνουν. Όχι χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση τουλάχιστον. Αν παρά την εκπαίδευση ο σκύλος σας συνεχίσει να κλαίει στον ύπνο του, απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή να σας βοηθήσει.

3. Έχει άγχος αποχωρισμού

Ακριβώς όπως ένα κουτάβι μπορεί να κλάψει για τη μαμά του που του λείπει, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που πρέπει να μείνει κάπου χωρίς την παρουσία του αγαπημένου του κηδεμόνα όταν μεγαλώσει.

Αυτό είναι συχνό σε σκύλους με τάση για άγχος αποχωρισμού και σε εκείνους που δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά.

Για αυτό το λόγο μπορεί να ακούσετε τον σκύλο σας να κλαίει στον ύπνο του, αν δεν έχει κάποιο οικείο πρόσωπο κοντά του ή αν δεν σας είδε να επιστρέφετε στο σπίτι πριν πάει να κοιμηθεί.

Να ξέρετε ότι αυτός ο τύπος συμπεριφοράς δεν είναι κάτι υγιές και θα πρέπει να διορθωθεί πριν γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

4. Έχει φόβο για κάτι

Αυτό μπορεί να είναι μια δυνατή βροχή, ένα μπουμπουνητό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θορύβου. Αν συμβεί στον ύπνο του και είναι αρκετά δυνατά για να το καταλάβει, θα αρχίσει να κλαίει χωρίς να ξυπνήσει.

Για αυτό, αν γίνεται, έχετε τον χώρο ύπνου του σε ένα απομονωμένο μέρος ώστε να κοιμάται πιο ήσυχα και χωρίς να ταράζεται.

5. Έχει μια επιληπτική κρίση

Ο πιο επικίνδυνος λόγος πίσω από ένα πιθανό κλάμα του σκύλου σας στον ύπνο του θα ήταν μια επιληπτική κρίση. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο για χειρισμό- όταν δηλαδή κοιμάται- και εξίσου δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν είναι αυτή η αιτία. Και φυσικά είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά σημάδια που το κάνουν λίγο πιο εύκολο να το καταλάβουμε. Κάποια από αυτά τα σημάδια είναι οι σπασμοί, οι κράμπες και οι ξαφνικές κινήσεις. Επίσης μπορεί να υπάρξει ακράτεια.

Τέλος, ένα επίσης σοβαρό και συχνά ενδεικτικό σημάδι επιληπτικής κρίσης είναι αν τρέχουν σάλια περισσότερο από το συνηθισμένο ή αν φαίνεται να μην αναπνέει μετά το ξύπνημα.

Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να τον πάτε σε κτηνίατρο για έλεγχο για να βεβαιωθείτε τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

6. Έχει κάποιο άλλο θέμα υγείας

Τα διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι σκύλοι τα καταλαβαίνουμε από τα συμπτώματα που εμφανίζουν, μερικά από τα οποία μπορεί να εμφανιστούν ενώ ο σκύλος μας κοιμάται. Και για αυτό αρχίζει και κλαίει.

Τα πιο συνηθισμένα είναι προβλήματα που σχετίζονται με τα οστά, ιδιαίτερα δυσπλασία ισχίου και αγκώνα. Οι αρθρώσεις τείνουν να πονάνε, κυρίως όταν τα σκυλιά σας γερνάνε.

Επίσης προβλήματα με το έντερο ή και άλλα, εκτός από αυτά που αναφέραμε, μπορούν να προκαλέσουν κλάμα στον σκύλο σας την ώρα του ύπνου του.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο από τα κλάματα του σκύλου σας στον ύπνο του είναι ασυνήθιστο ή εάν ακολουθείται από κάποια περίεργα συμπτώματα που δείχνουν προς ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ελέγξτε τον το συντομότερο δυνατό.

Δείτε ακόμη:2+1 μυστικά για να έχουν τα κατοικίδιά σας την άνεση που χρειάζονται - Χαρίστε τους τις μικρές αλλά απαραίτητες “πολυτέλειες”

Πώς μπορώ να αποτρέψω το κλάμα του σκύλου μου στο μέλλον;

Εξαρτάται από το ποια είναι η αιτία. Ορισμένα προβλήματα μπορούν να λυθούν, ενώ άλλα παραμένουν σε όλη τη ζωή του σκύλου σας.

Εάν πρόκειται για κάτι συμπεριφορικό που υπάρχει από όταν ήταν κουτάβι, τότε η κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να το εξαλείψει, ώστε τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας να μπορείτε να ξεκουράζεστε καλά τα βράδια.

Εάν προκαλείται από έναν λανθάνοντα φόβο, τότε το να βρείτε την πηγή του φόβου, θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Τέλος εάν το κλάμα προέρχεται από ένα λιγότερο σοβαρό πρόβλημα υγείας, η αντιμετώπισή του θα έχει ως αποτέλεσμα το ζώο σας να σταματήσει να κλαίει στον ύπνο του.

Να ξυπνήσω τον σκύλο μου όταν κλαίει;

Με τίποτα. Όπως δεν αρέσει σε εσάς να σας ξυπνάνε ξαφνικά, το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σας. Ο σκύλος αν ξυπνήσει απότομα, πιθανόν να μην μπορέσει να ελέγξει τον εαυτό του και να φερθεί επιθετικά, κάτι που αν σκεφτούμε είναι λογικό.

Τα σκυλιά που κοιμούνται δεν γνωρίζουν την αυτοσυγκράτηση, καθώς δεν γνωρίζουν ότι είστε εσείς, οπότε να είστε προσεκτικοί.

Εάν τώρα πρέπει να τον ξυπνήσετε (εάν η αντίδρασή του γίνεται όλο και πιο ανησυχητική), τότε κάντε θόρυβο χωρίς να είστε κοντά του, είτε με ένα δυνατό χτύπημα των χεριών ή καλώντας τον. Αυτό θα τον ξυπνήσει χωρίς εσείς να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Δείτε ακόμη:Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες για τα μικρόσωμα σκυλάκια και πώς μπορεί να γίνει η έγκαιρη πρόληψη ;

Εν κατακλείδι

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, εάν ο σκύλος σας κλαίει στον ύπνο του, πιθανότατα δεν είναι τίποτα, ειδικά αν είναι ακόμα μικρό κουτάβι.

Ωστόσο, εάν αυτό παραμένει, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε συμπεριφορική εκπαίδευση για να επιλύσετε το πρόβλημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με ένα πιο σοβαρό ζήτημα, όπως προβλήματα οστών και αρθρώσεων ή επιληπτικές κρίσεις, αλλά αυτά μπορούν να κατανοηθούν με τα βήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να είναι κάτι πραγματικά σοβαρό, μη διστάσετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με το θέμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ