Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: "Έφυγε" από τη ζωή ο "Κάιζερ", Φραντς Μπεκενμπάουερ - Πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 78 ετών (φωτό & βίντεο)

Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής Φραντς Μπεκενμπάουερ δεν είναι πλέον εδώ...

Ο κάτοχος του Μουντιάλ του 1974 (και του 1990 ως προπονητής) με τη Γερμανία πέθανε την Κυριακή, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός μου και ο πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μπορείτε να θρηνείτε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο Μπεκενμπάουερ, με το παρατσούκλι «Der Kaiser», που αγωνιζόταν ως αμυντικός, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Συνέδεσε το όνομά του με την Μπάγερν Μονάχου, της οποίας τη φανέλα φόρεσε σε 582 αγώνες. Αγωνίστηκε επίσης στο Αμβούργο και στη Νιου Γιορκ Κόσμος των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, κατέκτησε 2 Χρυσές Μπάλες, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στη Γερμανία τέσσερις φορές.

Image

Εκτός από το Μουντιάλ, με την Εθνική Γερμανίας αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης το 1972.

Η Γερμανία αποχαιρετά τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της

Η Γερμανία αποχαιρετά τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είχε αποσυρθεί από τα κοινά εδώ και πολύ καιρό.

Ο θάνατος του γιου του, Στέφαν (46) το 2015, και οι φήμες για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 τον επηρέασαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν.

Ξεκίνησε την καριέρα το 1959 και έπαιξε στους Βαυαρούς μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ για να υπογράψει με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Στις ΗΠΑ παρέμεινε τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη Γερμανία για μερικές σεζόν (1980-1982) με το Αμβούργο. Στη συνέχεια, για να τελειώσει την καριέρα του, γύρισε στις ΗΠΑ, μία τελευταία χρονιά, για τον Κόσμο.

Image

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ άρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε και ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Μάλιστα, σε πρωτοποριακό για την εποχή ρόλο, με ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας παιχνίδι από τα μετόπισθεν, κατέβαζε την μπάλα και γινόταν ο οργανωτής της ομάδας. Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το αρχοντικό στιλ και την προσωπικότητά του «κέρδισε» το προσωνύμιο «Κάιζερ».

Image

Με τον Πελε που πέθανε πέρσι

Με την Μπάγερν προφανώς κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο «χρυσές μπάλες». Στην καριέρα του ως παίκτης έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Γερμανίας, τρία πρωταθλήματα NASL (ΗΠΑ), τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα διηπειρωτικό, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ως προπονητής κατέκτησε ένα γερμανικό πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο UEFA και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι τίτλοι και οι διακρίσεις του Μπεκενμπάουερ ως ποδοσφαιριστή:

  • 2 Χρυσές Μπάλες
  • 4 φορές καλύτερος παίκτης της Γερμανίας
  • 1 Μουντιάλ
  • 1 Ευρωπαϊκό
  • 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (Champions League)
  • 5 πρωταθλήματα Γερμανίας
  • 1 Κύπελλο Κυπελλούχων
  • 4 Κύπελλα Γερμανίας
  • 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
  • 3 Πρωταθλήματα ΗΠΑ

Οι τίτλοι του Μπεκενμπάουερ ως προπονητή:

  • 1 Μουντιάλ
  • 1 Champions League
  • 9 πρωταθλήματα Γερμανίας
  • 1 Πρωτάθλημα Γαλλίας
  • 1 UEFA Cup
  • 6 Κύπελλα Γερμανίας
  • 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
  • 6 Λιγκ Καπ Γερμανίας

Τι είπαν οι παλαίμαχοι,  Φέλερ, Νάγκελσμαν, Νόιεντορφ και Λίνεκερ για τον Φρανς Μπεκενμπάουερ

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο στη Γερμανία όσο κανένας άλλος. Μαζί με τον Βραζιλιάνο Μάριο Ζάγκαλο και τον Γάλλο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο Μπεκενμπάουερ είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους που έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές ποδοσφαίρου ως παίκτες (1974) και ως προπονητές (1990). Το 2006 πέτυχε ένα ιδιαίτερο είδος «tremble», αφού ως επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, ο Μπεκενμπάουερ ήταν υπεύθυνος για την επιτυχημένη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία.

Image

«Είμαι απίστευτα λυπημένος, η είδηση του θανάτου του με επηρεάζει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγάλα προνόμια της ζωής μου είναι που γνώρισα τον Φραντς Μπεκενμπάουερ», είπε ο Ρούντι Φέλερ, διευθυντής της εθνικής Γερμανίας και συνέχισε: «Ο χρόνος μας μαζί με την εθνική ομάδα στέφθηκε με τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στη Ρώμη, έναν τίτλο που δεν θα ήταν ποτέ δυνατός χωρίς την εξαιρετική του προπονητική απόδοση. Ο "Κάιζερ" ήταν έμπνευση για περισσότερες από μία γενιές, θα παραμείνει για πάντα το λαμπερό φως του γερμανικού ποδοσφαίρου. Με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, το γερμανικό ποδόσφαιρο χάνει τη μεγαλύτερη προσωπικότητά του, χάνω έναν καλό φίλο».

Image

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Γερμανίας Μπερντ Νόιεντορφ δήλωσε:

«Ο θάνατος του Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι μια πραγματική καμπή. Χάνουμε έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή και έναν αξιαγάπητο άνθρωπο. Βλέπουμε το έργο της ζωής του με σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη. Μαζί του χάνουμε έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή και έναν αξιαγάπητο άνθρωπο. Ο "Κάιζερ" ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει δει ποτέ το άθλημά μας. Με την κομψότητά του και την οπτική του, έθεσε πρότυπα στο γήπεδο. Η σχολαστικότητα και το χάρισμά του ως αφεντικό η ομάδας, καθώς και η ενέργεια και η ορμή του ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι αξέχαστα. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά για την DFB και το ποδόσφαιρο συνολικά. Επηρέασε το ποδόσφαιρο στη Γερμανία όσο κανένας άλλος».

Image

Με τον Μπόμπι Τσάρλτον

Ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας, Ζούλιαν Νάγκελσμαν, δήλωσε: «Για μένα, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη γερμανική ιστορία. Η ερμηνεία του για τον ρόλο του λίμπερο άλλαξε το παιχνίδι, αυτός ο ρόλος και η φιλία του με την μπάλα τον έκαναν ελεύθερο άνθρωπο. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ μπόρεσε να επιπλέει στο γρασίδι, ως ποδοσφαιριστής και αργότερα και ως προπονητής ήταν εξαιρετικός, στάθηκε πάνω από τα πράγματα.

Όταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έμπαινε σε ένα δωμάτιο, το δωμάτιο φωτιζόταν, δικαίως κέρδισε τον τίτλο "άνθρωπος -φως" του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μια αύρα τον περιέβαλλε μέχρι το τέλος, που ούτε τα προβλήματα υγείας και η μοίρα που έπρεπε να αντεπεξέλθει δεν μπόρεσαν να την κλονίσουν. Είμαι ευγνώμων και περήφανος που κατάφερα να τον γνωρίσω και θα τον θυμάμαι με αγάπη».



Ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ έγραψε στο Twitter:

«Λυπάμαι πολύ που άκουσα ότι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πέθανε. Ένας από τους απόλυτους μεγάλους του παιχνιδιού μας. Ο Κάιζερ ήταν ο πιο όμορφος από τους ποδοσφαιριστές που τα κέρδισε όλα με χάρη και γοητεία.»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ