Στείρωση σκύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Απομυθοποιείστε την απλή επέμβαση & δείτε το ζωάκι σας ευτυχισμένο

Ενημερωθείτε σχετικά!

Η στείρωση των αρσενικών σκύλων είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας, η οποία γίνεται εύκολα σε κάθε κτηνιατρείο.

Κατά τη στείρωση αφαιρούνται τα όργανα αναπαραγωγής του ζώου. Στους αρσενικούς σκύλους αναφερόμαστε σε ορχεκτομή, αφαίρεση δηλαδή των όρχεων. Οι όρχεις είναι η κύρια πηγή της ορμόνης τεστοστερόνης, οπότε το επίπεδο αυτής της ορμόνης μειώνεται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζεται από κάποια μερίδα ανθρώπων, η στείρωση δεν παραβιάζει ούτε τα δικαιώματα ούτε τη φύση των σκύλων. Αντίθετα, τους εξασφαλίζει μια πιο ευτυχισμένη και γεμάτη υγεία ζωή.

Και επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη στείρωση, αφιερώστε λίγα λεπτά για να μάθετε για αυτή προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε στη διαδικασία.

Βασικά στοιχεία χειρουργικής επέμβασης

Η σεξουαλική ωρίμανση του αρσενικού αλλά και του θηλυκού σκύλου έρχεται γύρω στους 6-7 μήνες (υπάρχουν αποκλίσεις ανάλογα με τη φυλή). Για την αποτροπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, για την εξάλειψη των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνων του μαστού, της μήτρας, των όρχεων και του προστάτη καθώς και άλλων ορμονικών μεταβολών, είναι καλό να στειρωθεί πριν φτάσει σε αυτή την ηλικία.

Η στείρωση, όπως είπαμε, είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση, υπό γενική αναισθησία, και απαιτεί την παραμονή του ζώου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, για λίγες ώρες στην κλινική.

Μετά την επέμβαση ο σκύλος σας θα χρειαστεί πιθανότατα ένα ελισαβετιανό κολάρο για να μη γλείφει την περιοχή.

Τα οφέλη από τη στείρωση

Φυσικά, ένα βασικό όφελος από τη στείρωση του αρσενικού σκύλου είναι ότι δεν θα συμβάλλει στον υπερπληθυσμό των κατοικίδιων ζώων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να στειρώνουμε και τους αδέσποτους αρσενικούς σκύλους.

Επίσης εκατομμύρια σκύλοι υποβάλλονται σε ευθανασία σε καταφύγια του εξωτερικού λόγω υπερπληθυσμού, επομένως η στείρωση σε όλες τις χώρες είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όφελος της στείρωσης.

Ακολουθούν μερικοί ακόμη λόγοι για να στειρώσετε τον σκύλο σας

-Με τη στείρωση ο σκύλος σας είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθεί από ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος των όρχεων και οι περισσότερες ασθένειες του προστάτη.

-Πιθανότατα θα είναι πιο ήρεμος, με λιγότερη τεστοστερόνη στον οργανισμό του, και έτσι θα είστε και εσείς πιο ήρεμοι.

-Θα μαρκάρει λιγότερο, εντός και εκτός σπιτιού, αφού θα έχει λιγότερα κίνητρα να κάνει αισθητή την παρουσία του.

-Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα τον κάνουν- αφορά κυρίως τα αδέσποτα- να μη θέλει να περιπλανιέται τόσο, με αποτέλεσμα λιγότερους καβγάδες με αρσενικά, και λιγότερες πιθανότητες να χαθεί ή να του τύχει κάποιο ατύχημα.

-Στην περίπτωση των ηλικιωμένων σκύλων, η στείρωση μειώνει το μέγεθος του διογκωμένου προστάτη.

-Τα οφέλη για την υγεία και τη συμπεριφορά εμφανίζονται είτε ο σκύλος σας είναι μικρό κουτάβι είτε ηλικιωμένος.

Γενικά, τα σκυλιά που στειρώνονται πριν από την εφηβεία μεγαλώνουν λίγο περισσότερο από εκείνα που στειρώνονται μετά την εφηβεία, επειδή η τεστοστερόνη συμμετέχει στην ανάπτυξη των οστών.

Τα ενήλικα σκυλιά που στειρώνονται έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την επέμβαση, όπως και τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα ή με κακή υγεία. Ωστόσο, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον κτηνίατρό σας, και τα οφέλη από τη διαδικασία συχνά υπερτερούν των κινδύνων.

Μετά τη στείρωση του σκύλου σας

-Τα αρσενικά σκυλιά μπορούν συνήθως να πάνε σπίτι την ίδια ημέρα που θα υποβληθούν στη διαδικασία.

-Ο σκύλος μπορεί να έχει κάποια ναυτία και να αποστρέφεται το φαγητό για την πρώτη ή και τη δεύτερη μέρα. Δεν χρειάζεται να τον αναγκάσετε να φάει – θα είναι μια χαρά ακόμα και αν χάσει μερικά γεύματα.

-Για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, το όσχεό του θα είναι πρησμένο. Δεν είστε ο πρώτος που αναρωτιέται αν ο κτηνίατρος έκανε πραγματικά την επέμβαση. Συχνά αυτό το πρήξιμο επιδεινώνεται εάν ο σκύλος γλείφει την τομή. Αν η στείρωση έγινε σε μικρή ηλικία, το όσχεο προοδευτικά θα έρθει στο ίδιο επίπεδο με το δέρμα ενώ αν έγινε σε ενήλικο σκύλο, θα συρρικνωθεί και θα παραμείνει ως πτυχή του δέρματος.

-Συνήθως, τα περισσότερα σκυλιά θέλουν να παίξουν την επόμενη μέρα. Περιορίστε τη δραστηριότητα του σκύλου σας για μερικές ημέρες, ώστε να μην ανοίξει η τομή.

-Μπορεί να εμφανιστεί κάποιος ήπιος μώλωπας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη:7 λόγοι για τους οποίους τα σκυλάκια γλείφουν τις πατούσες τους - είναι τελικά ανησυχητικό ή όχι;

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε μετά τη χειρουργική επέμβαση

Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας αν ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει υπερβολικά. Είναι σπάνιο για έναν σκύλο να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο, αλλά δεν είναι και απίθανο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, εάν ο σκύλος συνεχίζει να γλείφει τα ράμματα, χρησιμοποιήστε ένα ελισαβετιανό κολάρο για να το αποτρέψετε αυτό. Ορισμένα σκυλιά έχουν πρόβλημα να περπατήσουν ενώ τα φορούν και πέφτουν σε πόρτες και τραπέζια. Παρ’ όλα αυτά, βάλτε τον σκύλο να το φοράει ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, επειδή το γλείψιμο μπορεί να εμποδίσει τη σωστή επούλωση της τομής.

Καλέστε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα ή αλλαγές που σας ανησυχούν. Μπορεί να παρατηρήσετε αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ότι ο σκύλος σας αισθάνεται ληθαργικός ή να μην έχει ενέργεια. Δώστε του λίγο χρόνο να συνέλθει πριν αρχίσετε να ανησυχείτε.

Η διαδικασία της στείρωσης μπορεί να κάνει τον σκύλο σας συνολικά πιο ήρεμο, αλλά τα σκυλιά – ως επί το πλείστον – τείνουν να επανέρχονται στον κανονικό τους χαρακτήρα μετά τη στείρωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ