Χάνει το σκυλάκι σας τον ενθουσιασμό του για φαγητό; Ας δούμε μερικές αιτίες !

Ποιοι είναι, όμως, οι κυριότεροι λόγοι που δημιουργούν το πρόβλημα της ανορεξίας στους σκυλάκους μας;

Ως γνωστόν, τα περισσότερα σκυλάκια είναι λαίμαργα και ενθουσιώδη με το φαγητό τους. Συχνά καταβροχθίζουν σε δευτερόλεπτα οτιδήποτε φαγώσιμο βρεθεί μπροστά στα μάτια τους. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που χάνεται η όρεξης τους και απορρίπτουν το φαγητό τους είτε πρόκειται για κροκέτες είτε για υγρή τροφή.
Ομολογουμένως, μια τέτοια συμπεριφορά γεννά προβληματισμό, ίσως και φόβο, στους σκυλογονείς που έχουν συνηθίσει το κατοικίδιο να τρώει με όρεξη την τροφή του. Η όλη κατάσταση αναφέρεται και ως ανορεξία, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ζώου μας.
Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν τρώει το κατοικίδιο μας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι που προκαλούν ανορεξία στους σκύλους. Συνήθως, όμως, η ανορεξία οφείλεται σε προβλήματα υγείας και στη κακή ποιότητα της ξηράς τροφής.
Ανεξαρτήτως της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα, το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, για να επιστρέψει το κατοικίδιο στη φυσιολογική του ζωή και ρουτίνα.

  • Οδοντικά προβλήματα

 Τα προβλήματα στα δόντια είναι σύνηθες φαινόμενο στους σκύλους μας, διότι δεν μπορούν να εκφράσουν τον οδοντικό πόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, συχνά μένει απαρατήρητος από την οικογένεια.

 Αν το κατοικίδιο σας έχει πρησμένα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν, τότε αυτό είναι σημάδι ότι υποβόσκει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Τα οδοντικά προβλήματα και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, διότι μπορούν να χειροτερέψουν.

 Ο καρκίνος του στόματος, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούν πόνο κατά το φαγητό. Ειδικά, αν η σκυλοτροφή είναι σε μορφή κροκέτας, ο πονόδοντος είναι χειρότερος.

 Επιπλέον, ένα σπασμένο ή χαλασμένο δοντάκι συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανορεξία. Ο πόνος που προκαλούν είναι αρκετός, ώστε αποτρέπουν το σκυλάκι από το να φάει και να παίξει με τα παιχνίδια μάσησης.

  • Εμβολιασμός ή φαρμακευτική αγωγή.

 Η ιατρική φροντίδα των κατοικίδιων έχει βελτιωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τη κυκλοφορία εμβολίων και φαρμάκων που απομακρύνουν οποιαδήποτε ανησυχία και φόβο και προλαμβάνουν επικίνδυνες ασθένειες για τα σκυλάκια μας.

 Υπάρχουν, βέβαια και φάρμακα που ορισμένες φορές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς επιφέρουν παρενέργειες στον οργανισμό. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μείωση της όρεξης για φαγητό, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μια προσωρινή κατάσταση.

 Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιο σας δεν έχει φάει τίποτα για μια ολόκληρη μέρα, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το σύμπτωμα της ανορεξίας θα φύγει προτού καν το καταλάβετε.

  • Στομαχική διαταραχή.

 Τα σκυλάκια έχουν τη τάση να είναι αχόρταγα και να τρώνε τα πάντα, ακόμα και πράγματα που δεν πρέπει. Σε αυτή τη περίπτωση, αν του δώσετε και μια λιχουδιά, το πιθανότερο είναι πως θα προκληθούν κάποια γαστρεντερικά προβλήματα που θα κάνουν μέρες να περάσουν.

 Ακόμα και το πιο άρτια εκπαιδευμένο και υπάκουο σκυλί είναι επιρρεπές σε φαινομενικά βρώσιμες τροφές. Συνήθως τα περισσότερα σκυλάκια τρώνε σκουπίδια, έντομα και οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

 Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι στομαχόπονοι και το σκυλάκι θα προσπαθήσει να αποβάλλει ό,τι έφαγε από τον οργανισμό του. Αυτό θα γίνει είτε με εμετό, είτε με διάρροια, είτε με το να φάει γρασίδι.

 Το γρασίδι βοηθάει πολύ σε γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω της χλωροφύλλης που περιέχει στο εσωτερικό του. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνέχεια νερό στο κατοικίδιο μας κατά την διάρκεια της μέρας με μία ποτίστρα σκύλου!

  • Ποιότητα φαγητού.

 Η ποιότητα της σκυλοτροφής που δίνουμε στα σκυλάκια μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στο φαινόμενο της ανορεξίας. Οι πολύ φθηνές σκυλοτροφές είναι φειδωλές στα ποιοτικά συστατικά των τροφών και ειδικά στη πρωτεΐνη. Η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης καθιστά τη σκυλοτροφή εξαιρετικά άγευστη.

 Η απότομη αλλαγή σε μια νέα ποιοτικότερη ξηρά τροφή μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει προβλήματα στο κατοικίδιο μας. Συνήθως αποφεύγουν το φαγητό τους, μέχρι να το συνηθίσουν, οπότε χρειάζεται να τους δώσουμε λίγο χρόνο προσαρμογής.

  • Χαλασμένο φαγητό.

 Παρόλο που οι σκυλοτροφές έχουν παρασκευαστεί, για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλοιωθούν και να χαλάσουν.

 Στις ξηρές σκυλοτροφές είναι δυσκολότερο να διαπιστώσουμε την αλλοίωση των συστατικών απ’ ότι στις κονσέρβες. Το παλιό και μουχλιασμένο φαγητό μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστο στην όσφρηση και τη γεύση για τα μονάκριβα τετράποδα σκυλάκια μας.

 Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι χαλασμένες σκυλοτροφές προσφέρουν μηδαμινή θρεπτική αξία στον οργανισμό του σκύλου. Η υγεία και η μακροζωία εξαρτώνται απόλυτα από τη ποιότητα της σκυλοτροφής.

 Αν δείτε, λοιπόν, το κατοικίδιο σας να αποφεύγει το φαγητό του, εξετάστε την ημερομηνία λήξης και τη ποιότητα της τροφής. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει χαλάσει το φαγητό και ο σκύλος είναι απόλυτα ικανός να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο.

  • Νέα ρουτίνα του σκύλου.

 Τα πιστά μας φιλαράκια είναι πλάσματα της ρουτίνας. Από τη στιγμή που θα καθιερωθεί το καθημερινό τους πρόγραμμα, αυτό που επιθυμούν είναι να το τηρούν. Σε περίπτωση που γίνει έστω και η παραμικρή αλλαγή, αυτό μπορεί να τα αποσυντονίσει και να τα κάνει να αισθανθούν άβολα ακόμα και να μην τρώνε τίποτα.

 Οι κυριότερες αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν αναστάτωση και άγχος στη καθημερινότητα του σκύλου μας είναι οι εξής: οι ώρες του φαγητού, η γυμναστική και ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου στην οικογένεια.

 Αν οι αλλαγές στη ρουτίνα του ζώου είναι αναπόφευκτες, ας γίνουν τουλάχιστον σταδιακά. Πράγματι, οι απότομες διαφοροποιήσεις προκαλούν έντονο στρες στη ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να κόβεται η όρεξη για φαγητό. Με υπομονή και αγάπη θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να βρουν τον εαυτό τους.

  • Γκρίνια.

 Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τις προτιμήσεις τους. Όσο παράξενο κι αν μας φαίνεται, όντως οι σκύλοι έχουν γνώμη και άποψη στο τι τους αρέσει!

 Αυτό αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στο φαγητό τους, όπου ο ουρανίσκος τους έχει ξεχωρίσει συγκεκριμένες γεύσεις, ενώ απορρίπτει άλλες. Σε ορισμένες σκυλοτροφές υπάρχουν στάνταρ συστατικά που δεν αρέσουν στα κατοικίδια μας.

 Κάποια από τα εν λόγω συστατικά είναι συγκεκριμένα λαχανικά ή συστατικά που το σκυλάκι μας τα βρίσκει ελαφρώς ξινά. Υπό αυτές τις συνθήκες το ιδανικό είναι να αφήσουμε το σκυλάκι ελεύθερο να επιλέξει τη καθημερινή του τροφή.

  • Συνήθεια στην ίδια τροφή.

 Τα σκυλάκια αγαπάνε τη ρουτίνα τους και την ίδια ρουτίνα τηρούν και στο είδος της τροφής που τρώνε. Σε βάθος χρόνου είναι πολύ λογικό το σκυλάκι μας να έχει βαρεθεί την ίδια εταιρεία και την ίδια γεύση.

 Μπορεί στην αρχή να ήταν ενθουσιώδη και να αδημονούσαν για την ώρα του φαγητού, έρχεται, όμως, η στιγμή που δεν θέλουν να τη ξαναδούν στα μάτια τους.

 Λύσεις πάντα υπάρχουν! Μια εξ αυτών είναι να προσθέτουμε έξτρα γεύσεις στη παλιά τροφή ή να αναμείξουμε τη γαρνιτούρα της κονσέρβας με τη κροκέτα της ξηράς σκυλοτροφής.

 Μάλιστα ανά διαστήματα μπορείτε να κάνετε εναλλαγές ξηράς και κονσερβοποιημένης τροφής, για να μη βαρεθεί το σκυλάκι τις ίδιες γεύσεις και να μην αναγκάζεστε να αλλάζετε συνέχεια εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:Άγχος, πόνο ή βαρεμάρα έχει το σκυλάκι σας και καταστρέφει πράγματα; Δείτε την αιτία και λύστε εύκολα αυτή τη συμπεριφορά!

  • Κακές συνήθειες του ζώου.

 Το να προσθέτουμε έξτρα γεύσεις στη παλιά τροφή του σκύλου είναι καλή ιδέα, αρκεί να μην γίνεται καθημερινή συνήθεια και να μην είναι ανθρώπινο μαγειρευτό φαγητό!

 Το ανθρώπινο φαγητό περιέχει πολλά καρυκεύματα και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του σκύλου. Παρόλο που τα οικογενειακά τραπέζια μαζί με τα κατοικίδια μας είναι μια πολύ όμορφη και τρυφερή εικόνα, το να πετάμε μπουκίτσες ανθρώπινου φαγητού εγκυμονεί κινδύνους.

 Επιπλέον, πέραν των κινδύνων που επιφέρει το ανθρώπινο φαγητό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σκυλάκι μας να βαρεθεί το φαγητό του και να γκρινιάζει για το δικό μας κάτω από το τραπέζι.

 Ακόμα κι αν το γλυκό μας κατοικίδιο μας κάνει νάζια για μια μπουκιά από το φαγητό μας, είναι πολύ σημαντικό, έως και απαραίτητο να αναχαιτίσουμε αυτή τη συνήθεια, αν θέλουμε το καλό τους. Είναι σημαντικό την ώρα που τρώμε το κατοικίδιο μας να ξεκουράζεται στο σκυλόσπιτο του ή σε σημείο που του αρέσει μέσα στο σπίτι.

  • Παρατάϊσμα του κατοικίδιου μας.

 Είθισται να δίνουμε λιχουδιές και σνακ στα κατοικίδια μας, όταν θέλουμε να το επιβραβεύσουμε για μια καλή πράξη και καλή συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα αστραφτερά και χαριτωμένα ματάκια τους, ωστόσο είναι αναγκαίο να μη το παρακάνουμε με τις λιχουδιές, διότι απειλούνται από την υπερβολική σίτιση.

 Στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη οι λιχουδιές πρέπει να αποτελούν μόνο το 10%. Επιπλέον, πρέπει να δίνονται συμπληρωματικά και όχι να αντικαθιστούν το καθημερινό γεύμα, ώστε να διαβεβαιωθούμε ότι δεν επηρεάζεται η όρεξη και η υγεία του σκύλου.

  • Ιατρικά προβλήματα.

 Το χειρότερο ενδεχόμενο το οποίο απευχόμαστε είναι η ανορεξία να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ξέρουμε πόσο σημαντικό και αγαπητό είναι το φαγητό για τα κατοικίδια μας, οπότε οποιαδήποτε έλλειψη όρεξης μπορεί να σημαίνει υποβόσκουσα ασθένεια.

 Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και η αφαγία δεν είναι μοναδικό αίτιο ασθένειας. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να ψάξουμε και για άλλα συμπτώματα που υποδεικνύουν ασθένεια.

 Ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η οργανική ανεπάρκεια και οι μολύνσεις μπορούν να ανακόψουν την όρεξη, αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και άλλα επιπρόσθετα προβλήματα. Στην επίσκεψη μας στον κτηνίατρο είνια καλό να μεταφέρουμε το κατοικίδιο μας με μία τσάντα μεταφοράς σκύλου και όχι με το λουρί όπως άλλες φορές!

  • Πρόσφατη αρρώστια.

 Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα σκυλάκια δεν εμπιστεύονται το φαγητό τους, αν έχουν κάνει εμετό μετά το γεύμα τους. Ανεξάρτητα με την αιτία του εμετού, συνδέουν τη τροφή τους με αυτόν και αυτό τους κάνει να είναι αρνητικοί και διστακτικοί με την ίδια τροφή.

 Συνήθως απαιτείται λίγος χρόνος, μέχρι να συνηθίσουν ξανά τη τροφή τους, ωστόσο το καλύτερο είναι να αλλάζουμε τη τροφή τους με μια άλλα, για να τους κάνουμε να φάνε ξανά.

  • Ηλικία.

 Με το πέρας του χρόνου και τον ερχομό των γηρατειών τα σκυλάκια μας έχουν αλλαγές στο σώμα και τις αισθήσεις τους. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην όρεξη του φαγητού τους, με αποτέλεσμα να αρνούνται τη τροφή τους κατά διαστήματα ή γενικά να χάνουν την όρεξη.

 Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς αποδίδουμε την ανορεξία στη προχωρημένη ηλικία, υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο ο σκύλος δεν τρώει το φαγητό του.

 Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλάκια μας το γήρας βλάπτει τις αισθήσεις τους, κυρίως της όσφρησης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βρίσκουν πια ελκυστική τη τροφή τους και να αρνούνται το φαγητό τους.

 Για τα ηλικιωμένα σκυλάκια είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τροφές με μαλακότερη υφή και πιο έντονη γεύση και άρωμα. Με αυτόν τον τρόπο τα δελεάζουμε να τρώνε τα γεύματα τους.

  • Νέο περιβάλλον διαβίωσης.

 Μια μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή ένα ταξίδι με το σκυλάκι μας μπορεί να του δημιουργήσουν προσαρμοστικά προβλήματα.

 Το νέο περιβάλλον διαβίωσης προκαλεί άγχος και νευρικότητα στο σκυλάκι, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η όρεξη του για το φαγητό. Παραδείγματος χάρη, ακόμα και η αλλαγή τοποθεσίας του μπολ φαγητού είναι λόγος, για να αναχαιτιστεί η όρεξη του.

  • Προβλήματα συμπεριφοράς.

 Οι τετράποδοι φίλοι μας πολλές φορές εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς που επηρεάζουν το φαγητό τους, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να τρώνε. Ενδεχομένως μια τέτοια αντίδραση πηγάζει από μια δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος.

 Για παράδειγμα, αν κάποια στιγμή μαλώσαμε το σκυλάκι μας την ώρα του γεύματος, εκείνο θα συνέδεσε τη τροφή του με άγχος και θυμό. Είθισται τέτοια φαινόμενα να συμβαίνουν σε οικογένειες με πολλά σκυλάκια.

  Σύμφωνα με το petvet24.gr, αν στην οικογένεια μας έχουμε πολλά σκυλάκια, είναι προτιμότερο να τρώνε σε ξεχωριστά μέρη και από ξεχωριστά μπολ, διότι υπάρχει κίνδυνος να αγχώνονται και να αποκτούν ανορεξία για το φαγητό τους.

 Αυτό ισχύει περισσότερο για σκύλους που ζουν ή προέρχονται από καταφύγιο ζώων, καθώς έχουν μάθει να τρώνε σε ηρεμία. Οι κοινόχρηστοι φαγητού δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη ψυχολογία τους.

 Όλα αυτά που αναφέραμε, όμως, είναι προβλήματα συμπεριφοράς που με εκπαίδευση, αγάπη και υπομονή αντιμετωπίζονται.

Η ανορεξία είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλούς ανθρώπους που αγνοούν τα πιθανά αίτια του προβλήματος. Πρωτίστως πρέπει να αποκλείσουμε τη περίπτωση ιατρικού προβλήματος. Εν συνεχεία, με τις συμβουλές του κτηνίατρου θα επαναφέρουμε το σκυλάκι μας στη κανονικότητα του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ