Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: «Είμαι οροθετική εδώ και 40 χρόνια», «Έχασα το 3,5 μηνών μωρό από τον ιό» - Η ιστορία της Κατερίνα Ταρλή (βίντεο)

Η Κατερίνα Ταρλή έχει με τον ηθοποιό Ζανό Ντάνιας, δύο παιδιά μία κόρη  43 ετών και έναν γιος 41ος που έχουν τις δικές τους οικογένειες. 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και η Κατερίνα Ταρλή αφηγείται την συγκλονιστική ζωή της από τη στιγμή που έχασε το 3,5 μηνών μωρό της από AIDS.

Ο ηθοποιός, Ζανό Ντάνιας και η Κατερίνα Ταρλή υπήρξαν κάποτε παντρεμένοι. Πλέον, έχουν χωρίσει αλλά ο ένας δεν σταμάτησε ποτέ να στηρίζει τον άλλον.

Έτσι, ο Ζανό Ντάνιας παρέμεινε δίπλα της ακόμα και μετά το διαζύγιό τους. Δίπλα σε ένα δύσκολο ταξίδι, καθώς η Κατερίνα Ταρλή έχει διαγνωστεί ως θετική στον ιό HIV.

Η γνωριμία

Ο Ζανό Ντάνιας μίλησε για την γνωριμία τους, λέγοντας πως τότε εκείνος ήταν 25 ετών και εκείνη 19.

«Ήταν διαφορετική από τις άλλες κοπέλες που είχα. Kάποια στιγμή έμεινε έγκυος. Ένοιωσα συγκίνηση με την εγκυμοσύνη και είπα, επιπόλαια, “ας παντρευτούμε’’».

Η Κατερίνα Ταρλή είπε πως εκείνη την εποχή είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη μητέρα της και ζούσε μόνη.

«Δούλευα, σπούδαζα στο Εθνικό Θέατρο και έκανα ό,τι ήθελα. Όταν είδα τον Ζανό για πρώτη φορά, είπα “πώς είναι αυτό το καημένο!’’. Είχε μακριά σγουρά μαλλιά, ήταν πολύ αδύνατος και τρελάρας».

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά μαζί, τη Μαριλένα και τον Βασίλη και μετά από τέσσερα χρόνια γάμου, χώρισαν.

«Πήρα τα πράγματά μου και έφυγα στην Αμερική για να ξεκόψω από τα προβλήματά μου. Πήρα μαζί και τα παιδιά μας. Δήλωσα πολύ πρόσφατα πως είμαι οροθετική. Δεν είναι εύκολο να το δηλώσεις δημόσια, φοβούμενος πως μπορεί να στιγματιστούν και τα παιδιά σου. Όποτε τολμούσα να δημιουργήσω μια προσωπική σχέση και έπρεπε να εκμυστηρευτώ ότι είμαι οροθετική, έτρεχαν με χίλια να φύγουν μακριά μου».

Το μωρό που πέθανε νωρίς

Όπως αποκάλυψε η Κατερίνα Ταρλή, με το AIDS ήρθε σε επαφή όταν γέννησε το μωρό της στην Αμερική και το βρέφος αρρώστησε.

«Εγώ ήμουν HIV θετική, αλλά το μωρό μου εκδήλωσε AIDS. Τα πρώτα χρόνια δεν ήξερα καν ότι υπάρχει διάφορά μεταξύ HIV και AIDS. Το μωρό μου πέθανε από AIDS τριών μηνών, ενώ ο σύντροφος με τον οποίο είχαμε δύο χρόνια σχέση και αποκτήσαμε παιδί μαζί, ποτέ δεν κόλλησε HIV από εμένα. Όταν μετά από χρόνια έπεισα τον σύντροφό μου να κάνει το τεστ στην Ελλάδα, βγήκε αρνητικός και εγώ έκλαιγα από τη χαρά μου που δεν του το μετέδωσα. Σε λιγότερο από έναν μήνα μάζεψε λεφτά και έφυγε στην Αμερική. Εξαφανίστηκε για πάντα από εμένα, ήταν πάλι ελεύθερο πουλί, γιατί να καθίσει με μία αρρωστιάρα;».

Το μωρό της Κατερίνα Ταρλή έφυγε από τη ζωή μόλις 3,5 μηνών.

«Έφυγε από τη ζωή με τη κάθετη μετάδοση του ιού HIV, το θήλαζα καθώς δεν γνώριζα ότι ήμουν οροθετική. Το μωρό αρρώσταινε και συνέχιζα να το θηλάζω. Στο νοσοκομείο δεν είχαν φανταστεί ότι πρόκειται για HIV, ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου».

Ο πρώην σύζυγος της, Ζανό Ντάνιας, είπε πως αυτό που σκεφτόταν είναι πως θα πονάει και θα υποφέρει καθώς έπαιρνε πολλά φάρμακα, τα περιβόητα «κοκτέιλ» εκείνης της εποχής.

«Στην αρχή ήταν ένα-δύο φάρμακα, το γνωστό AZT, μετά είχαν δημιουργηθεί τα κοκτέιλ και είχα φτάσει να παίρνω 20 χάπια την ημέρα. Σε μένα τα φάρμακα είχαν επιπτώσεις εμφανισιακά, έπαθα λιποδυστροφία και έχασα όλο το λίπος από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια μου. Είμαι οροθετική 40 χρόνια τώρα. Ένας οροθετικός με την κατάλληλη αγωγή ζει κανονικά και δεν μεταδίδει τον ιό όταν είναι μη ανιχνεύσιμος στο αίμα. Δεν μετέδωσα ποτέ τον ιό στον δεύτερο σύζυγό μου. Όταν μάθαμε για εμένα συνεχίσαμε να ήμαστε μαζί γιατί υποτίθεται ότι είμασταν οροθετικοί και οι δύο», πρόσθεσε η Κατερίνα Ταρλή.

Η αποδοχή

Ο Ζανό Ντάνιας είπε πως δεν ήξερε τι ακριβώς σημαίνει το να είσαι οροθετικός, αλλά πίστευε ότι ως μάνα προστάτευε τα παιδιά τους και δεν φοβόταν το ότι έμεναν μαζί της.

«Η κόρη μας είναι πλέον, 43 ετών και ο γιος μας 41, έχουν σήμερα τις δικές τους οικογένειες. Αυτό που ήταν εκπληκτικό, με σόκαρε και με γαλήνεψε, ήταν ότι όταν εμφανίστηκα στο “I’m Positive’’ είχαν έρθει να με ακούσουν και οι εγγονές μου. Μετά την παρουσίαση, όταν με αγκάλιασαν τα παιδιά και τα εγγόνια μου, ήταν δακρυσμένα και υπερήφανα που είναι η γιαγιά τους. Ήταν συγκλονιστικό».

Όπως είπε η Κατερίνα Ταρλή, πλέον δεν έχει συντροφική ζωή αλλά έκανε έναν τρίτο γάμο και τρίτο διαζύγιο.

«Με αποδέχτηκε ο πρώην μη οροθετικής σύζυγός μου, γνωρίζοντάς ποια είμαι και τι έχω. Είχα ανάγκη από κάποιον να με αποδεχτεί και να στέκεται στο πλάι μου. Σαν να λέει στον κόσμο “είναι μια χαρά, δεν έχει ανάγκη η Κατρίνα, έχει και άντρα μαζί της’’».

Ο Ζανό Ντάνιας και η Κατερίνα Ταρλή παραμένουν φίλοι, όπως λένε και μάλιστα η Κατερίνα είναι φίλη με τη γυναίκα του κ. Ντάλια.

«Έχω πλέον τζαμαϊκανή γυναίκα και έχουμε μία κόρη, την Ξένια και ο γιος που έχουμε με την Κατερίνα παντρεύτηκε Βιετναμέζα και περιμένουν παιδί», είπε ο Ζανό Ντάνιας.

«Αυτή είναι η ζωή και πρέπει να την αποδεχόμαστε. Ξέρω πλέον, ότι έχω αξία και είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποί να αναγνωρίζουν την αξία τους», είπε η Κατερίνα Ταρλή. Ο Ζανό Ντάνιας πρόσθεσε πως πρέπει να δεχόμαστε τους ανθρώπους όπως είναι γιατί στη θέση που βρίσκονται μπορεί να βρεθούμε και εμείς κάποια στιγμή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ