Δημήτρης Παπανικολάου: Πώς ο πρώην μπασκετμπολίστας έσωσε νεαρό με αυτισμό που έπαθε κρίση μέσα στον δρόμο - " Δυστυχώς δεν σταματούσε κανένας"

Ο Δημήτρης Παπανικολάου διηγείται το περιστατικό.

Ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου έσωσε ένα παιδί που είχε πάθει κρίση επιληψίας μέσα στη μέση του δρόμου. Ο Έλληνας αθλητής διέκρινε από την αρχή ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας και ότι ήταν σε κρίση. 

Ο ίδιος είναι πατέρας μιας υπέροχης κόρης που βρίσκεται στο φάσμα, με αποτέλσμα να έχει κάποιες σχετικές γνώσεις.

Για το περιστατικό δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει για το θέμα του αυτισμού και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να έχουν γνώσεις η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, έγραψε:

"Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω η όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω η αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση.

Είπα να φύγουν όλοι απο γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω απο εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του.

Ξαπλώσαμε.μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του.

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Παπανικολάου: "Νόμιζα ότι έκανα κάτι σπουδαίο επειδή το μπάσκετ είχε απήχηση" - Πιο σημαντικό το να νιώθεις χρήσιμος

Όταν κατάλαβα οτι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει απο το μπράτσο να πάμε στην άκρη.

Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω οτι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ ή η Αστυνομια να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό.

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Παπανικολάου - Η κόρη του μιλά για τον αυτισμό: «Δέχτηκα bullying» (βίντεο)

Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του Παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν.

Τέλος θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κι όλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα."

Για το τι συνέβη μίλησε και στην εκπομπή "Πάμε Δανάη!" στο MEGA.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε: «Το σημαντικό δεν είναι να κάνουμε τους ήρωες, αλλά να υπάρχει μία ενημέρωση γενικότερη. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι κάποιον διαγνωσμένο, τους αδιάγνωστους πρέπει να φοβάσαι, αρκεί να μάθεις κάποια πράγματα. Χρειάζεται τρόπος, στον δρόμο είναι πολύ πιο δύσκολο το πεδίο, το θέμα δεν είναι μόνο να είναι ένας άνθρωπος ενημερωμένος, το θέμα είναι αν είναι και το ΕΚΑΒ ή η αστυνομία που θα πάει»

«Πολλά πράγματα θέλουν τρόπο, να μην είμαστε βίαιοι, να είμαστε ήρεμοι»

«Μετά την δημοσίευση άνθρωποι από τα ασθενοφόρα, απ΄ το ΕΚΑΒ ήρθαν σε επαφή μαζί μου απλά για να υπάρξει ένας συντονισμός. Εγώ πράγματι έχω τον αυτισμό στο σπίτι το έχω πει και για μένα και για την κόρη μου, δεν έχουμε τόσο βαριάς μορφής αυτισμό όσο συνάντησα και γι’ αυτό είναι ευρύ το φάσμα και περιλαμβάνει 180.000 οικογένειες. Το σημαντικό είναι ότι πολλά πράγματα θέλουν τρόπο, να μην είμαστε βίαιοι, να είμαστε ήρεμοι», συμπλήρωσε.

«Παρατήρησα πως το άτομο δεν είχε τρακαρισμένο όχημα δίπλα του, δεν είχε αίμα πουθενά, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα πουθενά, δυστυχώς δεν σταματούσε κανένας. Μόνο δύο ενήλικες προσπαθούσαν να τον πάρουν αλλά με λάθος τρόπο. Επειδή ασχολούμαι με αυτό το θέμα, το κατάλαβα.

Δεν γνωρίζω ακριβώς τι έγινε και θέλω να είμαι προσεκτικός με τις οικογένειες γιατί δεν είναι ακριβώς παιδί, είναι νεαρός. Οι νεαροί που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση, αναπτύσσουν μεγάλες δυνάμεις και μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και για την οικογένειά τους. Είναι λεπτά τα θέματα και δεν γνωρίζω παραπάνω λεπτομέρειες. Άφησα το τηλέφωνό μου στην οικογένεια και έφυγα.»

«Αφού κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, του εξηγούμε τι πρόκειται να κάνουμε»

«Πρέπει να είσαι ήρεμος. Υπάρχουν μη λεκτικά παιδιά και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Να μην τον ακουμπάμε, δεν λέμε “ήρεμα Γιωργάκη”, “ήρεμα Κωστάκη”. Αφήνουμε να πάρει τον χρόνο του, μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι που μπορεί να τον ενδιαφέρει, αν του αρέσει το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τι ομάδα είσαι κτλ. Αφού κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, του εξηγούμε τι πρόκειται να κάνουμε», υπογράμμισε.

«Τον ενημερώσαμε ότι θα τον ακουμπήσουμε και ότι θα πάμε στην άκρη για να είμαστε ασφαλείς. Πρέπει να ενημερώσουμε προκαταβολικά τι θα συμβεί, να μην κάνουμε βίαιες κινήσεις. Αυτά είναι στη χαμηλή λειτουργικότητα και δεν πρέπει όλον τον αυτισμό να τον βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ