Ούτε Μιλάνο, ούτε Παρίσι! Η νέα πρωτεύουσα της μόδας είναι η Αφρική - Στο Booklyn Museum της Νέας Υόρκης τα πιο μεταμοντέρνα σχέδια

Η Αφρική στο επίκεντρο της βιομηχανίας της μόδας!

Την Αφρική ως μια πραγματική πρωτεύουσα της μόδας καθιερώνει μια εντυπωσιακή έκθεση στο Booklyn Museum της Νέας Υόρκης!

Η «Africa Fashion» παρουσιάζει τους designer και άλλους δημιουργούς που οδηγούν την επέλαση της Μαύρης Ηπείρου στον 21ο αιώνα. Στρέφοντας τον προβολέα σε έργα-κλειδιά designer, καλλιτεχνών και τεχνουργών φωτίζει ένα οπλοστάσιο καλλιτεχνικών οραμάτων που προέρχονται από την Αφρική και την αφρικανική διασπορά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πέρασε ένας αιώνας έως ότου το Brooklyn Museum έγινε το πρώτο ίδρυμα τέχνης που παρουσιάζει αφρικανική τέχνη σε βορειοαμερικανικό κοινό. Οι επιμελήτριες Ernestine White-Mifetu και Annissa Malvoisin συγκέντρωσαν πάνω από 300 αντικείμενα, συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνον μόδα και υφάσματα αλλά και κοσμήματα, τέχνη, φωτογραφία και βίντεο καθώς και vintage αφίσες, εξώφυλλα περιοδικών και άλλα αντικείμενα μιας χρήσης. Συνεργάστηκαν επίσης με την Brooklyn Public Library για να δημιουργηθούν αντίτυπα των βιβλίων που εκτίθενται ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να τα προμηθευθούν κατά την αποχώρησή τους.

Η έκθεση «Africa Fashion» πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου. Όπως όμως τόνισε η Ernestine White-Mifetu, επιμελήτρια αφρικανικής τέχνης στο νεοϋορκέζικο μουσείο, «ήταν σημαντικό να εισάγουμε τις αφηγήσεις των εδώ δημιουργών της Βόρειας Αμερικής». Προσάρμοσαν την έκθεση για ένα νέο κοινό, συμπληρώνοντάς την με έργα από τη συλλογή του Brooklyn Museum, μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές αφρικανικής τέχνης στις ΗΠΑ .

Ένα από τα τμήματα της έκθεσης με τη μεγαλύτερη ένταση είναι ένας χώρος αφιερωμένος στη φωτογραφία, η οποία έπαιξε ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στη ζωή της Αφρικής από τότε που εφευρέθηκε η φωτογραφική μηχανή. «Θελήσαμε να δείξουμε τη σημασία της κάμερας στην άρθρωση του στυλ από άτομα που μόλις ήταν ελεύθερα να φανταστούν, να ντυθούν και να ερμηνεύσουν την ταυτότητά τους», εξήγησε η White-Mifetu. «Ελπίζω να θέσει η έκθεση υπό αμφισβήτηση την αντίληψη που έχουν οι θεατές για την αφρικανική μόδα. Είτε μέσω εικαστικών τεχνών, ή μουσικής, ή μόδας η συμβολή της Αφρικής στην παγκόσμια συζήτηση είναι πλούσια και μακροχρόνια», πρόσθεσε.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου και το Brooklyn Museum ετοίμασε ένα βίντεο για να τη συνοδεύσει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ