H Pia & o Virgilio είναι οι καλύτεροι σεφ στον κόσμο - Το εστιατόριο τους, το Central ανακηρύχθηκε 1ο παγκοσμίως (φωτό - βίντεο)

Ιδιαίτερα πιάτα!

Ναι! Εμείς σας βρήκαμε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2023.

Στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Λίμα του Περού υπάρχει το Central, το εστιατόριο της Pia Leon και του Virgilio Martinez.

Ήταν το 2013 όταν πρωτοεμφανίσθηκε στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants στο νούμερο 50.


instagram @centralrest

Δέκα χρόνια αργότερα κατάφερε να "σκαρφαλώσει" στην κορυφή και όχι άδικα!

Μάλιστα, η León είναι η πρώτη γυναίκα chef που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

 

 

Πως ξεκίνησαν όλα

Το 2008, ο Virgilio Martínez άνοιξε το Central στη Λίμα με το όραμα να δημιουργήσει μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία με ρίζες στα περουβιανά υλικά και τις τεχνικές μαγειρικής. Η Pía León, γοητευμένη από αυτή την ιδέα, προσχώρησε το 2009 – και στη συνέχεια έγινε η επικεφαλής σεφ και σύζυγος του Martínez, θέτοντας τα θεμέλια αυτού που θα γινόταν η εμπειρία του Central.

Martínez και León μοιράζονται ένα βαθύ πάθος για την περουβιανή κουζίνα, τόσο μεταδοτικό που ακόμη και η αδελφή του Martínez, Malena, μπήκε στο δυναμικό τους για να διευθύνει το Mater Iniciativa, το ερευνητικό κέντρο του εστιατορίου. Οι τρεις τους ταξιδεύουν συχνά σε όλα τα μήκη και πλάτη του Περού, συναντώντας παραγωγούς, δοκιμάζοντας ασυνήθιστα υλικά και επινοώντας νέους τρόπους για να τα σερβίρουν στα πιάτα τους.

 

 

Καθώς η ιδέα του Central αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών, διαμορφώθηκε ένα μενού που οδηγεί τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα ανά υψόμετρο – από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα πάνω στις Άνδεις. Κάθε πιάτο αντικατοπτρίζει την προέλευση των συστατικών του, από την ξηρή κοιλάδα (γαρίδες, κολοκύθα loche, αβοκάντο) έως το νερό του Αμαζονίου (ψάρι pacu, καρπούζι και φύλλα κόκας).

Το 2018, ο Martínez και η León μετακόμισαν το εστιατόριό τους σε ένα ευρύχωρο κτίριο στη γειτονιά Barranco της Λίμα: Casa Tupac. Διαθέτοντας έναν μεγάλο κήπο, ένα κέντρο ερευνών, καθώς και το σόλο εστιατόριο της León, το Kjolle (βρέθηκε στην 28η θέση της λίστας), και το σπίτι της οικογένειας του ζευγαριού, είναι ένας παράδεισος νόστιμων γεύσεων και προσεγμένης φιλοξενίας.

Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες το μενού περιλαμβάνει ιδαίτερα πιάτα και μοναδικές γεύσεις.

 


centralrestaurante.com

Σε ένα πιάτο που ονομάζεται Arañas de roca (αράχνες βράχου) πειραματίζονται με πορτοκαλί καβούρια και βρώσιμα φύκια. Μαγειρεύουν πατάτες σε ζύμωση από ένα χωριό σε υψόμετρο 3,800 μέτρων, tin tin, ένα αναρριχητικό φυτό που φυτρώνει στις Άνδεις, καρδιά βοδιού, σήμα κατατεθέν της περουβιανής ταυτότητας, χτένια με ρίζες γλυκοπατάτας, λαχανικά από τις Άνδεις και έναν μπακαλιάρο tempura που ονομάζουν Valle sagrado (ιερή κοιλάδα). Φτιάχνουν επίσης επιδόρπια με αλμυρό πηλό chaco από την περιοχή Altiplano.

 

 

 

 

Στα διάφορα μενού γευσιγνωσίας του Central περιλαμβάνονται τα: "Experiencia Territorio en Desnivel" και "Menú Creatividad del Día", με 12 πιάτα το καθένα, που κοστίζουν 1.045 περουβιανά σολ (290 δολάρια), καθώς και τα Experiencia Mundo Mater και Creatividad Mundo, και τα δύο με 14 πιάτα, για 1.250 σολ (345 δολάρια).

Προσφέρονται συνδυασμοί κρασιών από 119 έως 136 δολάρια, ενώ οι σεφ προτείνουν και μια μη αλκοολούχα εμπειρία, βασισμένη σε νέκταρ, αφεψήματα και εκχυλίσματα με προϊόντα Mater, που κυμαίνεται από 60 έως 77 δολάρια.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του εστιατορίου εδώ: centralrestaurante.com

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ