Καφεΐνη: Πώς η κατά πολλούς "αθώα" ουσία μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού - Το πιο κοινό διεγερτικό!

Προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνετε!

Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά, όχι μόνο επειδή αγαπάνε τη γεύση, αλλά τους αρέσει και το συναίσθημα που τους προκαλεί. Αλλά όπως όλα τα καλά πράγματα, υπάρχει και μια άλλη πλευρά.

Η καφεΐνη (το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ψυχοδραστικό φάρμακο στον κόσμο) είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σόδα και τη σοκολάτα.

Μπορεί επίσης να κρύβεται σε ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα, ιδιαίτερα σε προϊόντα ελέγχου βάρους. Και, φυσικά, στα ενεργειακά ποτά, τα οποία μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης.

Η καφεΐνη είναι γενικά ασφαλής σε μέτριες ποσότητες για υγιείς ενήλικες.

Ο καφές, που είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε την ημερήσια δόση μας, συνήθως περιέχει 80 έως 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά φλιτζάνι.

Ένα πιο δυνατό ρόφημα θα περιέχει φυσικά περισσότερο. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης που έχουν διεγερτική δράση ή βασίζονται στη διαθέσιμη καφεΐνη στο ρόφημα.

Πώς η υπερβολική καφεΐνη αυξάνει το άγχος;

Ακριβώς όπως οι οικονομικές ανησυχίες και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν το άγχος, έτσι και τα πράγματα που βάζουμε στο σώμα μας, όπως η καφεΐνη, αυξάνουν το άγχος.

Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ακόμη κι αγχώδη γεγονότα, όπως μια κρίση πανικού, σε ορισμένα άτομα. Η καφεΐνη μπλοκάρει τη χημική ουσία του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο να σας βοηθά να νιώθετε υπνηλία, που ονομάζεται αδενοσίνη.

Όταν αυτή μπλοκάρεται, το κεντρικό νευρικό σύστημα απελευθερώνει τις ορμόνες μάχης ή φυγής, όπως η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη.

Επιπλέον, η καφεΐνη θεωρείται διεγερτικό που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κάθε φορά που καταναλώνετε καφεΐνη, το σώμα σας αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο η καφεΐνη μπορεί να είναι υπερβολικά διεγερτική και να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, όπως το νευρικό άγχος.

Η αυξημένη ροή αίματος και οι καρδιακές συσπάσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κρίση πανικού, σύμφωνα με το yo.gr.

Σε μικρές ποσότητες η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Αλλά αν υπερβείτε ορισμένα επίπεδα, θα αυξήσει την απόκριση στο στρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ