Συναισθηματική κούραση: Ο μεγάλος "εχθρός" της σύγχρονης ζωής - Όταν νιώθεις εξάντληση αλλά σωματικά είσαι καλά

Άγχος και καθημερινά προβλήματα δημιουργούν μια άλλη μορφή εξάντλησης.

Η συναισθηματική εξάντληση είναι πραγματική και είναι πολύ πιο δύσκολο να την αντιληφθείς.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν είναι κουραστικός και επίπονος μόνο για το σώμα σου αλλά κυρίως για την ψυχή σου. Και αυτό, όχι γιατί η σωματική κούραση δεν είναι σημαντική, απλώς έχουμε την ικανότητα να την αντιλαμβανόμαστε πολύ πιο γρήγορα από τη συναισθηματική. Η συναισθηματική κούραση είναι μία διαφορετική μορφή εξάντλησης, πιο εξουθενωτική και πολύ πιο δύσκολο να την αντιληφθείς και να την αντιμετωπίσεις.

Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια που αναγνωρίζεις θα κάνεις ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σου.

H ψυχική και συναισθηματική εξάντληση δημιουργείται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από εσωτερικούς τους οποίους όμως μπορούμε να τροποποιήσουμε ευκολότερα. Οι εξωτερικοί παράγοντες, τις περισσότερες φορές δεν είναι στο χέρι μας.

Το άγχος που βιώνουμε όλοι καθημερινά είναι μία φυσιολογική αντίδραση στις πιέσεις που καθημερινά, όταν όμως δεν γίνει κατάλληλη αποσυμπίεση τότε η κούραση από σωματική μεταμορφώνεται σε κάτι πολύ πιο βαθύ και πολύ πιο δύσκολο για αυτό είναι σημαντικό το να δίνεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να αποσυμπιεστεί.

Οι βασικοί 3 τρόποι αντιμετώπισης της συναισθηματικής κούρασης είναι στην πραγματικότητα ένα κράμα χαλάρωσης, διατροφής και ψυχολογικής ξεκούρασης.

Περιόρισε (όσο γίνεται) πράγματα και συνήθειες που σου δημιουργούν έντονο στρες
Σε μία εποχή που πιεζόμαστε από όλα, η έξτρα πίεση από ανθρώπους και καταστάσεις δεν χρειάζεται. Εάν το εργασιακό σου περιβάλλον είναι η αιτία της συναισθηματικής εξάντλησης, μπορείς να το συζητήσεις με τους συναδέλφους σου κι ενδεχομένως να πάρεις και μερικές μέρες άδεια. Αν όμως η συναισθηματική σου εξάντληση προκαλείται από άγχος στην προσωπική σου ζωή τότε μία συζήτηση με το σύντροφο σου, θα σε ανακουφίσει, σύμφωνα με το awaken.

Υγιεινή διατροφή
Πολλά είναι τα τρόφιμα που ‘’φορτώνουν’’ τον οργανισμό με παραπάνω συναισθηματική κούραση. Ένα εκ των οποίων είναι η ζάχαρη ή τα λιπαρά. Δοκιμάστε λοιπόν να αποφύγετε τα λιπαρά σνακ, τα τηγανητά και εννοείται οτιδήποτε περιέχει πολλή ζάχαρη. Η ισορροπημένη διατροφή θα επηρεάσει θετικά και τη συναισθηματική σου κατάσταση.

Περπάτα, κινήσου, γυμνάσου
Οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης. Αυτό, επηρεάζει θετικά και την συναισθηματική σας κατάσταση εκτός από τη σωματική.

Το συμπέρασμα είναι πως όπως φροντίζουμε το σώμα μας γυμνάζοντάς το και την υγεία μας με μια σωστή διατροφή, έτσι οφείλουμε να φροντίζουμε και να ξεκουράζουμε και την ψυχή μας, η οποία τις περισσότερες φορές είναι πιο κουρασμένη από το σώμα μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ