Έτοιμος ο αναπτυξιακός νόμος: Με 150 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις – Ίδρυση, επεκτάσεις εκσυγχρονισμός

Αιτήσεις έως τις 13 Οκτωβρίου, για ένταξη επενδυτικών σχεδίων, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Mε τον τουρισμό να αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων αλλά και πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα μας, οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη βιομηχανία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν έως τις 13 Οκτωβρίου αίτηση για ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον β’ κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων», μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Σκοπός είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2023 ανέρχεται 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα λοιπά εβδομήντα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη:

  • ενίσχυσης της επιχορήγησης
  • επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ– Αv.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων, που χορηγούνται με βάση το εν λόγω καθεστώς είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • Εμπορική εταιρεία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)
  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους (υπό προϋποθέσεις)

Ελάχιστο ύψος επενδύσεων σχεδίων

Για την υπαγωγή στo καθεστώς ενίσχυσης απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται σε:

  • 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις
  • 500 χιλ. ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις
  • 250 χιλ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
  • 100 χιλ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • 50 χιλ. ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικού σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην 1η προκήρυξη του εν λόγω καθεστώτος, με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσης του στην αρμόδια υπηρεσία ή την προηγούμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Επενδυτικά σχέδια

Στο καθεστώς ενίσχυσης υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε:

  • Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων
  • Εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων
  • Επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής, αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων
  • Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων
  • Ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων
  • Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α’ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων, τα οποία κατατίθενται ως ενιαία επενδυτικά σχέδια μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων
  • Ίδρυση, ή εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον σωρευτικά, φέρουν διακριτικό τίτλο “ξενώνας φιλοξενίας”, υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε συγκεκριμένες περιοχές, κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε κλειδιών, και διατηρούν ελάχιστο αριθμό είκοσι ενοικιαζόμενων δωματίων
  • Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων (υπό προϋπόθεση).

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ