Good news: Η μεταμόρφωση της Ποσειδώνος - Η υπογειοποίηση στις σήραγγες - Η αρχή της "έξυπνης" & "πράσινης" Αθήνας

Εκσυγχρονίζεται το Ελληνικό και ολόκληρη η Αθήνα!

Η Λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται στο επίκεντρο του project "The Ellinikon", το οποίο θα αναβαθμίσει την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, η οποία θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες και εκπληκτικές σήραγγες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτόν, η Αθήνα θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει μια "έξυπνη" και "πράσινη" πόλη.

 

 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Η υπογειοποίηση έχει σκοπό να συνδέσει το The Ellinikon Park με την υπόλοιπη πόλη. 

Η σήραγγα θα έχει μήκος 1,3χλμ. Θα ξεκινάει από την παραλία του Αλίμου και θα φτάνει μέχρι τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Ως αποτέλεσμα, θα μειωθεί αισθητά και η κίνηση στην παραλιακή, καθώς θα καταργηθούν 6 φωτεινοί σηματοδότες. Επιπλέον, θα υπάρχουν 3 λωρίδες κυκλοφορίας για κάθε ρεύμα], ενώ το όριο ταχύτητας θα είναι στα 70 χλμ./ώρα.

 

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή

Το “cut and cover” είναι η διαδικασία που προτιμήθηκε για την κατασκευή. Ειδικότερα, πραγματοποιείται εκσκαφή και επίχωση, στη συνέχεια, με οπλισμένο σκυρόδεμα και ειδικές μονώσεις. Έτσι, αποφεύγονται οι καθιζήσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι η σήραγγα θα φτάνει σε ύψος τα 6 μέτρα. Δεδομένες είναι οι υψηλότερες προδιαγραφές σχετικά με την πυροπροστασία, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ο.κ.

theellinikon.com.gr

theellinikon.com.gr

Πώς θα γίνουν τα εγκαίνια

Το 2025, όταν και θα είναι έτοιμο το έργο, δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία. Σε ένα βράδυ, απλά θα «κουμπώσει» ο υφιστάμενος άξονας με το νέο υπογειοποιημένο τμήμα του.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εσκαφή στο 50% του συνολικού όγκου και η σκυροδέτηση της αστικής σήραγγας έχει φτάσει στο 30%. Οι εργασίες για το έργο ξεκίνησαν το 2022. Τέλος, έχει γίνει η αρχή και για τις προκαταρκτικές εργασίες για το flyover της Λεωφ. Ποσειδώνος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ