Μαγειρεύουμε με τον Άκη Πετρετζίκη: Γεμιστά μπιφτέκια light - Ελαφρύ γεύμα και πεντανόστιμο

Μια υπέροχη ιδέα για το σημερινό σας γεύμα! 

Συστατικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο

100 γρ. φρυγανιές, ολικής άλεσης

⅛ ματσάκι μαϊντανό,

2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

3-4 κλ. δυόσμο, φρέσκο

1 κ.σ. γεμάτη πάπρικα, καπνιστή

1 κ.σ. μουστάρδα

240 γρ. μανιτάρια, σε κονσέρβα (στραγγισμένα)

1 σκ. σκόρδο

1 αυγό, μεσαίο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

150 γρ. μοτσαρέλα, light τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

καστανό ρύζι

ρόκα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τις φρυγανιές, τον μαϊντανό, το θυμάρι, τον δυόσμο, 2 πρέζες αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τα μισά μανιτάρια. 
  • Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, το προσθέτουμε και χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αυγό, τον κιμά και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο στη φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ μια διάφανη μεμβράνη, παίρνουμε το ⅙ του μείγματος και το βάζουμε στο μπολ.
  • Πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να ανοίξει το μείγμα και να δημιουργήσουμε μια εσοχή.
  • Ρίχνουμε στην εσοχή το ⅙ από το τυρί και το ⅙ από τα υπόλοιπα μανιτάρια, κλείνουμε τη μεμβράνη τραβώντας την προς τα πάνω και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματίσουμε το μπιφτέκι.
  • Βγάζουμε τη μεμβράνη και αφήνουμε το μπιφτέκι στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ξανά τη μεμβράνη στο μπολ και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 μπιφτέκια.
  • Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, αλείφουμε με αυτό το σχαροτήγανο και προσθέτουμε τα μπιφτέκια σε 2 δόσεις.
  • Ψήνουμε την κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα, μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί με σχάρα και αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά. 
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, και σερβίρουμε τα μπιφτέκια με καστανό ρύζι και ρόκα.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ