Συμβουλευτική ζευγαριών: Πώς μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις υγιείς σχέσεις - Η αξία της πρόληψης

Πάρτε τώρα την απόφαση, για να βελτιώσετε τη σχέση σας!

Η συμβουλευτική ζευγαριών δεν είναι μόνο για προβληματικές σχέσεις. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις σχέσεις που είναι κατά βάση υγιείς. Αναλογίες όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου και η τακτική οδοντιατρική φροντίδα τονίζουν την προληπτική αξία. Έρευνα από το Ινστιτούτο Gottman προτείνει ότι η προληπτική συμβουλευτική ζευγαριών είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική από την παρέμβαση. Όχι μόνο αντιμετωπίζει ζητήματα αλλά ενισχύει και θετικές πτυχές της σχέσης.

Οι υγιείς σχέσεις συχνά εξελίσσονται, με σημαντικά γεγονότα-ορόσημα να συμβαίνουν, όπως η συμβίωση, ο γάμος ή η γονεϊκότητα. Ενώ αυτές οι εκδηλώσεις είναι εορταστικές, μπορούν να εισάγουν νέες προκλήσεις. Η αναζήτηση συμβουλών ζευγαριών πριν από αυτές τις αλλαγές μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων ζητημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι η προγαμιαία συμβουλευτική αυξάνει την ικανοποίηση από τη σχέση και μειώνει την ατομική δυσφορία. Ομοίως, η συμβουλευτική πριν από τον ερχομό ενός μωρού προετοιμάζει τα ζευγάρια για τον αντίκτυπο της γονεϊκότητας στη δυναμική τους. Η αναζήτηση καθοδήγησης πριν από μεγάλες μεταβάσεις στη ζωή διασφαλίζει ότι η σχέση παραμένει ισχυρή.

Μερικά πράγματα που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η συμβουλευτική ζευγαριών

Πλοήγηση στις αλλαγές της ζωής μαζί

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη. Το να κάνετε στοχαστικές ερωτήσεις, η ενεργητική ακρόαση και η αποφυγή παρεξηγήσεων συμβάλλουν στον υγιή διάλογο. Η έκφραση των αναγκών ευνοεί την κατανόηση.

Η δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας

Οι μη λεκτικές ενδείξεις, η οπτική επαφή και οι αδιάκοπες συνομιλίες δείχνουν σεβασμό και κατανόηση. Η αποφυγή του να βγάζετε εύκολα συμπεράσματα και η προσφορά ειλικρινούς συγγνώμης ενισχύουν επίσης την επικοινωνία. Η ανοιχτή συζήτηση θεμάτων, η χρήση εποικοδομητικής κριτικής και ο προγραμματισμός συνομιλιών για σοβαρά θέματα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της επικοινωνίας.

Να είστε δεκτικοί σε προτάσεις

Το να είσαι ανοιχτός σε προτάσεις του συντρόφου σου και να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις προς το καλύτερο ενισχύει τις σχέσεις. Η αποφυγή αόριστης επικοινωνίας και η αμεσότητα αποτρέπει τις παρεξηγήσεις και προωθεί τον ανοιχτό διάλογο. Το να ταιριάζεις με τον ενθουσιασμό του συντρόφου σου όταν μοιράζεται νέα, δείχνει υποστήριξη και ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ