Dua Lipa: Αλβανή & Κοσοβάρα, η super star με την british accent γίνεται 28 - Οι 4 άνδρες της ζωής της & ο Ελληνογάλλος & η μετάφραση του Dua-Αγάπη

Τα 28 της χρόνια κλείνει η Dua Lipa!

Η διάσημη τραγουδίστρια Dua Lipa γεννήθηκε σαν σήμερα στις 22 Αυγούστου 1995. Είναι Αγγλίδα με καταγωγή από την Αλβανία και το Κόσοβο. Η μουσική της έχει σαν χαρακτηριστικό ήχο τις επιρροές από την ντίσκο, ενώ όλα τα τραγούδια της καταφέρνουν και γίνονται επιτυχίες.

Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, συμπεριλαμβανομένων έξι βραβείων Brit, τρία βραβείων Grammy, δύο βραβείων MTV Europe Music Awards, ενός MTV Video Music Award, δύο Billboard Music Awards, ενός American Music Award και δύο Guinness World Records. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα Time 100 Next το 2021.

Οι διακρίσεις της τραγουδίστριας

Η Dua Lipa που αρχικά εργαζόταν ως μοντέλο έγινε ευρέως γνωστή ντεμπούτο άμπουμ της το 2017, το οποίο περιελάμβανε τα επιτυχημένα σινγκλ "Be the One". , "IDGAF" και το νούμερο ένα σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου "New Rules". Το δεύτερο σινγκλ της που βρέθηκε στην κορυφή των σχετικών chart ήταν το "One Kiss" με τον Calvin Harris. Μάλιστα, πρόκειται για το μακροβιότερο νούμερο ένα σινγκλ από γυναίκα καλλιτέχνη το 2018 και κέρδισε το Brit Award για το Τραγούδι της Χρονιάς. Το 2019, η Lipa κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη, καθώς και το βραβείο Grammy για την καλύτερη χορευτική/ηλεκτρονική ηχογράφηση για το "Electricity".


Το δεύτερο άλμπουμ της Lipa, Future Nostalgia (2020) έγινε το πρώτο της νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το βασικό σινγκλ του, "Don't Start Now", ήταν το πιο επιτυχημένο εμπορικά τραγούδι της χρονιάς από γυναίκα καλλιτέχνη στις ΗΠΑ. Τα σινγκλ "Physical", "Break My Heart" και "Levitating", ήταν επίσης εμπορικά επιτυχημένα, με το τελευταίο τραγούδι να βρίσκεται στην κορυφή του τσαρτ για το τέλος της χρονιάς των Hot 100 το 2021. Το Future Nostalgia έλαβε το Βραβείο Brit για το βρετανικό άλμπουμ της χρονιάς και το βραβείο Grammy για το καλύτερο ποπ φωνητικό άλμπουμ. Και τα δύο άλμπουμ της Lipa είναι τα γυναικεία άλμπουμ με τα περισσότερα stream στο Spotify, με πάνω από 10 δισεκατομμύρια το καθένα.

Η παιδική της ηλικία και η οικογένειά της

Γεννήθηκε στο Ουέστμινστερ του Κεντρικού Λονδίνου από οικογένεια Αλβανών μεταναστών που προέρχονταν από την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου. Η οικογένεια της είναι μουσουλμανικής καταγωγής, ενώ από την μεριά της μητέρας της έχει επίσης βοσνιακή καταγωγή. O πατέρας της Lipa υπήρξε μεγάλη μουσική επιρροή για την τραγουδίστρια, αφού ο ίδιος ήταν μέλος τοπικού ροκ συγκροτήματος. Η Lipa ξεκίνησε το τραγούδι στα πέντε της. Φοίτησε στο σχολείο Sylvia Young Theatre προτού μετακομίσει με την οικογένεια της στο Κόσοβο κατά το 2008 λόγω της ανεξαρτησίας της χώρας, όπου η έμαθε την αλβανική γλώσσα. Η προφορά της ωστόσο παρέμεινε βρετανική.

Τι σημαίνει το "Dua" στα αλβανικά

Το όνομά της, «Dua», ήταν πρόταση της γιαγιάς της και σημαίνει «αγάπη» στα αλβανικά. Περιστασιακά αναφέρεται με στοργή από τους θαυμαστές ως "Dula Peep", το οποίο προήλθε ως εσφαλμένη προφορά από την Αμερικανίδα παρουσιάστρια του talk show Wendy Williams το 2018. Από τότε ασπάστηκε θετικά το παρατσούκλι.

Διαβάστε επίσης: Dua Lipa: Ο Romain Gavras είναι το αγόρι μου - Στις Κάννες εντυπωσιακή & σέξυ - Ερωτευμένη δίπλα στον γοητευτικό σκηνοθέτη (φωτό)

Οι 4 άντρες στη ζωή της ποπ σταρ

Το 2013 η Dua Lipa ξεκίνησε μια σχέση με τον Άγγλο σεφ Isaac Carew, με τους δύο να χωρίζουν και να τα ξαναβρίσκουν συνέχεια. Στη συνέχεια είχε επίσης σχέση με τον Αμερικανό τραγουδιστή Paul Klein, τον frontman των LANY, από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Αφού χώρισαν, έκανε ξανά σχέση με τον Carew από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019. Τον Ιούνιο του 2019, άρχισε να βγαίνει με τον Αμερικανό και μοντέλο Anwar Hadid, αλλά χώρισαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Τώρα η Dua Lipa είναι ζευγάρι με τον Γάλλο σκηνοθέτη με ελληνική καταγωγή, Ρομέν Γαβρά, με τον οποίο άρχισαν να βγαίνουν μέσα στο 2023.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ