Σον Πεν: Σήμερα 63 ετών - Το κακό παιδί του Χόλιγουντ που αγαπούσαν οι γυναίκες - Μαντόνα, Σαρλίζ Θέρον & Ρόμπιν Ράιτ

Τα 60 κλείνει σήμερα ο πασίγνωστος ηθοποιός του Χόλιγουντ!

Ο Σον Πεν γιορτάζει σήμερα τα 60α του γενέθλια. Το "κακό" παιδί του Χόλιγουντ είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για τις έντονα δραματικές ερμηνείες του. Ο Σον Πεν, ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1960 στη Σάντα Μόνικα της Κλαιφόρνια, έχει βραβευτεί με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Σκοτεινό Ποτάμι και Milk. Πέρα από τις ταινίες, τη ζωή του σημάδεψαν και οι γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα και η Ρόμπιν Ράιτ.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο του θεάματος ήταν μέσα από την αμερικανική σειρά της δεκαετίας του 1970 "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" όταν ο πατέρας του κλήθηκε να σκηνοθετήσει μερικά απ' αυτά. Κινηματογραφικά, για πρώτη φορά τον είδαμε το 1981 στην ταινία "Ταπς, η σάλπιγγα της ανταρσίας" (Taps) ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στο ρόλο του Τζεφ Σπίκολι στην μεγάλη εμπορική επιτυχία της δεκαετίας του 1980 "Πλακατζήδες και μπουμπούκια" (Fast Times At Richmond High, 1982), ταινία της οποίας σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές (Σον Πεν, Νίκολας Κέιτζ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Φίμπι Κέιτς και Φόρεστ Γουίτακερ) έγιναν μεγάλα ονόματα στο Χόλιγουντ τα επόμενα χρόνια.

Οι πρώτες επιτυχίες

Η δεκαετία του 1990 ήρθαν κι οι πρώτοι του σοβαροί ρόλοι που τον καθιέρωσαν ως έναν απ' τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. To 1991 είχε την πρώτη του επαφή με τη σκηνοθεσία, καθώς βρέθηκε πίσω από τις κάμερες για την ταινία Ο Ινδιάνος δρομέας (The Indian Runner). Η συμμετοχή του πλάι στον Αλ Πατσίνο στην ταινία Υπόθεση Καρλίτο (Carlito's Way) έλαβε διθυραμβικές κριτικές κι ο ίδιος βρέθηκε υποψήφιος για πρώτη φορά για τη Χρυσή Σφαίρα Β' ανδρικού ρόλου, ενώ το 1996 έδωσε μία απ' τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες του στην ταινία Θα ζήσω (Dead Man Walking) πλάι στη Σούζαν Σαράντον. Ο Πεν προτάθηκε για πρώτη φορά για όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για το ρόλο του εγκληματία Μάθιου Πόνσλετ που πριν έρθει αντιμέτωπος με τη θανατική του καταδίκη μετανοεί.

Η αναγνώριση και το Όσκαρ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με τον Γούντι Άλεν στην ταινία Συμφωνίες και ασυμφωνίες (Sweet and Lowdown) για την οποία έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά του στα όσκαρ. Το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας τον βρήκε να συμμετέχει σε τέσσερις ταινίες με πιο σημαντικές τις: Στην κόψη του ξυραφιού (Up The Villa, 2000) και Πριν πέσει η νύχτα (Before Night Falls, 2000).

Το 2001 σκηνοθέτησε τη σύζυγό του Ρόμπιν Ράιτ και τον Τζακ Νίκολσον στην ταινία Η υπόσχεση (The Pledge), ενώ προτάθηκε ξανά για όσκαρ ερμηνείας για το Τ' όνομά μου είναι Σαμ (I Am Sam), όπου υποδύθηκε έναν νοητικά καθυστερημένο πατέρα ενός πανέξυπνου μικρού κοριτσιού.

Το 2003 σάρωσε τα όσκαρ και τις χρυσές σφαίρες για την ερμηνεία του στην ταινία Σκοτεινό ποτάμι (Mystic River). Κέρδισε το όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Η επιτυχία συνεχίστηκε και τα χρόνια που ακολούθησαν, το 2007 σκηνοθέτησε την ταινία Επιστροφή στην άγρια φύση (Into The Wild) που έλαβε διθυραμβικές κριτικές και το 2008, ο ρόλος του πρώτου ομοφυλόφιλου Αμερικανού που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια Χάρβεϊ Μιλκ στην ταινία Milk του Γκας Βαν Σαντ του χάρισε το δεύτερο του όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, όπου νίκησε τον συνυποψήφιό του Μίκι Ρουρκ που θεωρούταν το φαβορί. Το 2010 συμπρωταγωνίστησε με την Ναόμι Γουότς στην ταινία Παιχνίδια συνομωσίας (Fair Game), ενώ ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε μαζί με τους Μπραντ Πιτ και Τζέσικα Τσάστεϊν στην ταινία του Τέρενς Μάλικ Το δέντρο της ζωής (The Tree of Life).

Η σχέση με τη Σούζαν Σαράντον

Ο Πεν είχε συνάψει σχέσεις με τη Σούζαν Σαράντον τη δεκαετία του 1980.

Ο γάμος με τη Μαντόνα

Η Μαντόνα και ο Σον Πεν ήταν παντρεμένοι για τέσσερα χρόνια, από το 1985 έως το 1989. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας του Penn Shanghai Surprise και παντρεύτηκαν μόλις λίγους μήνες αργότερα. Ήταν ένα από τα πιο γνωστά ζευγάρια του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του γάμου τους και συχνά φωτογραφίζονταν μαζί.

Διαβάστε επίσης: Happy Birthday Madonna! 65 σήμερα το κορίτσι σούπερ σταρ - Οι γάμοι, τα διαζύγια, οι έρωτες, τα παιδιά (φωτό - βίντεο)

Ο γάμος με τη Ρόμπιν Ράιτ

Το 1990 γνωρίστηκε και σύναψε μια θυελλώδη σχέση με την ηθοποιό Ρόμπιν Ράιτ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Οι δυο τους παρά τους συνεχείς καβγάδες και χωρισμούς παντρεύτηκαν τελικά το 1996.Οι δυο τους χώρισαν το 2010 και η Ρόμπιν, η οποία είχε προηγουμένως αλλάξει το όνομά της σε Ρόμπιν Πεν, επανέφερε το πατρικό της όνομα μετά τον χωρισμό τους.

Η σχέση με τη Σαρλίζ Θέρον

Όταν η Θέρον άρχισε να βγαίνει με τον Σον πεν, το ζευγάρι ήταν ήδη φίλοι για σχεδόν δύο δεκαετίες. Ενώ το ζευγάρι κράτησε τις πρώτες μέρες της σχέσης του ιδιωτικές, για πρώτη φορά πυροδότησε φήμες το 2013. Αργότερα εθεάθησαν μαζί στη Χαβάη το 2014 στο παραθαλάσσιο σπίτι του Penn. Μέχρι τον Απρίλιο του 2015, υπήρχαν ήδη φήμες για αρραβώνα, αλλά η Theron έσπευσε να κλείσει την ιδέα του γάμου και λίγο μετά χώρισαν.

Η σχέση του το 2023

Ο Σον Πεν εθεάη πρόσφατα με τη νέα του κοπέλα, Όλγα Κοροτγιάεβα, κατά τη διάρκεια της ρομαντικής τους απόδρασης στην Ιταλία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ