Ο ΟΗΕ έδωσε εντολή στο Περού να επιτρέψει την άμβλωση εγκύου - Τη βίαζε για χρόνια ο πατριός της

Έναν εφιάλτη ζούσε η 11χρονη στα χέρια του πατριού της.

Η 11χρονη Μίλα από το Περού, η οποία είχε υποστεί βιασμό από τον πατριό της θα μπορέσει να κάνει άμβλωση, μετά την προτροπή του ΟΗΕ να επιτρέψει το κράτος τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση, το 11χρονο κορίτσι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά πολλές φορές και για πολλά χρόνια από τον πατριό της. Πριν λίγες μέρες η 11χρονη Μίλα, η οποία είναι έγκυος σχεδόν 18 εβδομάδων, είχε μεταβεί στο νοσοκομείο στην περιφέρεια Λορέτο, στον Αμαζόνιο, για να κάνει άμβλωση. Παρόλα αυτά, το νοσοκομείο της το αρνήθηκε.

Η υπόθεση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, που έφερε και την παρέμβαση του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ προέτρεψε το Περού να αφήσει το κορίτσι να κάνει άμβλωση, Το κράτος δέχθηκε και μάλιστα η Μίλα διακομίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στη Λίμα. Εκεί οι γιατροί προχώρησαν με εξουσιοδότηση στην άμβλωση.

Η ανάρρωσή της πάει καλά, σύμφωνα με τη Σουσάνα Τσάβες, διευθύντρια της φεμινιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PROMSEX. Θα παραμείνει στα χέρια της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας αφού λάβει εξιτήριο.

Ωστόσο όσα έζησε η Μίλα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το κράτος δεν προστατεύει τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τόνισε η κυρία Τσάβες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Συμπλήρωσε πως πολλοί περισσότεροι βιασμοί παιδιών δεν αναφέρονται. «Εκτιμάμε ότι για κάθε κορίτσι σε ενδιαφέρουσα που πάει σε νοσοκομείο, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 10 (…) θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», εξήγησε η Σουσάνα Τσάβες.

Αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων από ανήλικες

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι γεννήσεις που έκαναν κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 και 14 ετών στο Περού αυξήθηκαν κατά 14% το 2022, φθάνοντας τις 1.625.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 διαπράχθηκαν 14.500 σεξουαλικές επιθέσεις, το 70% εκ των οποίων είχαν θύματα παιδιά κάτω των 17.

Στο Περού, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η Τσάβες τονίζει πως η πρόσβαση στην άμβλωση εμποδίζεται από την αντίδραση «υπερσυντηρητικών».

Αναζητείται ο πατριός της 11χρονης

Οι αρχές αναζητούν τον πατριό της μικρής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο αλλά αφέθηκε κατόπιν ελεύθερος με το σκεπτικό πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστή να τον αφήσει ελεύθερο επικρίθηκε έντονα. Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε απαίτησε την «άμεση σύλληψή του». Για την ώρα, είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ