Ας μιλήσουμε για τα social media - Πως μας "καταστρέφουν" συναισθηματικά;

Σοβαρή "βλάβη" ...

Περνάμε άπειρες ώρες σκρολάροντας σε διαφορετικά social media..

Instagram, facebook, twitter, tiktok ...

Μετά απλά σηκώνουμε το κεφάλι μας και δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε.

Τι επίδραση μπορεί να έχει η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Είναι ένα φαινόμενο που αφορά κάθε ηλικία.

Ενώ όλες αυτές οι εφαρμογές και οι ιστότοποι αρχικά φάνηκαν να είναι αβλαβείς τρόποι διασκέδασης, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι φαίνεται να προκαλούν πραγματική συναισθηματική βλάβη στους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν έντονα, προκαλώντας αυξανόμενο άγχος και κατάθλιψη.

Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν κυρίως στις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στους εφήβους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ακόμα και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από την ψεύτικη υπόσχεση των κοινωνικών μέσων.


freepik

Το λυπηρό είναι το εξής: Τα κοινωνικά μέσα έχουν σχεδιαστεί για να μας εθίζουν.

Για ποιο λόγο; Γιατί οι εθισμένοι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν. Αφού είναι δωρεάν, γιατί όχι, σωστά;

Λοιπόν, αν το σκεφτείτε, μπορεί να είναι δωρεάν αλλά χρησιμοποιώντας τα, είμαστε στην ουσία ένα προϊόν που πωλείται σε διαφημιζόμενους.

Και κάθε φορά που δημοσιεύουμε ή απαντάμε σε μια ανάρτηση, τα προϊόντα αυτά (οι χρήστες δηλαδή) λαμβάνουν περισσότερες προβολές.

Ακόμη χειρότερα, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιάσει πολύπλοκους αλγόριθμους για να παρακολουθούν τι κάνουμε και να βάζουν συνεχώς αμφιλεγόμενα πράγματα στην οθόνη μας, κάνοντάς μας να συνεχίζουμε να κάνουμε κλικ και να συνεχίζουμε να διαφωνούμε.

Και αυτό τελικά μας κάνει πιο θυμωμένους, μας κουράζει, μας κλέβει το χιούμορ, τη χαρά και την ελπίδα και ευνοεί μόνο αυτούς που μας υποδουλώνουν σε αυτές τις οθόνες, μεγάλες και μικρές. Ωστόσο, παρόλο που όλα αυτά είναι δωρεάν, μας κλέβουν κάτι πολύ χειρότερο από το χρήμα.

Μας κλέβουν την ηρεμία μας.

Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε δραματικά τη συμμετοχή μας στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: yo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ