Άκης Πετρετζίκης: Ο σεφ της καρδιάς μας , μας δίνει 10 συμβουλές για να μαγειρεύουμε άνετα σε μια πολύ μικρή κουζίνα

Έχεις μικρή κουζίνα; Μην σε αγχώνει καθόλου αυτό!

Όλα γίνονται πιο γρήγορα όταν μαγειρεύεις σε μια πολύ μικρή κουζίνα. Πιο γρήγορα λερώνονται όλα τα σκεύη, πιο γρήγορα γεμίζει ο νεροχύτης, πιο γρήγορα χάνει κανείς τα πράγματα, τα βήματα και… την υπομονή του. Ναι, όλα αυτά μπορούν να συμβούν, όχι όμως αν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχουμε οργανώσει σωστά τον χώρο και τα βήματά μας. Πώς; Ακολουθώντας κάποιες απλές -αλλά χρήσιμες συμβουλές οι οποίες ως στόχο τους έχουν να δώσουν απεριόριστες δυνατότητες στον… περιορισμένο χώρο μας. 

#1 Δημιουργούμε περισσότερο χώρο.

Πώς; Έχοντας τακτοποιημένους τους (μικρούς) πάγκους μας και καλύπτοντας το κενό πάνω από τον νεροχύτη (ή ακόμα και πάνω από ένα ανοιγμένο συρτάρι) με μια επιφάνεια κοπής η οποία θα μας εξασφαλίσει περισσότερο χώρο για να διαχειριστούμε με ασφάλεια τα υλικά μας.

#2 Επιστρατεύουμε έξυπνα αντικείμενα.

Ποια είναι αυτά; Αντικείμενα τα οποία αποθηκεύονται εύκολα και δεν πιάνουν χώρο, ή κατασκευές οι οποίες μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε… κάθε τον χώρο μας. Π.χ. μια σχάρα με ράφια στην οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε τις παρασκευές μας για να κρυώσουν ή τα πιάτα μας όταν τα ετοιμάζουμε για να τα σερβίρουμε.

Και να θυμάστε! Μια συσκευή που μας επιτρέπει περισσότερες από μία χρήσεις -κοινώς ένα πολυμηχάνημα- είναι ό,τι χρειαζόμαστε.

#3 Όσο μαγειρεύουμε… καθαρίζουμε!

Καθαρίζουμε τον χώρο εργασίας μας, αλλά και τα αντικείμενα που έχουμε χρησιμοποιήσει ούτως ώστε να μην χρειαστεί να βγάλουμε νέα (τα οποία θα πιάσουν ακόμα περισσότερο χώρο). Αυτό ισχύει τόσο για το σύρμα χειρός, όσο και για τις μεζούρες, τα μπολ, τα ξύλα κοπής και γενικά οτιδήποτε κάνει πιο εύκολη την οργάνωση και την εκτέλεση της συνταγής και τη ζωή μας στην κουζίνα.

#4 Βάζουμε στη ζωή μας τα πτυσσόμενα έπιπλα.

Ένα τραπεζάκι, ένα καρότσι μεταφοράς, ακόμα και μια ραφιέρα μπορούν να μας εξασφαλίσουν περισσότερο χώρο όταν τον χρειαστούμε και να μας… αδειάσουν τη γωνιά όταν δεν θα τα έχουμε ανάγκη.

#5 Δημιουργούμε (επιπλέον) χώρο στα ντουλάπια μας.

Προσοχή! Όχι μέσα στα ντουλάπια, αλλά στις πόρτες τους. Πώς; Επιστρατεύοντας διάφορα κλιπ ή μαγνητικές ταινίες που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε αντίστοιχα τα βαζάκια και τα μεταλλικά αντικείμενα  όπως π.χ. τα μαχαίρια που χρησιμοποιούμε για την εκτέλεση των συνταγών μας.

#6 Εκμεταλλευόμαστε τον τοίχο μας.

Γιατί; Για να στερεώσουμε ράφια αλλά και γαντζάκια τα οποία θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε ακόμα περισσότερο χώρο. Μάλιστα, μπορούμε να στερεώσουμε γαντζάκια (ή μια κρεμάστρα) και στο πίσω μέρος της πόρτας μας για τις πετσέτες, την ποδιά μας ή… τις κουτάλες και τις πιρούνες μας – ακόμα και για τα πιο μικρά τηγάνια ή σκεύη μας.

#7 Δημιουργούμε ένα ακόμα ντουλάπι… στον φούρνο μας!

Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Στον φούρνο μας -εκτός από τις λαμαρίνες και τα ταψιά- μπορούμε να τοποθετήσουμε επίσης μια κατσαρόλα ή τα τηγάνια μας τοποθετώντας τα το ένα μέσα στο άλλο.

Μάλιστα, όταν ψωνίζουμε ταψιά ή φόρμες, καλό είναι να έχουμε αυτή τη σκέψη στο μυαλό μας και να επιλέγουμε σκεύη που μπορούν να αποθηκευτούν το ένα μέσα στο άλλο για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου.

#8 Δημιουργούμε «ζώνες» αποθήκευσης ανάλογα με τη χρήση.

Μάλιστα, τις ζώνες αυτές μπορούμε να τις οργανώσουμε έχοντας στο μυαλό μας τα βήματα που ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μιας συνταγής. Για παράδειγμα, φυλάμε τα μπολ κοντά στον πάγκο μας ή την επιφάνεια εργασίας μας. Τις κατσαρόλες κοντά στην κουζίνα, τα ταψιά στον φούρνο, τα μπαχαρικά , τα λάδια, το ξίδι και τις σάλτσες μαζεμένα σε ένα σημείο. Τα αλεύρια επίσης. Γενικά είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε σωστά τους αποθηκευτικούς μας χώρους και να ξέρουμε πού βρίσκεται το κάθε αντικείμενο ή υλικό, σύμφωνα με το akispetretzikis

#9 Προετοιμάζουμε σωστά τις συνταγές μας.

Αυτή, είναι μια συμβουλή που μοιράζομαι μαζί σας ξανά και ξανά. Προτού καταπιαστούμε με μια συνταγή, την διαβάζουμε πολύ καλά. Την χωρίζουμε σε βήματα και -προτού αρχίσουμε να τα ακολουθούμε- φροντίζουμε να συγκεντρώσουμε όλα όσα θα χρειαστούμε – όχι μόνο τα υλικά, αλλά και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε π.χ. για να κόψουμε, να ανακατέψουμε κ.ο.κ.

Η σωστή οργάνωση είναι το Α και το Ω για την επιτυχία της συνταγής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε κάθε συνταγή που υπάρχει στο site μου, έχω φροντίσει να σημειώνω όχι μόνο τα υλικά, αλλά και τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε για την κάθε παρασκευή!

#10 Προτιμούμε την… μοναξιά.

Σαφώς και η συνεργασία οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ένα επιπλέον άτομο σε μια πολύ μικρή κουζίνα, μπορεί να μας κάνει πιο… δυσκίνητους και να δυσκολέψει τα πράγματα αντί να μας διευκολύνει. Από τη στιγμή, λοιπόν, που γνωρίζουμε τον χώρο μας και τη συνταγή μας, βασιζόμαστε στις δυνάμεις μας και προτιμούμε να δουλεύουμε μόνοι μας προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και πιο ξεκάθαρη σκέψη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ