Καύσωνας: Μέχρι πόση ζέστη μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Μερικές φορές η αίσθηση είναι αφόρητη

Η Ευρώπη ψήνεται από τον καύσωνα. ΟΙ Ιταλοί μιλούν για την «εβδομάδα της κόλασης». Στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις είχε το θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών, στο οποίο πέρσι για πρώτη φορά η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Ο περσινός καύσωνας μάλιστα κατηγορείται για περισσότερους από 60 χιλιάδες νεκρούς στην Ευρώπη. Όπως δηλώνει στο BBC η καθηγήτρια Λίζι Κέντον η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ήδη εδώ.

Τι σημαίνει όμως η κλιματική αλλαγή για τα σώματά μας και την υγεία μας;

Ένα πείραμα που συμμετείχε ο δημοσιογράφος του BBC, James Gallagher, με έκθεση σε διαφορετικές θερμοκρασίες, βοήθησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Έτσι, εκτέθηκε μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με έλεγχο των επιπέδων οξυγόνου και υγρασίας, αρχικά σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου, μετά 35 και στο τέλος στους 40.3 βαθμούς, θερμοκρασία της θερμότερης ημέρας όλων των εποχών στη Βρετανία.

Στην αρχή, όλα έδειχναν φυσιολογικά. Η πίεση του αίματος ήταν καλή και ο χτύπος της καρδιάς σταθερός. Όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 35 βαθμούς άρχισε πια να γίνεται αδύνατο να εργαστεί ή να γυμναστεί. Ήδη ήταν πιο κόκκινος και ίδρωνε. Όταν η θερμοκρασία έφτασε στους 40.3 βαθμούς Κελσίου, άρχισε πια να νιώθει ότι λιώνει. Η διαφορά αυτή των 5 βαθμών Κελσίου έκανε τη διαφορά.

Τι συμβαίνει σε ένα καυτό δωμάτιο;

Συνολικά, η έκθεση σε τέτοιες θερμοκρασίες οδήγησε το σώμα του στην απώλεια ενός τρίτου του λίτρου νερού, ενώ ταυτόχρονα, ο καρδιακός του παλμός ανέβηκε σημαντικά. Η κατάσταση αυτή ευθύνεται για την αύξηση των θανάτων από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Και παρά το γεγονός ότι το σώμα του Gallagher φαίνεται να ανταποκρίνεται με το σωστό τρόπο για να μπορέσει να διατηρήσει τη θερμοκρασία σταθερή σε βασικά του όργανα όπως η καρδιά, οι επιπτώσεις της μέγιστης θερμοκρασίας των 40.3 βαθμών Κελσίου είναι φανερές.


freepik

Ένας σημαντικός παράγοντας που δείχνει να ενισχύει τις επιπτώσεις του καύσωνα είναι η υγρασία. Η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί ένα κοκτέιλ θανάτου.

Η ανησυχία είναι ότι οι καύσωνες δεν γίνονται απλά πιο συχνοί, πιο ισχυροί και μεγάλοι σε διάρκεια αλλά ταυτοχρόνως συνυπάρχουν με υψηλούς δείκτες υγρασίας. Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί στους 37 βαθμούς Κελσίου και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά τη θερμοκρασία αυτή, προξενείται βλάβη στους ιστούς, στην καρδιά και στον εγκέφαλο, με τον κίνδυνο του θανάτου να είναι υπαρκτός.

Στο τέλος του πειράματος, ο δημοσιογράφος φεύγει από το εργαστήριο έχοντας περάσει την πρόκληση με επιτυχία. Ωστόσο, πολλά σημάδια δείχνουν ότι το σώμα χρειάστηκε να δουλέψει σκληρότερα για να ανταπεξέλθει.

Πώς να προφυλαχτούμε από τη ζέστη;

Οι περισσότεροι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα είναι ήδη γνωστοί. Μένουμε στη σκιά, φοράμε ρούχα με φαρδιά γραμμή, αποφεύγουμε το αλκοόλ, κρατάμε το σπίτι δροσερό και δεν γυμναζόμαστε τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι να αποφύγουμε πιθανά εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο, που θα δυσκολέψουν την αυτορρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας για δύο εβδομάδες.

Αν δεν υπάρξει δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, το θερμότερο καλοκαίρι μπορεί να είναι έως και 6 βαθμούς Κελσίου θερμότερο στη Βρετανία στο τέλος αυτού του αιώνα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Λίζι Κέντον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ