Tik Tok: Η "Βέφα" της σύγχρονης κουζίνας-εδώ πια όλοι μαγειρεύουν-τέρμα οι σεφ των πρωινάδικων-ένα απέραντο συνταγολόγιο με μουσική

Όσο και να αλλάξει η μόδα, η τεχνολογία, ακόμα κι αν είμαστε γυναίκες, άνδρες, φοιτητές, εργαζόμενοι, μία απορία θα μας απασχολεί. ‘Τι να μαγειρέψω σήμερα;’

Πώς μαγειρεύαμε πριν το Tik Tok;

Κάποτε, όχι και πολύ παλιά, η λύση στο ‘τι να μαγειρέψω σήμερα’ ερχόταν, κυρίως, από δύο πλευρές. Η μία ήταν τα κλασικά βιβλία μαγειρικής. Αν είσαι παιδί των ’90, ψάξε στο σπίτι των γονιών σου. Σε κάποιο από τα ντουλαπάκια στο σκρίνιο της μαμάς, σίγουρα θα υπάρχει αυτός ο κρυμμένος θυσαυρός.

Η άλλη λύση έχει αντέξει στον χρόνο με μικρές αλλαγές και προσθήκες. Πρωινή ψυχαγωγία. Από την αρχή σχεδόν της ιδιωτικής τηλεόρασης, βλέπουμε εκατοντάδες συνταγές ως ένθετο, στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης. Άλλες είναι πιο εύκολες. Ακούγαμε να λένε: «Τις φτιάχνει εύκολα και ο φοιτητής». Άλλες είναι πιο απαιτητικές και χρειάζονταν χαρτί στιλό, αλλά και κάποιον γνώστη ώστε να ξέρει τι είναι το σταμναγκάθι και από που θα το προμηθευτεί.

Πηγή: Canva

Χωρίς να παύουν οι προηγούμενες τακτικές, μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, το διαδίκτυο έδωσε τον απαραίτητο χώρο στην μαγειρική. Βλέπουμε συνταγές σε site αλλά και σε video στο YouTube. Με μια αναζήτηση στο Google μπορούμε ακόμα να βρούμε τι να μαγειρέψουμε ανάλογα με το τι έχουμε στο ψυγείο μας.

Δείτε επίσης: Άκης Πετρετζίκης: Σήμερα το μενού έχει γεμιστούς Κολοκυθοανθούς - Δείτε πως θα τους πετύχετε

Το Tik Tok κερδίζει έδαφος

Το Tik Tok αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μέσο διαφυγής από την κατάσταση εγκλεισμού που βιώσαμε το 2020 με τον Covid-19. Πλέον, ειδικά η νέα γενιά, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ακόμα και ως μέσο αναζήτησης. Ο αλγόριθμός της ΄βλέπει΄τα ενδιαφέροντά μας και εμφανίζει όλο και περισσότερα βίντεο με παρόμοιο περιεχόμενο. Καθημερινά, οι χρήστες του ανεβάζουν εκατομύρια. Με λίγη προσοχή και αρκετό φιλτράρισμα, μπορούμε να βρούμε αυτά που μας αρέσουν.

Το τελευταίο διάστημα οι χρήστες ανεβάζουν όλο και περισσότερα βίντεο που έχουν να κάνουν με το φαγητό. Είτε μας δείχνουν τι αγόρασαν από το σούπερ μάρκετ, με κάποια από τα προϊόντα μάλιστα να γίνονται viral, είτε μας δείχνουν συνταγές μαγειρικής. Ακριβώς επειδή οι περισσότεροι χρήστες είναι κάτω των 35, οι συνταγές που δείχνουν είναι απλές. Τα υλικά που χρησιμοποιούν, τα έχουμε, οι περισσότεροι, στο ψυγείο μας, επομένως, η εκτέλεσή τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Κάποιοι χρήστες, επανέφεραν ΄μαμαδίστικες΄συνταγές που βρήκαν σε παλιά τετράδια. Άλλοι τις εξέλιξαν προσθέτοντας ή αναπροσαρμόζοντας τα υλικά.

 

 

Πηγή: Tik Tok/ @Kikh_31

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που εκμεταλεύτηκαν την πλατφόρμα για να δείξουν την δουλειά τους. Ακολουθούν, μάλιστα, την εποχή που θέλει απλές και γρήγορες συνταγές. Έτσι, προβάλλουν βίντεο, τονίζοντας την ευκολία της κάθε συνταγής. Επιπλέον δίνουν πληροφορίες για τα υλικά και προτείνουν πρακτικές λύσεις για γεύματα που μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερες ημέρες.

 

 

Πηγή: Tik Tok/ @akis_petretzikis

Από τα πιο χρήσιμα βίντεο για γονείς με παιδιά σε προσχολική ηλικία, είναι εκείνα που παρουσιάζουν τι γεύματα φτιάχνουν ώστε να τα πάρουν τα παιδιά τους μαζί στο σχολείο. Εκεί, βλέπουμε ταπεράκια με φρούτα, τοστάκια κομμένα σε σχέδια, pancakes με μπανάνα ή βρώμη ή σπόρους chia. Σε αυτά τα βίντεο θα δούμε σίγουρα σχόλια διαφορετικά μεταξύ τους. Από τη μία μαμάδες, κυρίως, που επικροτούν τέτοιου είδους συνταγές και από την άλλη εκείνες που θεωρούν υπερβολικά τα γεύματα αυτά. Είπαμε, στο Tik Tok η πληροφορία χρειάζεται φιλτράρισμα.

 

 

Πηγή: Tik Tok/ @panoseats

Ένας άλλος τρόπος που επιλέγουν οι χρήστες να διοχετεύσουν το περιεχόμενό τους, είναι η γοητεία. Εκεί, βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο παρακολουθούμε την συνταγή ή τον άνθρωπο που την φτιάχνει. Φυσικά η ντομάτα μπορεί να κοπεί απλά πιάνοντας το μαχαίρι, αλλά οι συγκεκριμένοι δημιουργοί προτιμούν, την ώρα που την κόβουν, να κοιτάξουν την κάμερα, να μας κλείσουν το μάτι και να μας χαρίσουν για λίγο την σαγηνευτική τους όψη.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο άρθρο.

Οι τάσεις συνήθως κινούνται κυκλικά. Όσο προχωράμε μπροστά, πολλές φορές μας αρέσει να θυμόμαστε τα παλιά. Τους δίνουμε τον χαρακτηρισμό ‘Vintage’ και τα προωθούμε ως καινούργια. Δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο, εάν σε λίγα χρόνια δω έντυπα βιβλία που μέσα θα περιέχουν συνταγές από το Tik Tok. Μήπως δίνω ιδέες;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ