''Ο ασθενής της Γενεύης'': Ο 6ος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV - Η μεταμόσχευση φυσιολογικών βλαστοκυττάρων (βίντεο)

Σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για την αντιμετώπιση του AIDS.

Ένας 50χρονος Ελβετός γίνεται μόλις ο έκτος ασθενής που κατάφερε ποτέ να απαλλαγεί πλήρως από τo ΑIDS.

Πέντε άνθρωποι έχουν προηγουμένως θεωρηθεί "θεραπευμένοι" από τον ιό HIV: οι ασθενείς του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Ντίσελντορφ, της Νέας Υόρκης και της Πόλης της Ελπίδας στην Καλιφόρνια.

Όλοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων καρκίνου, λαμβάνοντας βλαστικά κύτταρα από δότη με μετάλλαξη του γονιδίου CCR5. Αυτή η μετάλλαξη είναι γνωστό ότι εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

 

Το 2018, ο ασθενής της Γενεύης έλαβε ομοίως μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής λευχαιμίας.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με hiv, meds, θεραπεία Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Pexels/cottonbro studio

Αλλά αυτή τη φορά η μεταμόσχευση προήλθε από δότη που δεν έφερε τη μετάλλαξη CCR5, δήλωσαν Γάλλοι και Ελβετοί ερευνητές σε συνέντευξη Τύπου στην αυστραλιανή πόλη Μπρίσμπεϊν στο πλαίσιο συνεδρίου για το AIDS που αρχίζει το Σαββατοκύριακο.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι σε θέση να εισέλθει στα κύτταρα του ασθενούς.

Ωστόσο, 20 μήνες αφότου ο άνδρας σταμάτησε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία - η οποία μειώνει την ποσότητα του HIV στο αίμα - οι γιατροί στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης δεν βρήκαν ίχνη του ιού στον οργανισμό του, σύμφωνα με το france24

Αν και δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι ο HIV θα ξανά εμφανιστεί στον άνδρα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θεωρούν ότι βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση.

"Αυτό που μου συμβαίνει είναι υπέροχο, μαγικό", δήλωσε ο ασθενής από τη Γενεύη σε δήλωσή του.

Ο ασθενής, ένας λευκός άνδρας που επέλεξε να μην κατονομαστεί, διαγνώστηκε με HIV το 1990.

Έπαιρνε αντιρετροϊκά φάρμακα μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, όταν οι γιατροί του συνέστησαν να σταματήσει τη θεραπεία μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ