Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μας φτιάχνει Αρμενοβίλ (τούρτα παγωτό) - Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους.

Τούρτα παγωτό αρμενοβίλ, με τραγανούς μπεζέδες και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ένα θεϊκό γλυκό από τη Θεσσαλονίκη

Υλικά 

Για την αρμενοβίλ (τούρτα παγωτό)

  • 1 συσκ. φυτική σαντιγί

  • 1 ζαχαρούχο γάλα

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

  • 150 γρ. κουβερτούρα

  • 15 μπεζέδες 

  • Για το σερβίρισμα

  • Λιωμένη κουβερτούρα

Για σπιτικούς µπεζέδες

  • 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

  • Για τα αµύγδαλα κροκάν

  • 150 γρ. αμυγδαλόψιχα

  • 150 γρ. ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την αρμενοβίλ

Για την τούρτα παγωτό αρμενοβίλ, τοποθετούμε πρώτα τη φυτική σαντιγί σε μπολ και µε το μίξερ χειρός τη χτυπάμε για 5 με 6 λεπτά δυνατά, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 με 4 λεπτά.

Τέλος προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουμε το µείγµα.

Προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα, τα αμύγδαλα κροκάν και τους μπεζέδες σπασμένους.

Κρατάμε μερικά αμύγδαλα κροκάν και μερικούς μπεζέδες για το γαρνίρισμα.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα µε σπάτουλα.

Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα στρογγυλή 22 εκ. ή μακρόστενη του κέικ.

Ντύνουμε τη φόρμα µε μεμβράνη.

Αδειάζουμε το μείγμα.

Το παγώνουμε για µία νύχτα στην κατάψυξη.

Ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζουμε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Γαρνίρουμε µε τα αμύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωμένη σοκολάτα.

Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούμε σπασμένους μπεζέδες (µαρέγκες).

Για τα αμύγδαλα κροκάν

Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε να καλυφθούν µε την καραμέλα.

Τα αδειάζουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά (τελείως).

Τα σπάμε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο μπλέντερ.

Για τους μπεζέδες

Χτυπάμε τα ασπράδι στον κάδο του μίξερ να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

Προσθέτουμε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα καλά.

Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα την άχνη.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Κόβουμε τους μπεζέδες µε καρνέ, αν έχουμε, αλλιώς αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαδόκολλα.

Ψήνουμε τους μπεζέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά.

Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το 2017 διακρίθηκε ως Πρόεδρος και Έδρα της Επιτροπής European Young Chef Award, Βαρκελώνη, Ισπανία, ενώ αργότερα βραβεύτηκε για την προσφορά της στον τομέα της Γαστρονομίας, UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αθήνα, Ελλάδα.

Το 2018 έλαβε το Restaurant 100 Βραβείο για το εστιατόριο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Αθήνα Ελλάδα και την τιμητική Διάκριση για την Κοινωνική Προσφορά του εστιατόριου ΠΑΠΑΠΑΔΆΚΗΣ,UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αθήνα Ελλάδα.

Το 2019 διακρίθηκε ως Πρέσβειρα Γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου, Αθήνα Ελλάδα και ως Greek TopWomen Award από το Eirinika.gr.

Διαθέτει επίσης το δικό της κανάλι στο youtube Argiro Barbarigou με περισσότερους από 300 χιλιάδες συνδρομητές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ