Made in Greece η μπύρα "AMMOUSA" - Το ποτό που "γεννήθηκε" σε ένα υπόγειο & τώρα συντροφεύει κορυφαία πιάτα της Ελληνικής γαστρονομική σκηνής

Μία μπύρα, μία μικρή ιστορία ...

Κάπως έτσι αρχίσαν όλα…..

Λέγομαι Ντάνος Γεώργιος και είμαι μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. από την Πάτρα και τα τελευταία χρόνια απέκτησα ένα χόμπι.... την ζυθοποίηση. Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα τυχαία στις αρχές του 2016, όταν ήμουν σε ένα μικροζυθοποιίο και
δοκίμασα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπύρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις την «δικιά σου» μπύρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό... «γιατί όχι?» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπύρα ερασιτεχνικά.


Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπύρα αποτελείται από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Στην αρχή το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επηρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω κτλ. Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στη διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 30min. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει καιπερίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου είναι έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας για να καταναλώσεις.

Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει. Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το «οικο-ζυθοποιείο» μου, για να παράγω μπύρα με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπύρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών.

Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπύρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνουν ή να σου αναδεικνύουν το φαγητό. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η AMMOUSA... σε ένα υπόγειο ενός σπιτιού, από έναν μηχανικό που δεν ήξερε καν ότι η μπύρα έχει νερό.

Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που την έχω συνεχώς στο μυαλό μου: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ζυθοποίηση, είναι απλά μία απόφαση. Μία απόφαση που θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις. Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να δίνεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι να ενημερωθεί και να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, με αποτέλεσμα η μπύρα να αντιμετωπίζεται λάθος. Με τις δημιουργίες μου θέλω το καταναλωτικό κοινό να καταλάβει ότι η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα γεύσεις και αρώματα.

Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπυραρία γιατί απλά πρέπει να είναι..., η AMMOUSA θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία. Και με αυτόν το «τρόπο πώλησης» είναι πλέον σε διάφορες επιλεγμένες κάβες, εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και συνεχίζει. Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το 2019, στο Βαρούλκο το 2020, στην Σπονδή (2 αστέρια Michelin), στο Merceri Restaurant (Michelin 2022) και σε αρκετά ακόμη εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας ανά την Ελλάδα. Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της, η Ammousa ήδη έχει φτάσει μέχρι την Σιγκαπούρη σε συνεργασία με την Mavrikos Imports, στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Τα συναισθήματα που νιώθω βλέποντας την AMMOUSA στα ράφια, στους πάγκους ή στα τραπέζια delicatessen καταστημάτων ή εστιατορίων, λίγα χρόνια μετά από τότε που ασχολήθηκα με την οικιακή ζυθοποίηση.... δεν μπορεί ο γραπτός λόγος να τα περιγράψει, πραγματικά είναι κάτι μοναδικό!

Η «AMMOUSA» για εμένα είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Χαρακτηριστικά της AMMOUSA English IPA
Η Ammousa μία μπύρα κατηγορίας English IPA με 5,5%Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται και με την προσθήκη τζίντζερ. Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπύρα. Βάζοντας τη στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση, καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Το χρώμα της είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με ελάχιστη διαύγεια που προσφέρει έντονη οπτική ικανοποίηση. Από το άνοιγμα του μπουκαλιού ξεχύνονται ξαφνικά γήινα αρώματα που περιλαμβάνουν τόνους λουλουδιών, κωνοφόρων, και φυσικά πιπερόριζα. Ανάμεσα σε αυτά τα αρώματα υπάρχει και μία αίσθηση ώριμων φρούτων. Έχει σώμα αρκετά γεμάτο, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και ισορροπημένη. Είναι φυσικά πικρή, όπως κάθε σωστή IPA, όμως βγάζει και κάποιους γλυκούς τόνους που θυμίζουν έντονα το πευκόμελο. Κυριαρχεί η αίσθηση πεύκου και κουκουναριού, της καραμέλας, του πεπονιού και του τζίντζερ.

Η επίγευση της είναι ιδιαίτερα πικάντική και με μεγάλη διάρκεια λόγω του τζίντζερ, με έντονη αίσθηση εσπεριδοειδών, όπως του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού. Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Βραβεύσεις και διακρίσεις της AMMOUSA

Η «AMMOUSA English IPA» έχει διακριθεί και βραβευτεί από δέκα τέσσερις (14) διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα:

  • Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος
  • Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
  • Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards - Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων.
  • Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπύρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο.
  • Τον Φεβρουάριο του 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορία της στην γευστική δοκιμή, από το περιοδικό Beer & Bar Magazine.
  • Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση Best Platinum Food από όλες τις κατηγορίες προϊόντων στα Athens Fine Food Awards by Expotrof.
  • Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με Bronze Medal στα London Beer Awards.
  • Τον Απρίλιο του 2021, επίσης διαγωνίστηκε και βραβεύτηκε με Bronze Medal από τα Greek Beer Awards.  
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021, πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. 
  • Τον Μάρτιο του 2022, πήρε δύο αστέρια στα AFFA22 που έγιναν στα πλαίσια της 8ης EXPOTROF
  • Τον Μάρτιο του 2023, βραβεύτηκε με Τρία αστέρια «BEST SPIRIT & BEVERAGES» από τα AFFA23.
  • Τον Απρίλιο του 2023, βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο από το Beer & Bar magazine. 
  • Τον Μάιο του 2023,  κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο European Beer Challenge. 
  • Τον Μάιο του 2023, κέρδισε SILVER AWARD στα SPECIALIST AWARDS.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ