Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Καύσωνας «Κλέων»: Τα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 44 βαθμούς

Κορυφώνεται το κύμα ακραίας ζέστης, αύριο και το Σάββατο οι πιο ζεστές μέρες

Μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστούν από αύριο, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις του καύσωνα «Κλέων».

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι και η τηλεργασία, που προκρίνεται για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και η παύση εργασιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών κατά τις οποίες ο καύσωνας «Κλέων» θα προκαλεί ακραίες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε συστάσεις για την ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών και των κλιματιστικών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με την επάρκεια ρεύματος.

Τα μέτρα στο Δημόσιο

Από αύριο Πέμπτη και έως το Σάββατο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εργάζονται από τα σπίτια τους, όπου αυτό είναι δυνατό. Σε περίπτωση που δεν γίνεται, τότε θα μπορούν να πάρουν ειδική άδεια.

Όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορούν να εργαστούν με ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε με τηλεργασία, κατόπιν σχετικής απόφασης της υπηρεσίας τους.

Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, το υπουργείο συστήνει την αποφυγή εργασιών μεταξύ 12:00 και 17:00, αλλά και καλεί σε χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας.

Τέλος, ανακοινώθηκε πως ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού σε ώρες αιχμής και οι ίδιες οι υπηρεσίες πρέπει να τα επαναπρογραμματίσουν.

Καύσωνας «Κλέων»: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

Μία δέσμη πέντε μέτρων ανακοινώθηκε όσον αφορά στην προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα «Κλέων».

Αρχικά, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

Προτείνεται η εξ αποστάσεως εργασία, με το σύστημα της τηλεργασίας, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για αλλαγή του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από το πόστο τους.

Προβλέπονται τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και τέλος, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Οι συστάσεις για ηλεκτρικές συσκευές και κλιματιστικά

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε μέτρα για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Αναλυτικά, συστήνει στους καταναλωτές τα εξής:

  • Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Ακόμα, πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:

  • Ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) να μην λειτουργούν μεταξύ 20:00 – 22:00. Όπως εξηγεί το υπουργείο, το συγκεκριμένο δίωρο, το σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Καλό θα ήταν να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, «εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται».
  • Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Ποιες περιοχές επηρεάζονται τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και το Σάββατο.

Αναλυτικά: 

Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τη Δευτέρα (17-7-2023) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ