Made in Greece ο καφές Λουμίδη: Τα τρία αδέλφια από την Κάρυστο ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων, άνοιξαν στον Πειραιά το 1910 - όλη η ιστορία τους (φωτό - βίντεο)

Ήταν το 1920 όταν η 1η γενιά της Οικογένειας Λουμίδη ξεκίνησε το 1ο δίκτυο κατ’ οίκων διανομών φρεσκοκομμένου καφέ με κάρα στις γειτονιές του Πειραιά. 

Η οικογενειακή επιχείρηση Καφεκοπτεία Λουμίδη, έχοντας ως σταθερές αξίες τον σεβασμό στο προϊόν και στον πελάτη, έχει καθιερωθεί ως η πιο επώνυμη επιχείρηση στο χώρο, με υψηλή αναγνωρισιμότητα και συναισθηματική αξία στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kafekopteia Loumidi (@loumidiscoffeeshops)

Σήμερα, η δεύτερη και τρίτη γενιά, βασιζόμενοι στην εμπειρία σχεδόν 100 ετών, συνεχίζουν μαζί την παράδοση της Οικογένειας Λουμίδη, και μοιράζονται το μεράκι και τη γνώση τους με τους λάτρεις του καφέ και των παραδοσιακών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, διατηρούν και ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο κανάλι χονδρικής, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται και στην αγορά των Private Label καφέδων.

Η ιστορία

Τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, αφήνουν τη γενέτειρά τους αναζητώντας εργασία στον Πειραιά.

Ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές, ανοίγουν ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα και καταπιάνονται με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα «πρωτόγονα» μέσα της εποχής.

Καρπός της πολύτιμης γνώσης και εμπειρίας που απέκτησαν κατά την πρώτη δεκαετία ήταν φυσικά η απόφαση να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους στο πρώτο κατάστημα που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ. Με έδρα την οδό Ρετσίνα, δημιούργησαν σταδιακά το πρώτο δίκτυο κατ’οίκον διανομών με κάρα, πωλώντας καφέ στις γειτονιές του Πειραιά.

Το 1923 οι αδελφοί Λουμίδη αποφασίζουν να επεκταθούν, εγκαινιάζοντας ένα νέο κατάστημα στην οδό Τσαμαδού. Με μεράκι, αφοσίωση και στόχο την ασύγκριτη ποιότητα, επέμεναν στο σωστό, ομοιόμορφο καβούρδισμα του καφέ για να αποκτήσει σταθερό χρώμα και να μη χαθεί κανένα από τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του.

Πέντε χρόνια μετά ιδρύουν την εταιρεία «Α. Λουμίδης και ΣΙΑ» που προωθεί τον καφέ Βραζιλίας, και το 1932 εγκαινιάζουν το Καφεκοπτείο στην καρδιά της Αθήνας, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το καφενείο του Γιάννη Χάφτα. «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις / Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής / Στο δρόμο Αιόλου μες στα Χαυτεία /Λουμίδης& Σία», έγραψε ο ποιητής Γεώργιος Σουρής

Ο καφές Λουμίδη γίνεται ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία. Η επιχείρηση επεκτείνεται ακόμα περισσότερο με την ίδρυση του πρώτου καφεκοπτείου στη Θεσσαλονίκη, και δύο ακόμη να ακολουθούν ως το τέλος του Μεσοπολέμου.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το κατάστημα – καφενείο «Πατάρι του Λουμίδη» της Σταδίου: όλα τα γνωστά ονόματα της λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθηναϊκής σκηνής συχνάζουν και συζητούν εκεί τα δρώμενα της εποχής πίνοντας καφέ Λουμίδη.

Το 1955 Εγκαινιάζεται στα Χαυτεία το «Ελληνικό Σπίτι του Καφέ» και ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται ακόμα ένα κατάστημα στην καρδιά της στεγασμένης αγοράς τροφίμων.

Η αίγλη και η υψηλή αισθητική των Καφεκοπτείων Λουμίδη εντυπωσιάζει και εγκωμιάζεται στα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου καταστήματος στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά.

Το 2016 μετά από 88 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά της Ομόνοιας, το ιστορικό καφεκοπτείο ανακαινίζεται.

Το 2020 η εταιρεία γιορτάζει 100 χρόνια στις καρδιές των Ελλήνων! 100 χρόνια προσφέρουν με πάθος και μεράκι τους πιο εκλεκτούς φρεσκοκομμένους καφέδες και επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα που πλημμυρίζουν ελληνικά αρώματα και αναμνήσεις!

Παραγωγή

Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη διαθέτουν μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής καφέ, στην οποία εφαρμόζεται ένα πλήρως ανεπτυγμένο, κατάλληλα επικυρωμένο και επαληθευμένο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας (Σ.Δ.Α.Τ.-F.S.M.S.), βασισμένο στις αρχές του H.A.C.C.P.. Το πεδίο εφαρμογής του συστήματος περιλαμβάνει όλα τα στάδια της επεξεργασίας του καφέ: τη φρύξη, την άλεση και την συσκευασία, λαμβάνοντας έτσι όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα προϊόντα που παράγει, συσκευάζει και διακινεί να είναι ασφαλή.

Παραγωγή καφέ

Παράλληλα, λειτουργεί και γραμμή παραγωγής αρωματικών καφέδων. Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, φροντίζουμε να μην καταλήγουν τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας στις χωματερές. Κάθε μήνα συγκεντρώνουμε το φλούδι που βγάζει ο ωμός καφές κατά τη φρύξη και το δωρίζουμε στις τοπικές Δημόσιες Αρχές για κομποστοποίηση. Αυτού του είδους η ανακύκλωση του βιοδιασπώμενου όγκου τον μετατρέπει σε καύσιμο για το τζάκι, pellet ή ακόμα και ζωοτροφή.

Διαβάστε στο kafekopteialoumidi.gr όλη την ιστορία της εταιρείας και κάντε τις αγορές σας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ