Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Από εδώ ο παρουσιαστής του Bloomberg Tom Makenzie & από εδώ το Avatar του - Κινδυνεύει η θέση του; Κοντά η αντικατάσταση του ανθρώπου από ΑΙ (βίντεο)

Επικοινωνεί με τη χρήση του ChatGPT

Τα άβαταρ (ψηφιακοί κλώνοι) τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν ένα νέο τομέα επιχειρηματικών, οικονομικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών ευκαιριών, ακόμη και αν εγείρουν πλήθος ηθικών ερωτημάτων.  

Ωστόσο, στα τωρινά δεδομένα σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή η τεχνολογία και κατά πόσο απειλεί τους εργαζόμενους; Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο παρουσιαστής της τηλεόρασης του Bloomberg, Τομ Μακένζι κλωνοποίησε ψηφιακά τον εαυτό του μέσω της πλατφόρμας Synthesia.

Το άβατάρ του συνομιλεί με οποιονδήποτε μέσω του ChatGPT και έχει ειδικούς αλγόριθμους ικανούς να μιμηθούν τη συμπεριφορά και τη φωνή του. 

Όπως φαίνεται, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει το επίκεντρο του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς μια σειρά από κλάδους θα έχουν τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το κόστος. Τέτοιοι κλάδοι περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υποστήριξη πελατών αλλά και τις πωλήσεις. 

Η Synthesia συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες του ταχέως αναπτυσσομένου τομέα, έχοντας φτιάξει «ανθρώπινα» άβαταρ για περισσότερες από 15.000 εταιρείες, όπως η McDonald's, η Accenture και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας. Τα άβαταρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Synthesia, μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα σε μια επιχείρηση και να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την παρουσίαση PowerPoint.

Με κόστος περίπου 1.000 δολάρια ανά άβαταρ, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο δημιούργησε πρόσφατα και έναν ψηφιακό Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να μιλάει εννέα γλώσσες.

Οι κίνδυνοι των AI άβαταρ
Βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά αυτής της τεχνολογίας η οποία έχει να κάνει με την πλήρη απουσία κανονισμών ή ηθικών κατευθυντήριων γραμμών. Παράλληλα, μέσω των άβαταρ ευνοούνται τα deepfaκe βίντεο και ως εκ τούτου η διάδοση της παραπληροφόρησης. Ενδεικτικό είναι ότι η Synthesia ενίσχυσε τους κανονισμούς της εταιρείας φέτος, αφού ένα από τα άβατάρ της συνδέθηκε με τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι αυτή της τεχνολογίας, ωστόσο, έχει να κάνει με την ενδεχόμενη μαζική αντικατάσταση ανθρώπινων θέσεων εργασίας από τα άβαταρ. Όταν το άβαταρ του Τομ Μακένζι ερωτήθηκε για αυτό το θέμα απάντησε:

«Οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές που είναι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικές ιδιότητες όπως το χάρισμα, η κριτική σκέψη και η προσαρμοστικότητα. Οπότε να είστε σίγουροι ότι είμαι εδώ για να βοηθήσω, όχι για να πάρω τη θέση σας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, μπορεί η θέση του Μακένζι προς το παρόν να φαίνεται ασφαλής «αλλά αυτό μπορεί να μην αργήσει να αλλάξει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ