Τζένιφερ Λόρενς: Συμπαραγωγός σε ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν - Έκανε πρεμιέρα στις Κάννες (βίντεο)

Η Τζένιφερ Λόρενς γύρισε σε συνεργασία με τη βραβευμένη Αφγανή σκηνοθέτρια Σάρα Μάνι ένα ντοκιμαντέρ για το πώς άλλαξε η ζωή των γυναικών μέσα σε μια νύχτα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Tο «Bread and Roses», ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τρεις Αφγανές γυναίκες  μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, με συμπαραγωγό την Τζένιφερ Λόρενς, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

 

«Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αντιστέκονται τους Ταλιμπάν», είπε η Λόρενς στο BBC. «Δεν βλέπετε αυτή την πλευρά της ιστορίας…στις ειδήσεις κάθε μέρα και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας μας και των ιστοριών αυτών των γυναικών».

 

 

Οπως αναφέρει ο Guardian, το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την «Excellent Cadaver», μια εταιρεία παραγωγής που ιδρύθηκε από τη Λόρενς και τη φίλη της παραγωγό Τζαστίν Τσιαρόκι.

«Οι συνέπειες για τις γυναίκες ήταν τρομερές», δήλωσε η Τσιαρόκι στο Hollywood Reporter. «Η πρώτη κίνηση της Τζεν ήταν να βρει έναν Αφγανό σκηνοθέτη και να του δώσει το βήμα».

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Αφγανής Σάρα Μάνι, καταγράφει πώς άλλαξε η ζωή των γυναικών μέσα σε μια νύχτα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των ματαιωμένων προσπαθειών να εγκαταλείψουν τη χώρα, της οργάνωσης διαδηλώσεων, των απειλών, της σωματικής βίας και τελικά της φυλάκισης.

 

 

Η ταινία επικεντρώνεται στην καθημερινή πραγματικότητα τριών Αφγανών γυναικών: μια πρόσφυγας που εγκατέλειψε τη χώρα, μια γυναίκα που διευθύνει μια ακτιβιστική ομάδα στο πρώην οδοντιατρείο της και μια πρώην κυβερνητική υπάλληλος που παλεύει με τη νέα της πραγματικότητα, ζυγίζοντας τους κινδύνους της δημόσιας διαμαρτυρίας.

Διαβάστε ακόμη: Τζένιφερ Λόρενς είσαι θεά! Η παραμυθένια τουαλέτα Dior και η εμφάνιση στις Κάννες με... σαγιονάρες (φωτό)

Πραγματοποιώντας γυρίσματα επί ένα χρόνο, η Μάνι βασίστηκε στις γυναίκες να κινηματογραφούν τον εαυτό τους – με ένα συνδυασμό κινητών τηλεφώνων και φωτογραφικών μηχανών – με τη βοήθεια του περιστασιακού επαγγελματία εικονολήπτη.

«Αυτή η ταινία στέλνει ένα μήνυμα. Παρακαλώ γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω του καθεστώτος», δήλωσε η Μάνι στην πρεμιέρα ενώ σε συνέντευξή της στον ιστότοπο του φεστιβάλ είπε ότι τα γυρίσματα ήταν δύσκολα και η ασφάλεια των συμμετεχόντων αποτελούσε την ύψιστη προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ