Dakos ή Ντάκος the great ! Πρώτος των πρώτων στην παγκόσμια λίστα με τις σαλάτες! Δείτε όλες τις συμμετοχές

Και 5 ακόμη ανάμεσα στις 100 στον κατάλογο του Taste Atlas.

Ο ντάκος ή Ntakos είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου

Η αγαπημένη ελληνική σαλάτα κέρδισε παγκόσμια πρωτιά σύμφωνα με το tasteatlas βγήκε η πρώτη καλύτερα , ανάμεσα σε 50. 

Στην ίδια λίστα, την οποία δημοσίευσε το Taste Atlas, πέραν από τον ντάκο περιλαμβάνονται ακόμη 5 πιάτα που σερβίρονται ως σαλάτες στην χώρα μας. 

freepik

Δείτε εδώ πως να φτιάξετε ντάκο από τον Άκη Πετρετζίκη

Τι αναφέρει η ιστοσελίδα για το αγαπημένο πιάτο των Ελλήνων

Για τον ντάκο συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες.

 

 

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται το τυρί Μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

Εάν υπάρχει, ο κρίταμος (μάραθος) προστίθεται επίσης μερικές φορές στον ντάκο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο.

Δείτε εδώ όλη την λίστα 

Οι υπόλοιπες ελληνικές σαλάτες 

Η χωριάτικη σαλάτα κατέλαβε, την πέμπτη θέση. Σύμφωνα με την περιγραφή του TasteAtlas, η ελληνική σαλάτα-όπως αποκαλείται η χωριάτικη- αποτελείται συνήθως από «τεμαχισμένες ντομάτες, κομμένα κόκκινα κρεμμύδια και χοντροκομμένες φέτες αγγουριού.

freepik

freepik

Στο νούμερο 24 βρίσκονται τα χόρτα. Στην 33η θέση βρίσκεται η πατατοσαλάτα. Σύμφωνα με την περιγραφή, η σαλάτα αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας που επικαλύπτονται με ένα νόστιμο ντρέσινγκ από συστατικά όπως ελαιόλαδο, μουστάρδα, γιαούρτι ή μαγιονέζα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ