Topwoman η Μαρία Κουσουνή: Prima Ballerina της Λυρικής - H αέρινη φιγούρα στα κρατικά μπαλέτα του Aμβούργου & της Βιέννης

Η Μαρία Κουσουνή είναι η πρίμα μπαλαρίνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που δεν χορταίνεις να χαζεύεις

Η Μαρία Κουσουνή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δ. Γρηγοριάδου.

_DSC7694.jpg

​Η καριέρα της ξεκινά όταν στον Διεθνή διαγωνισμό νέων χορευτών στο Παρίσι της έγινε η πρόταση να γίνει μέλος του μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, όπου και δέχτηκε. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χορεύει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπου ανακυρύσσεται σε σολίστ. Η ξεχωριστή της παρουσία επισφραγίζεται με την επιλογή της απο τον John Neumeier, στη συνεργασία τους για το μπαλέτο του "´Οπως σας αρέσει" του Γ. Σαίξπηρ, εκφράζοντας την επιθυμία του να τον ακουληθήσει στο μπαλέτο του στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου.

 

 

 

 

"Η αξιοθαύμαστη ηρεμία, "η κυρίαρχη σιγουριά", "η εκθαμβωτική παρουσία", "το ταμπεραμέντο", "η πλούσια φαντασία που προσδίδει στους ρόλους και η άρτια τεχνική της σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια και τη σφοδρότητα της κίνησης" όπως έχουν γραφτεί απο κριτικούς χορού στον παγκόσμιο τύπο, είναι τα στοιχεία που ανοίγουν τα μονοπάτια της εξέλιξης της, δίνοντας της τον τίτλο της σολίστ και στο μπαλέτο του Αμβούργου.

 

 

 

 

Nutkracker

Η επιστροφή της στην Ελλάδα μετά απο πρόσκληση της Lynn Seymour συνοδεύεται απο την ένταξη της στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως Α χορεύτρια. 

​´Εχει χορέψει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου όπως Ελβετία, Βερόνα, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Τόκιο, Οσάκα, Λουξεμβούργο, Νυρεμβέργη, Σαρδηνία, Σεβίλλη, Μπάντεν-Μπάντεν, Βόννη, Τρέντο, Ούντινε, Κλάγκενφουρτ κ.α.  και συνεχίζει να συμμετέχει σε παραστάσεις και Γκαλά χορού ως προσκεκλημένη. ´Εχει κερδίσει το  "Prix Special" στον διαγωνισμό νέων χορευτών του Λουξεμβούργου και τιμήθηκε με το βραβείο χορού " Εξάλειπτρον". 

 

 

 

 

 

 

​Έχουν δημιουργηθεί διαφορά μπαλέτα για αυτήν όπως: "Το πουλί της φωτιάς" για το Teatro Philarmonico di Verona, "Μήδεια"  σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη για το Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, οπου γίνεται αφορμή για τη κινηματογραφική ταινία "Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" και ο ρόλος της νύφης στο " Ταξίδι στην αιωνιότητα" εμπνευσμένο απο τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου σε μουσική της Ελ.Καραΐνδρου του R.Zanella. Επίσης απο τον ίδιο χορογράφο ο ρόλος της Αθηνάς στον "Προμυθέα"  και ο ρόλος του πιανίστα στο "Καρναβάλι των ζώων" με αφηγητή τον Sir Peter Ustinov για το Φεστιβάλ του Linz, το  "Adiemus", "Sensi", "Vision", "Kaffesiederball", "Duke's nuts"  κα. Ο J. Bubenicek χορογραφεί το ντουέτο  'Hate to hate you'  στο " Unreachable ways" στο μπαλέτο του Αμβούργου, ο J. Neumeier το "Mahler IIV".  Ο Kim Bradstrup δημιούργησε για εκείνη και την Αμαλία Μουτούση τα  "Επτά θανάσιμα αμαρτήματα", η Α.Στελλάτου "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" και "Μαρσύας" σε μουσική Γ.Χατζιδάκι κ.α.

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook

​Εξέχουσες στιγμές στη καριέρα της είναι τα Πρωτοχρονιάτικα Κονσέρτα της Βιέννης που μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Χόρεψε τρεις φορές σε χορογραφίες των V. Malakhov, B. Eifmann και R.Zanella. Η καλλιτεχνική της πορεία καλύπτει ήδη συνεργασίες με τους σημαντικότερους χορογράφους  όπως J.Neumeier, G.Balanchine, N.Makarova, Ch.Weeldon, R.Noureyev, V.Malakhov, J.Kilian, W. Forsythe, J.Cranko, P.Writght, Hans Van Manen, K.MacMillan, R.VanDanzig, F.Ashton, G.Samsova, K.Bradstrup, B.Eifmann, Y.Boquin, R.Zanella, L.Massin, E.Tschernichova, R.Barra, J. Stromgren, P.Delcroix, I.Moukhamedov, J.Boubenicek, D.Lommel κ.α. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

​Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια μεγάλη γκάμα σε κλασικά, νεοκλασικά και σύγχρονα μπαλέτα όπως: Ρωμαίος και Ιουλιέτα ( Chor. J.Cranko και R.Zanella), Μπαγιαντέρα ( N.Makarova και V.Malakhov), Καρυοθραύστης ( R.Zanella, J.Neumeier και J.Stromgren) Ωραία κοιμωμένη ( P.Wright και J.Neumeier),  " Ο θάνατος του κύκνου" (M.Fokine), Ρέκβιεμ, Νιζίνσκι, Θάνατος στη Βενετία, Όπως σας αρέσει, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Preloudes CV, σόλο απο το Magnificat, Mahler VI, Songs of the night (J.Neumeier). Ερωτευμένος Σοπέν (Y. Boquin), Μήδεια, Σταχτοπούτα,Το πουλί της φωτιάς, Όλοι χορεύουν Βαλς, Beethoven, Ταξίδι στην αιωνιότητα, Μπολερό, Ιεροτελεστία της άνοιξης, Sensi, Empty place του R.Zanella, Ζιζέλ (Tschernichova και Mukhamedov) Ονιέγκιν (Moukhamedov), Βασίλισσα του χιονιού (R.Barra), Ζορμπάς ( L.Massin), Adagio Hammerklavier (Hans Van Manen), Polyphonia (C.Wheeldon), Τέσσερα τελευταία τραγούδια (R. Van Danzig), Κουρσάρος (ντουέτο), Πακίτα (G. Samsova), Theme and variations και Tchaikovsky pas de deux (G. Balancine), Bassi and Bournonville pas de deux απο τον Χορό Μεταμφιεσμένων (V.Malakhov), Petite mort (J.Killian), Slingerland ( W.Forsythe), Silence sans reproche (C.Delcroix), Unnereichbare orte (J.Boubenicek), Exit (V.Tamburi), Raymonda και Λίμνη των κύκνων (R.Noureyev), Die Puppenfee (J.Hassreiter), Η κυρία με τις καμέλιες (J.Neumeier), Κακοφυλαγμένη κόρη (Sir F.Ashton), Manon (K.Mac Millan), Μαρσύας (Α.Στελλάτου), Air, Links (Α.Φωνιαδάκη),  Lieder ohne Worte, Λίμνη των κύκνων, Καπεταν Μιχάλης (Κ.Ρήγος)κ.α.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει χορογραφίες της στο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλους 'Parallels', 'Root', 'Don't forget to play' και το 'Theater of manners', 'Etude' απο την Σταχτοπούτα του Prokofiev, 'Scerzo' του Shostakovich και 'Concerto Symphonique Bleue' του Littolf, και το "7 arroussed movements and 1". Χορογράφησε την οπερέτα 'Νυχτερίδα' του J. Strauss σε σκηνοθεσία του Α.Ευκλείδη. δύο φορές. Εμπνεύστηκε και χορογράφησε το 'Καρμενσίτας', τη πρώτη όπερα-μπαλέτο για παιδιά στο πρόγραμμα της ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του Α.Ευκλείδη και μουσική ενορχήστρωση του Γ.Μπελόνη πάνω στο πρωτότυπο του G.Bizet απο τη Κάρμεν.

 

 

 

 

​ Η τελευταία της διεθνής εμφάνιση ήταν στην Ελβετία, όπου την προσκάλεσαν να συμμετέχει ανάμεσα σε 4 μεγάλες προσωπικότητες του χορού, στη νέα δημιουργία-χορογραφία 'Trümmer' όπου ο χορογράφος Τιάγκο Μπορντίν εμπνεύστηκε απο εκείνες.

Από το 2007 διδάσκει κλασικό μπαλέτο στην Επαγγελματική Σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διδάσκει σε σεμινάρια κλασσικού μπαλέτου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά σε project, διαλέξεις και μελέτες γύρω απο την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση, τη διδασκαλία και την αναπτυξη-εξείξη του κλασικού, νεοκλασικού χορού και ρεπερτορίου.

Διαβάστε συνέντευξή της στο Tsemperlidou.gr

Ποια είναι για σένα η απόλυτη έκφραση ευτυχίας;
Η αγἀπη

 

 

Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας ή έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες;
Κυρίως πηγάζει από μέσα μας αρκεί να της δώσουμε την ευκαιρία να την δούμε αλλά κάποιες φορές κάποιος άλλος μας την φέρνει και αυτό είναι πάντα ένα υπέροχο δώρο!

Είσαι αποφασισμένη να δίνεις ευκαιρίες στον εαυτό σου να ζει ευτυχισμένα;
Κάθε στιγμή προσπαθώ να είμαι ευτυχισμένη άσχετα με τις συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Άλλωστε η ευτυχία είναι μόνο μία απόφαση…

Εάν δεν υπήρχε κριτική ή έπαινος, τι θα ήσουν σήμερα;
Την κριτική και τον έπαινο από σοβαρούς ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο για το οποίο αναφέρονται την παίρνω σοβαρά και τη δέχομαι με χαρά και ενθουσιασμό και είναι αυτοί οι οποίοι με έχουν επηρεάσει μόνο θετικά και μου έχουν δείξει τον δρόμο για να εξελιχθώ. Χωρίς αυτές δεν νομίζω ότι θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα .Θα ήμουν κάτι πολύ λιγότερο, στάσιμο και μη εξελίξιμο σίγουρα.

Πρέπει να υποφέρουμε για να γίνουμε σπουδαίοι;
Το να γίνει κανείς σπουδαίος και να καταφέρει υπέροχα πράγματα στη ζωή του δεν γίνεται έτσι απλά. Αυτά τα άτομα έχουν υποφέρει, έχουν γνωρίσει την ήττα, έχουν πονέσει αλλά έχουν αντλήσει δύναμη και έχουν παλέψει να γίνουν καλύτεροι. Στο τέλος έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και έχουν ανακαλύψει το πόσο δυνατοί μπορούν να είναι. Έχουν την ικανότητα και την ευαισθησία να κατανοήσουν τη ζωή και να την αγαπήσουν καλύτερα από κάποιους άλλους.

Πώς θέλεις να επηρεάζεις και ποιόν;
Θέλω να επηρεάζω θετικά τα πάντα…

Για ποιο λόγο εργάζεσαι;
Δεν αισθάνομαι ότι εργάζομαι. Πολύ απλά υπάρχω μέσα από αυτό που αγαπώ. Μέσα από την Τέχνη και την δημιουργικότητα.

Ποιο είναι το πιο αφελές πράγμα που πίστευες παλιότερα;
Ότι ο κόσμος όλος είναι αγγελικά πλασμένος…Έχει τις προδιαγραφές αλλἀ…

Αν είχες ένα βάθρο, ποιον θα έβαζες επάνω;
Θα έβαζα όλους αυτούς που δίνουν τη καθημερινή τους μάχη για τη ζωή. Πρώτα από όλους αυτούς που έχουν προβλήματα κινητικά και σοβαρά προβλήματα υγείας και η καθημερινότητά τους είναι μια τεράστια μάχη για τα απλά πράγματα που εμείς οι υπόλοιποι τα έχουμε δεδομένα. Καθώς και όλους αυτούς που τους στηρίζουν και είναι δίπλα τους!!!

 

 

Είσαι εξαρτημένη από κάτι θετικό;
Είμαι εξαρτημένη από θετικούς ανθρώπους και θέλω να τους νιώθω δίπλα μου.

Ποιο μότο, σκεπτικό, νόμο ή παγκόσμια σοφία θα ήθελες να καταργήσεις;
Παγκόσμια σοφία καμία γιατί δεν «φτάνω» μέχρι εκεί. Νόμους όμως, εἰναι πολλοί.

Τι θα μάθαινες σε ένα παιδί για το χρήμα;
Ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν μπορούν να αγοραστούν.

Τι προσπαθείς να ανακαλύψεις;
Προσπαθώ να ανακαλύψω το πόση ομορφιά και δύναμη μπορεί να κρύβει μέσα του ο άνθρωπος.

Ποια πράσινη καθημερινή συνήθεια ακολουθείς για το καλό όλων;
Την ανακύκλωση …όσο μπορώ.

 

 

Για τι πράγμα είσαι ευγνώμων;
Είμαι ευγνώμων για το ότι ήρθα σε αυτή τη ζωή και το ότι ακόμα υπάρχω.

Μπορείς να συγχωρείς;
Πιστεύω πως δεν είναι δικαίωμά μας να μην συγχωρούμε αλλά αναγνωρίζω το γεγονός ότι μερικές φορές παίρνει περισσότερο χρόνο..

Tι σου δίνει χαρά;
Οι όμορφοι άνθρωποι.

 

 

Γιατί βρίσκεσαι σε αυτό τον κόσμο;
Αυτό θα το απαντήσουν καλύτερα κάποιοι άλλοι για μένα. Ίσως μόνο στο τέλος της διαδρομής της ζωής μου θα έχω καταλάβει για ποιο λόγο πέρασα από εδώ.

Τι συμβουλή θα έδινες, αν είχες την ευκαιρία, στο νεότερο εαυτό σου;
Don’t worry be happy!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ