Άκης Πετρετζίκης: Αρνάκι λεμονάτο στη χύτρα ταχύτητας με ζεστή σαλάτα μανιταριών - Για το πασχαλινό τραπέζι

Δοκιμάστε το! 

Συστατικά

Για το αρνάκι

2 κιλά αρνίσιο χεράκι, κομμένο σε μερίδες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

15-20 γρ. αλάτι

πιπέρι

1 κρεμμύδι

3 σκ. σκόρδο

3 κλ. δεντρολίβανο

χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια

100 γρ. νερό

Για τη σαλάτα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. μανιτάρια champignon

500 γρ. φακές, βρασμένες

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 κ.σ. μέλι

Για το σερβίρισμα

ρίγανη, φρέσκια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το αρνάκι

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Βάζουμε το αρνί σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να μαριναριστεί παντού.

Μεταφέρουμε σε 2 δόσεις το αρνί στη χύτρα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε μεριά.

Χοντροκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στη χύτρα με το αρνί και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τον χυμό από τα λεμόνια και το νερό, και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της.

Γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3 και μόλις εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά.

Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε με προσοχή, ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και προσθέτουμε τις φακές, τον χυμό λεμονιού και το μέλι.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το μισό ζωμό από τη χύτρα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Σερβίρουμε το αρνί με σαλάτα μανιταριών και φρέσκια ρίγανη.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ