Ντίνα Νικολάου: Φουντουκόπιτα χωρίς γλουτένη - Με έντονο άρωμα καβουρδισμένου φουντουκιού και πλούσια γεύση σοκολάτας

Μια φουντουκόπιτα με ελάχιστα υλικά και κυρίως χωρίς γλουτένη και λακτόζη.

Υλικά

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Σχεδιάζω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, ένα κύκλο διαμέτρου 18 εκ. Αναποδογυρίζω το φύλλο και βάζω στο κέντρο του κύκλου την πραλίνα. Την απλώνω με ένα κουτάλι έτσι ώστε να είναι παντού ισόπαχη και στα όρια του κύκλου που έχω ζωγραφίσει. Βάζω το φύλλο με την πραλίνα επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και την βάζω στην κατάψυξη για 3-4 ώρες μέχρι να παγώσει καλά. Αυτό το στάδιο μπορείτε να το κάνετε και 1-2 ημέρες πριν ξεκινήσετε την πίτα.

  2. Βάζω σε ένα μπολ 1 ολόκληρο αυγό και τους 3 κρόκους από τα υπόλοιπα. Προσθέτω τα 70 γρ. ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω την σκόνη φουντουκιού και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω.

  3. Βάζω τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάω το σύρμα μέχρι να αρχίσει να δημιουργηθεί μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτω βροχηδόν τα άλλα 70 γρ. ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα.

  4. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα με τα φουντούκια, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω και αλευρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκ. Αδειάζω εκεί το μισό μείγμα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Βγάζω την παγωμένη πραλίνα και την τοποθετώ πάνω στο μείγμα. Καλύπτω με το υπόλοιπο μείγμα της πίτας και ψήνω για 45 λεπτά.

  6. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει. Το κέντρο του γλυκού θα δημιουργήσει ένα βαθούλωμα καθώς κρυώνει και το γεμίζω το κέντρο με καβουρδισμένα φουντούκια. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ