Τopwoman η Πηγή Λυκούδη: Με παγκόσμιο βραβείο στα Global Music Awards - Για το έργο «Μακρυγιάννης» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού

Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια ....

Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Global Music Awardς.

Για το Συμφωνικό της έργο «Μακρυγιάννης» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, η συνθέτις Πηγή Λυκούδη απέσπασε στον διεθνή διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International music competition, California, USA) το ασημένιο μετάλλιο, στα Global Music Awards.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

Η συνθέτρια έφερε στη χώρα μας μία ακόμη διάκριση από το εξωτερικό, ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Το έργο αυτό έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο Σύνθεσης στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας την Άνοιξη του 2021.

Η πρώτη παγκόσμια μετάδοσή του έγινε ραδιοφωνικά από τη «Φωνή της Ελλάδας». Το έργο ερμήνευσαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας.

Το who is who της

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη. Τελείωσε με Άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο (τάξη Γ. Κακαλή).

Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους παιδαγωγούς (Ganev, Paola Volpe, Oxana Vablonskaya, Vovka Ashkenazy, Mario Deliponti, Γεράσιμο Κακαλή, Φωτεινή  Ορφανίδου, Δημήτριο Τουφεξή, Θεόδωρο Αντωνίου, κ.α.).

Συμμετείχε σε σεμινάρια σύνθεσης με τους Θεόδωρο Αντωνίου, Λ. Νόνο, Κ. Στοκχάουζεν, Χ. Β. Χέντσε, Γκ. Κούρταγκ, και του Ντάρσαντ.

Το 1996 παρακολουθεί σεμινάρια μουσικής για το θέατρο με τον Δ. Τσαλαχούρη.

Την περίοδο 1999 – 2000 παρακολούθησε MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg ( Σάλτσμπουργκ)  της Αυστρίας.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 που ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.

Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στην μουσική, ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμή καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.

Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.

Την περίοδο 2002 – 2003 γράφει το Συμφωνικό έργο : «ΧΑΡΑ Σ΄ΕΣΕ ΧΩΡΑ ΛΕΥΚΗ» από το ποίημα του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς. Το έργο είναι δομημένο για Συμφωνική Ορχήστρα, με ορχηστρικά μέρη, τραγούδια για γυναικεία φωνή και ανδρική φωνή, απαγγελία ανδρικής και γυναικείας φωνής και μικτή χορωδία.

Από το 2004 μέχρι το 2006 παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και ουρανός

Χαρακτηριστική επιτυχία είχαν οι συναυλίες της στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ με τη συμμετοχή της παιδικής  χορωδίας της Λεοντίου υπό την διέυθυνση της Κατερίνας Κλάδη, στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του  Valeriou Oreskin, στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία, στην Δεσφίνα στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας το 2004.

Συνθέσεις της παρουσιάζονται το 2007 την 1η Μάϊου  στην «Galerie Progres» του Βελιγραδίου, στις 11 Μαΐου στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» του πολυχώρου  «Δίπυλον», στις 29 Ιουλίου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, και στις 21 Νοεμβρίου στον ΙΑΝΟ σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Το 2008 27 Φεβρουαρίου και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου» και 4 Σεπτεμβρίου στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Την ενότητα των τραγουδιών της «Οι γειτονιές του Φεγγαριού» παρουσίασε με την ίδια επιτυχία στην πανσέληνο της 6 Αυγούστου και της 4 Σεπτεμβρίου 2009 στην Μονεμβασία και τη Κηφισιά αντίστοιχα.

Έχει συμμετάσχει επίσης με τραγούδια της σε στίχους Ελλήνων ποιητών στους εορτασμούς της Παγκόσμιας ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ τόσο το 2008 όσο και το 2011.

Δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της στο pigilikoudi

Η έναρξη της δισκογραφική της δραστηριότητας έγινε τον Ιανουάριο του 2008 που εκδόθηκε το πρώτο CD σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ με τίτλο «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ» σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Με τους συνεργάτες της οργάνωσε μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Ξεχωριστή είναι έκθεση με τίτλο «Εικαστική πλευρά του Γιάννη Ρίτσου» που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την υπεύθυνη διεθνών πολιτισμικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook/Πηγή Λυκούδη

Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε επίσης η παρουσίαση, σε επίσημη πρώτη, του συμφωνικού ποιήματός της «Η δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ