Vivienne Westwood: Marc Jacobs, Stella McCartney, Donatella Versace, Jean Paul Gaultier αποχαιρετούν την ιέρεια της βρετανικής μόδας (φωτό)

Οι αναρτήσεις και οι δηλώσεις για τον χαμό της

Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά την εμβληματική  σχεδιάστρια Vivienne Westwood, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Η Westwood συνέδεσε το όνομά της με την punκ σκηνή στη δεκαετία του 1970 και έγινε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της βρετανικής μόδας.

Ο σύζυγος και επιχειρηματικός συνεργάτης της designer, Andreas Kronthaler σε δήλωσή του ανέφερε: «Θα συνεχίσω με τη Vivienne στην καρδιά μου. Δουλεύαμε μέχρι το τέλος και μου έδωσε πολλά πράγματα για να συνεχίσω. Σε ευχαριστώ αγάπη μου».

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας δήλωσε: «Είμαστε συντετριμμένοι που ακούμε για τον θάνατο της Βρετανίδας σχεδιάστριας και ακτιβίστριας Vivienne Westwood, η οποία πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Μέσω της δημιουργικότητας και της καινοτομίας της, άνοιξε το δρόμο και ενέπνευσε τους άλλους να είναι ο εαυτός τους

Μια επαναστάτρια της μόδας, η δουλειά της όχι μόνο άλλαξε τη βιομηχανία της μόδας - γέννησε και καθόρισε την πανκ, αλλά οδήγησε επίσης σε θετικές αλλαγές παγκοσμίως. Η κληρονομιά της θα καθορίσει τις επόμενες γενιές. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους της».

To Μουσείο Victoria and Albert, το οποίο φιλοξενεί μερικές από τις δημιουργίες της, περιέγραψε τη Westwood ως μια «πραγματική επαναστατική και καινοτόμα δύναμη στη μόδα».

Ο Αμερικανός fashion designer Marc Jacobs σε ανάρτησή του στο Instagram έγραψε: «Με ραγισμένη καρδιά. Το έκανες πρώτη. Πάντα. Απίστευτο στυλ με λαμπρή και ουσιαστική ουσία.

Συνεχίζω να μαθαίνω από τα λόγια σου και από όλες τις εξαιρετικές δημιουργίες σου. Θα θυμάμαι πάντα τη νύχτα που συνδεθήκαμε, λόγω της αμοιβαίας αγάπης μας για τον Yves Saint Laurent. Δεν παρέλειπες ποτέ να εκπλήξεις και να σοκάρεις.

Είμαι ευγνώμων για τις στιγμές που έχω μοιραστεί μαζί σου και με τον Andrea. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπητή Vivienne, αν και, κατά κάποιο τρόπο, η ειρήνη φαίνεται σαν η λάθος λέξη για χρησιμποιήσει κανείς. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Andrea και την οικογένειά σου».

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας και πρώην μέλος των Spice Girls Victoria Beckham δήλωσε ότι: «Λυπάμαι πολύ που μαθαίνω για τον θάνατο της θρυλικής σχεδιάστριας και ακτιβίστριας Dame Vivienne Westwood. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά της αυτή την απίστευτα θλιβερή στιγμή».

Η Βρετανίδα designer Stella McCartney από πλευράς της δημοσίευσε στο Instagram φωτογραφίες τις Westwood, αλλά και ένα κοινό τους στιγμιότυπο, με την ίδια να γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση της:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το γράφω αυτό... Σήμερα, χάσαμε ένα από τα icons της βρετανικής μόδας. Η Vivienne Westwood ενέπνευσε την καριέρα μου ως σχεδιάστρια με γενναιότητα. Εφηύρε το πανκ. Θυμάμαι ότι καθόμουν μαζί της για ώρες στο δείπνο γενεθλίων του Juergen Teller καθώς ανέλυε απαλά τη γωνία του τραπεζομάντηλου, διπλώνοντάς το με ακρίβεια σαν ιαπωνικό origami... Συνειδητοποίησα ότι δημιουργούσε ένα μικροσκοπικό σχέδιο και σχεδίαζε ένα αντικείμενο μηδενικών απορριμμάτων, με μικρή πρόκληση. Ήταν μια ιδιοφυΐα.

Η Vivienne επινόησε ιστορικές στιγμές που μας ξύπνησαν όλους και τάραξαν τη βιομηχανία μέχρι τον πυρήνα της. Η Vivianne το είπε σαν να το είδε. Ήθελε να κάνει τη μόδα καλύτερη.

Η Vivienne πέρασε κάθε όριο και κράτησε το κεφάλι της ψηλά. Ήταν αναιδής, ασεβής και είχε τo πιο αληθινό vibe.  Δεν έχω γνωρίσει ποτέ άλλη σαν αυτήν. Ευχαριστούμε Dame Vivienne Westwood για όλα όσα μας έδωσες. Θα ζεις για πάντα. Ο Θεός να σώσει την Westwood (σ.σ από το God Save the Queen)… Το punk rock δεν θα πεθάνει ποτέ» 

Το μοντέλο Helena Christensen αποχαιρέτησε επίσης μέσα από το Instagram την σχεδίαστρια μόδας, αναρτώνοντας φωτογραφίες από εμφανίσεις τις στα fashion shows της τελευταίας.

«Κάπως φανταζόμουν την Vivianne  να ζει μέχρι τα 100 της.  Είχε ακόμα να ρίξει φως σε τόσα πολλά επείγοντα ζητήματα, τόσους πολλούς σκοπούς για να υποστηρίξει, τόσες πολλές αδικίες που έπρεπε να ειπωθούν...και τόσα άλλα μαγικά ρούχα για να δημιουργήσει. ⭐️ Αυτή η ταλαντούχα και λαμπρή κυρία ήταν τόσο μοναδική και τόσο πανκ όπως θα έπρεπε να είναι το πανκ. Το έκανε με τον τρόπο της, σε όλη τη διαδρομή. Θα είμαι πάντα ευγνώμων που ήμουν μέρος της παρέας της ♥️ Αναπαύσου με ένδοξη δύναμη».

Το supermodel Claudia Schiffer δήλωσε ότι η «ευφυΐα και η μοναδική φωνή της είναι αναντικατάστατα» και πως «θα μου λείψει».

Η καλλονή των 90ς, Christy Turlington έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Instagram: «Η  @viviennewestwood ήταν μπροστά από ΟΛΑ! Μια καλλιτέχνις, μια πανκ, μια εργαζόμενη μητέρα και επίσης μια σχεδιάστρια της οποίας η επωνυμία εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρη σήμερα όσο ποτέ.  Νιώθω τόσο τυχερή που τη γνώρισα λίγο, σε μια σημαντική φάση της καριέρας μου στον χώρο της μόδας και που αυτή την περίοδο τεκμηριώθηκε τόσο όμορφα από τον @gavinbondphotography στο βιβλίο του #BeingThere.

Η Vivienne μου έστειλε μια φορά με φαξ μια χειρόγραφη επιστολή που με προσκάλεσε να συμμετάσχω σε ένα από τα σόου της, όπως είχε κάνει και στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είχε δει πρόσφατα την “Lady with an Ermine" του Νταβίντσι και ενθουσιάστηκε λέγοντάς μου πόσο πολύ της θύμιζε ο πίνακας εμένα. Ευχαριστώ, Vivienne, που έμεινες τόσο πιστή στις αρχές και τις αξίες σου και, το πιο σημαντικό, που πρωτοστατούσες με θάρρος και χιούμορ...».

Το μοντέλο Gigi Hadid, σε post της στο Instagram ανέφερε: «Αγαπητή Vivienne, Βασίλισσα του πανκ. Από την πρώτη μέρα που σε γνώρισα μέχρι την τελευταία μέρα που σε είδα, με έκανες να χαμογελάσω, να ακούσω, να μάθω και να αγαπήσω περισσότερο από την προηγούμενη μέρα. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που ήμουν στην ζωή σου, γιατί για μένα και για τους περισσότερους, στη μόδα και στην ανθρωπότητα, εσύ, Vivienne, ήσουν ο ήλιος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella ? (@bellahadid)

Στον πιο κουλ, πιο διασκεδαστικό, απίστευτο, ταπεινό, δημιουργικό, έξυπνο, γ@να ΕΠΙΚΟ άνθρωπο που έχει περπατήσει σε αυτή τη γη… η έμπνευση και το είδωλό μου σε όλα τα πράγματα… αναπαύσου με αγάπη και αναπαύσου εν ειρήνη…? Θα μου λείψεις.  Στέλνω την αγάπη μου στον αγαπημένο Andrea και σε όλη την οικογένεια... την αγάπησαν τόσοι πολλοί...  ».

Η «μαύρη γαζέλα» της πασαρέλας Naomi Campbell έγραψε μεταξύ άλλων για την Westwood: «Η αυθεντική βασίλισσα της μόδας, Dame #VivenneWestwood @viviennewestwood, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά και φίλη.. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί που πήγαινα με το λεωφορείο από το σχολείο και περνούσε από την Kings Road ,με όλους τους punk. Ήταν επαναστατικό, δεν ήξερα τότε ότι θα συναντούσα τη Vivienne Westwood το 86 και όχι μόνο θα συνεργαζόμουν μαζί της, αλλά θα μπορούσα να την αποκαλώ φίλη».

Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Jean Paul Gaultier δήλωσε για την απώλεια της Westwood: «Η Βρετανίδα βασίλισσα της πανκ μόδας μας άφησε χθες. Έφερε μαζί την παράδοση και την επανάσταση με τον πιο τέλειο τρόπο: Ο Θεός να ευλογεί τη Βασίλισσα της Μόδας!! »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jeanpaulgaultier

Η Ιταλίδα designer Donatella Versace έγραψε από πλευράς της στο Instagram: «Είμαι τόσο λυπημένη που για τον θάνατο της Dame Vivienne Westwood. Η Vivienne ήταν μια εμβληματική πρωτοπόρος στη μόδα και το καλύτερο punk της. Έσπασε όλους τους κανόνες για να φτιάξει ρούχα που μιλούσαν για ανεξαρτησία, εξέγερση και δύναμη.

Έδωσε σε γενιές νέων ανθρώπων νέους κώδικες για να εκφραστούν. Η Vivienne με ενέπνεε συνεχώς ως μια από τις λίγες κορυφαίες γυναίκες στον κλάδο μας. Ποτέ δεν φοβήθηκε, δεν πήρε ποτέ το όχι για απάντηση, το όραμά της ήταν καθαρό και αφιλτράριστο. Η Vivienne μας δίδαξε όλους τόσα πολλά. Πάντα θα το κάνει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ