Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μοσχαράκι γιαουρτλού στην γάστρα με βότανα και ζυμαρικά

Μια φανταστική συνταγή για μοσχαράκι γιαουρτλού λουκούμι!

Υλικά 

  • 1½ kg μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια ξερά

  • 2 σκελ. σκόρδο σπασμένες

  • 2 φρέσκα κρεμμύδια

  • 2 κλων. σέλερι

  • 2 πράσα

  • 2 καρότα

  • 2 πιπεριές πράσινη και κόκκινη

  • 2 καυτερές πιπεριές φρέσκες (προαιρετικά)

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

  • 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • 500 γρ. ζυμαρικό κουσκουσάκι - χυλοπιτακι ψιλό ή άλλο μικρό ζυμαρικό ή ρύζι

  • Για το σερβίρισμα

  • Λίγος φρέσκος δυόσμος

  • Λίγο γιαούρτι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού με βότανα

  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη

  • 1/2 κ.γ. δυόσμος

  • 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μοσχαράκι

  • Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μαντεμένια που μπαίνει και στην εστία της κουζίνας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
  • Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές.
  • Το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, λίγα λίγα για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξερό κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το πράσο, το καρότο και τις καυτερές πιπεριές και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε στη γάστρα να βγάλει τα αρώματα του για 1′ .
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα.
  • Ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 15′ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  • Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος .
  • Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το κουσκουσάκι (ζυμαρικό) κι αν χρειάζεται λίγο νερό βραστό.
  • Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′.
  • Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη γάστρα στο ζεστό φούρνο να ρουφήξει το κουσκουσάκι τα υγρά του φαγητού.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • Όταν βράσει και μαλακώσει το κρέας και το ζυμαρικό, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος γιαουρτιού σε μπολ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και τα ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και περιχύνουμε με το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε ελαφρά.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με έξτρα γιαούρτι στο πλάι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ