Ο βασιλιάς Κάρολος βρήκε τον «μάστορα» του: Η Λιζ Τρας του απαγόρευσε να πάει στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα 

Πολλά τα μέτωπα για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας 

Ο βασιλιάς Κάρολος υποχρεώθηκε να ακυρώσει τα σχέδιά του να συμμετάσχει σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή τον επόμενο μήνα, αφού η Λιζ Τρας τον συμβούλεψε να κρατηθεί μακριά.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν βρετανικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα πηγές στο παλάτι και τη Ντάουνινγκ Στριτ, εξηγώντας ότι οι σθεναρές απόψεις του νέου βασιλιά για το κλίμα πιθανότατα να μην συμφωνούν απόλυτα με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης για τα ζητήματα του περιβάλλοντος γενικότερα. Συγκεκριμένα ο Κάρολος, βετεράνος περιβαλλοντικός ακτιβιστής, φέρεται να ακύρωσε τα σχέδιά του να μιλήσει στη συνάντηση COP27 στην Αίγυπτο μετά τις αντιρρήσεις της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πάντως ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει λάβει εντολή από την πρωθυπουργό να απέχει, αλλά στην πραγματικότητα ζήτησε τη συμβουλή της σχετικά. Η απόφαση να μην παραστεί τελικά ο βασιλιάς στη Σύνοδο, ήταν δηλαδή ομόφωνη. Για την ώρα ασαφές παραμένει αν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παραβρεθεί στη Σύνοδο για το Κλίμα αντί του πατέρα του. Στο μεταξύ μόλις ένα μήνα στην εξουσία η Τρας έχει πνιγεί στα προβλήματα, γι’ αυτό και πήρε πίσω το σχέδιο για περικοπές φόρων 45% στα παχιά πορτοφόλια, μόλις 10 μέρες αφότου είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε την απόσυρση του σχεδιαζόμενου μέτρου με ανάρτησή του στο Twitter. «Το καταλαβαίνουμε και ακούσαμε», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠ ΟΙΚ σημειώνοντας ότι η απόφαση για την κατάργηση του φόρου εισοδήματος είχε εξελιχθεί σε πηγή «περισπασμού» για την κυβέρνηση Τρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταστροφή της κυβέρνησης Τρας, που βρίσκεται μόλις έναν μήνα στην εξουσία και βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει με έναν στους δύο Βρετανούς να επιθυμούν την παραίτηση της πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ