Αφιέρωμα στη Madame Butterfly της παγκόσμιας μόδας: Η εμβληματική πεταλούδα της Hanae Mori στις τουαλέτες της Nancy Reagan και της Grace Kelly

Η διαφορετικότητα της ήταν η αιτία της τεράστιας επιτυχίας της

 

Η Hanae Mori, γράφει η Vogue, ίσως είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην ιστορία της μόδας, παρότι η ιστορία της είναι ελάχιστα γνωστή.

Η σχεδιάστρια αποσύρθηκε μετά την παρουσίαση της τελευταίας της κολεξιόν για το φθινόπωρο του 2004, αλλά μέχρι τότε η παραδοσιακή δουλειά της που αποθέωνε τη γυναικεία ομορφιά, συνδυάζοντας ανατολικά μοτίβα με δυτικές σιλουέτες, είχε πάψει να κυριαρχεί στα γυναικεία περιοδικά.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikkei Asia (@nikkeiasia)

 

 

 

Αυτό δεν ήταν σε καμιά περίπτωση λόγω έλλειψης ποιότητας στα ρούχα της ή ταλέντου στα σχέδια της, αλλά περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι η εικόνα της Ιαπωνίας που αντιπροσώπευε η ίδια είχε αντικατασταθεί από νέες αξίες και προσεγγίσεις στο σχεδιασμό. Ήταν πια η εποχή των Kenzo, Kansai Yamammoto, Issey Miyake, όλοι τους «θαμώνες» του στούντιο της την εποχή που φοιτούσαν σχέδιο μόδας.

 

Για την ιστορία το 1965 η Mori έγινε η πρώτη Ιαπωνέζα σχεδιάστρια που παρουσίασε το σόου της στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1977 παρουσίασε την πρώτη couture συλλογή της στη Γαλλία.Σχεδίασε ρούχα για την Grace Kelly και τη Nancy Reagan, καθώς και το νυφικό που φορούσε η σημερινή αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας, Masako. «Αυτό που ήθελε ήταν να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο για την ίδια και τη Ιαπωνία», είχε αποκαλύψει κάποτε ο σύζυγος της στους New York Times.

Ήταν εξάλλου ξεχωριστή από τη γέννηση της το 1926, αφού ήταν η κόρη δύο γονιών με στυλ, ενός γιατρού που ήθελε η κόρη του να ακολουθήσει τα βήματα του και μιας κοκέτας νοικοκυράς. «Ήμασταν οι μόνοι στην πόλη μας που ντυνόμασταν με ρούχα δυτικού στυλ. Ήταν ντροπιαστικό για μένα ως παιδί να είμαι διαφορετική, αλλά υποθέτω ότι όλοι μας ζήλευαν επίσης», είχε δηλώσει στο AP το 1996.

 

 

Ακριβώς έτσι και με τον θαυμασμό των άλλων, όχι τη ζήλια τους, έφυγε από τη ζωή το φετινό καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω της τις πεταλούδες της να μας ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά, στην αγαπημένη της Ιαπωνία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ