George και Taylor: Ιδιοφυίες - «υδραυλικοί» σε κομπιούτερς έφτιαξαν εταιρεία 5.6 δισ. δολαρίων (βίντεο)

Πως οι δυο παιδικοί φίλοι τράβηξαν… λαγό από το καπέλο τους και απογείωσαν την εταιρεία τους 
 

 

Πολλοί λένε ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για τα δεδομένα, γιατί όποιος έχει στα χέρια του τις πληροφορίες μπορεί και να κινεί τα νήματα. Αλήθεια ή ψέματα, η σημασία τους δεν αμφισβητείται, γι’ αυτό και οι δύο παιδικοί φίλοι ο George Fraser και ο Taylor Brown έστησαν την εταιρεία Fivetran.

Σκοπός τους, όπως εξηγεί σχετικό άρθρο του περιοδικού Forbes, να βοηθούν εταιρείες να συλλέγουν δεδομένα από κάθε είδους πηγές, όπως  αναρτήσεις στο Twitter ή συναλλαγές πιστωτικών καρτών,  και στη συνέχεια να τις χρεώνουν για τη διοχέτευση αυτών των μέγα-δεδομένων σε εταιρείες ανάλυσης όπως η Snowflake ή η Databricks, οι οποίες θα μπορούσαν, ιδανικά, να τους αποκαλύψουν τι «κρύβουν» αυτά τα στοιχεία. Παρότι είχαν περάσει προηγουμένως από τον επιταχυντή Y Combinator και είχαν συγκεντρώσει χρηματοδότηση περίπου 160 εκατ. δολαρίων υπολείπονταν σε ένα προϊόν σχεδιασμένο για την εξυπηρέτηση μεγάλων εταιρειών.

 

 

Ο Bob Muglia, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Snowflake, τους έτριξε τα δόντια λέγοντας τους καθαρά και ξάστερα ότι «διάολε, δεν υπάρχει προϊόν». Τότε ο Fraser, καθισμένος πίσω από ένα γραφείο που ανήκε στον προπάππου του, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας ελέγχου τίτλων ιδιοκτησίας Chicago Title and Trust από τη δεκαετία του 1930, αποφάσισε να εμπιστευτεί μια παραδοσιακή λύση για το πρόβλημα τους. Επί της ουσίας εξαγόρασε το «εισιτήριο» για τη βιωσιμότητα της εταιρείας του, αγοράζοντας για 700εκατ. δολάρια την HVR, μια ανταγωνίστρια εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, που είχε αρπάξει μέσα από τα χέρια τους αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες. 

 

 

Και επειδή λεφτά δεν υπήρχαν, ο Fraser επιστράτευσε την τεράστια επιμονή του και βασιζόμενος στους θαυμαστές του στη Silicon Valley συγκέντρωσε τα 565 εκατ. δολαρίων που χρειαζόταν για το κλείσιμο της συμφωνίας. Η συναλλαγή εκτίναξε την αποτίμηση της Fivetran στα 5,6 δισ. δολάρια, ωστόσο το μεγάλο έπαθλο ήταν τα έσοδα ύψους σχεδόν 30 εκατ. δολαρίων της HVR από μεγάλες εταιρείες, που εξασφάλισαν στη Fivetran πιο ισχυρή «βάση» από αυτήν που είχαν οι περισσότεροι ανταγωνιστές της, εξηγεί το αμερικανικό περιοδικό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εταιρεία τους που σήμερα στην 27η θέση της φετινής λίστας των Cloud 100 του Forbes, αναμένει έσοδα 189 εκατ. δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει τον Ιανουάριο, δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, έχει ενισχύσει το πελατολόγιό της με εταιρείες όπως η JetBlue, η Forever 21 και η αλυσίδα ταχυφαγείων Nando’s. Όπως δηλώνει ο Martin Casado, εταίρος της εταιρείας venture capital Andreessen Horowitz, που ηγήθηκε στους τρεις τελευταίους γύρους χρηματοδότησης της Fivetran, το προβάδισμα της εταιρείας στον χώρο των «αγωγών δεδομένων» είναι «αδιαμφισβήτητο» γιατί πολύ απλά είναι εύκολο στη χρήση

 

 

Όσον αφορά το περίπλοκο σύστημα που κρύβεται από πίσω το προϊόν διοχετεύει τα δεδομένα μία φορά την ημέρα, τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια ο Fraser περιμένει να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να ελέγξει τις ροές. Εάν κάτι πάει στραβά προσπαθεί μέσα στις επόμενες λίγες ώρες να διορθώσει το πρόβλημα, όπως κάνουν οι υδραυλικοί. Η αποτυχία άλλωστε για τον ίδιο και τον παιδικό του φίλο δεν είναι επιλογή. Ανέκαθεν άλλωστε πίστευαν και το απέδειξαν ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ