Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Η Κροατία, το 20ο μέλος της Ευρωζώνης! Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την ένταξή της - Στρασβούργο αποστολή

Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη!

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές γνωμοδότησαν υπέρ της πρότασης να γίνει η Κροατία το νεότερο μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2023.

 

Το Κοινοβούλιο, με 539 ψήφους υπέρ, 45 ψήφους κατά και 48 αποχές, ενέκρινε έκθεση σύμφωνα με την οποία η Κροατία πληροί όλα τα κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, παρά την αξιολόγηση της ετοιμότητας της Κροατίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, του υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Κροατία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν επίσης ότι η Κροατία έχει ήδη υψηλότερο επίπεδο σύγκλισης τιμών με τη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με την κατάσταση σε άλλα κράτη μέλη όταν αυτά υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα στο παρελθόν. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αναμένει συνεχείς προσπάθειες από την κροατική κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί περαιτέρω σύγκλιση και ότι η εισαγωγή του ευρώ δεν θα οδηγήσει σε τεχνητές αυξήσεις των τιμών.

Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 16.30 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Όλες οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Siegfried Mureșan (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε:

«Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κροατική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν την οικονομία και προετοίμασαν το έδαφος για την ένταξη της χώρας στο κοινό νόμισμα. Είναι σαφές ότι η προσχώρηση στο ευρώ είναι η σωστή απόφαση για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της, καθώς και για διάφορους τομείς της οικονομίας της, όπως ο τουρισμός.

Η ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ ως το 20ό της μέλος είναι επωφελής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση: καταδεικνύει τη βιωσιμότητα και την πίστη που υπάρχει προς το το κοινό μας νόμισμα».

Η πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΕΚ για το ευρώ, κ. Margarida Marques (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), δήλωσε:

«Η προσχώρηση της Κροατίας στο ενιαίο νόμισμα το 2023 είναι η πρώτη σημαντική διαδικασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά το Brexit και σηματοδοτεί περαιτέρω διεύρυνση του ευρώ στα Βαλκάνια. Όταν οι ευρωπαϊκές αξίες αμφισβητούνται στα σύνορά μας, αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ενότητας, περαιτέρω ολοκλήρωσης και συμβολής στην ισχύ του ευρώ ως παγκόσμιου νομίσματος.

Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία δείχνει ότι το ενιαίο νόμισμα είναι ένα ενθαρρυντικό και σταθερό εγχείρημα που εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα για τους πολίτες.»

 

Επόμενα βήματα

Η γνώμη του Κοινοβουλίου θα διαβιβαστεί στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που είναι αρμόδια να δώσουν την τελική έγκριση για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ