Κατακράτηση υγρών τέλος - Βγάλε αυτά τα τρόφιμα αμέσως από την κουζίνα

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα πρόβλημα που συνήθως απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες καθώς πρόκειται για την ανισορροπία υγρών στο κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος.

Τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και το εμφανές πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που οφείλεται σε μια μη ισορροπημένη διατροφή, στην κατανάλωση ανεπαρκούς ποσότητας νερού και στην έλλειψη σωματικής κίνησης.

Την κατάσταση επιδεινώνει η υψηλή κατανάλωση νατρίου μέσω της διατροφής, μια ορμονική ανισορροπία και η έλλειψη άσκησης. Επιπλέον, για να αποτραπεί ή να μειωθεί η κατακράτηση υγρών, χρειάζεται μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο.

Αντίθετα, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ νερό και τροφές με διουρητικές ιδιότητες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά. Όσον αφορά τις απαγορευμένες τροφές, εδώ θα βρείτε αυτές που πρέπει να αποφεύγετε.

Αλκοόλ

Unsplash/ Louis Hansel

Το αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και στα πόδια. Τα συστατικά του συσσωρεύονται στον οργανισμό, συν τη ζάχαρη που μπορεί να περιέχουν τα κοκτέιλ. Επιπλέον, το αλκοόλ σας δίνει πολλές κενές θερμίδες που σας είναι άχρηστες.

Ζάχαρη

Unsplash/Sharon McCutcheon

Πολλά προϊόντα του εμπορίου περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών. Αυτά τα συστατικά δρουν στον οργανισμό όπως και το αλάτι. Η ζάχαρη και τα υποκατάστατά της προκαλούν τη συσσώρευση πολλών υγρών στο σώμα, άρα και φούσκωμα. Για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών, μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης. Εναλλακτικά, αναζητήσετε πιο φυσικές λύσεις, όπως η στέβια και το μέλι, αν θέλετε γλυκιά γεύση στη διατροφή σας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην κατακράτηση υγρών

Λευκό αλεύρι

Unsplash/Addilyn Ragsdill @clockworklemon.com

Μια διατροφή όπου τα ζυμαρικά, η πίτσα, το ψωμί, τα κράκερ, τα μπισκότα και άλλα τρόφιμα από λευκό αλεύρι είναι κανόνας, σίγουρα προκαλεί πρόβλημα κατακράτησης υγρών συχνότερα.

Το λευκό αλεύρι περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι συσσωρεύονται στον οργανισμό και δεν επιτρέπουν στα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Η μειωμένη λειτουργία των νεφρών οδηγεί στην αύξηση των υγρών στο σώμα εξαιτίας αυτών των συστατικών. Αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης ή απλά μειώστε την κατανάλωσή του.

Αλλαντικά και αλμυρά τυριά
Τα αλλαντικά περιέχουν πολύ νάτριο και γι’ αυτό προκαλούν κατακράτηση υγρών. Επίσης, περιέχουν λιπαρά που φράζουν τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Τα ίδια αποτελέσματα έχουν τα αλμυρά τυριά.

Σνακ με πολύ αλάτι
Τέλος, τα πατατάκια, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, οι έτοιμες σούπες, οι ζωμοί και παρόμοια προϊόντα περιέχουν πολύ αλάτι. Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για τροφές, οι οποίες εθίζουν τον οργανισμό και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως αναφέρει το yo.gr. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ