Ένα βήμα μπροστά για την Ευρωζώνη - Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Του Μπάμπη ΠαπαδημητρίουΟ Μάριο Ντράγκι πήρε, τελικά, τις αποφάσεις του. Με μια αρνητική ψήφο, όχι οποιαδήποτε, αφού ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ παρέμεινε αμετάπειστος στην επίσημη γερμανική άποψη. Παρά ταύτα, η απόφαση του «σούπερ Μάριο» δεν έρχεται σε αντίθεση με τις βαθύτερες γερμανικές αντιλήψεις.

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε, τελικά, τις αποφάσεις του. Με μια αρνητική ψήφο, όχι οποιαδήποτε, αφού ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ παρέμεινε αμετάπειστος στην επίσημη γερμανική άποψη. Παρά ταύτα, η απόφαση του «σούπερ Μάριο» δεν έρχεται σε αντίθεση με τις βαθύτερες γερμανικές αντιλήψεις.

Η ΕΚΤ θα επισπεύσει λοιπόν τις αγορές κρατικών ομολόγων με σκοπό να εξομαλύνει τις εκτιμήσεις που κάνουν όσοι συμμετέχουν σε αυτές, ώστε, τελικά, να επανέλθουμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση. Η κεντρική τράπεζα του ευρώ πήρε μια απόφαση που θα την οδηγήσει από την παιδική ηλικία στην πρώτη νεότητα. Η απόφασή της ενέχει ρίσκο, αλλά μπορεί να πείσει τους μεγαλύτερους ότι η νεαρή κεντρική τράπεζα της Ευρώπης θα διακριθεί και στο μέλλον. Και κυρίως ότι το ίδιο το ευρώ έχει μέλλον. Οι κατηγορίες της ευρωαριστεράς για τον «Ντράγκι της Γκόλντμαν Σακς» χρειάζονται επειγόντως σοβαρή αναθεώρηση. Τελικά, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φρανκφούρτης, μεταξύ αυτών και ο Ελληνας ομόλογός τους Γιώργος Προβόπουλος, έκαναν αυτό ακριβώς που ζητούν όσοι στην Ευρώπη θέλουν τη νομισματική πολιτική να είναι στραμμένη περισσότερο στη διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου απασχόλησης.

Η ευρωτράπεζα γράφει το σενάριο για τον καινούργιο της ρόλο. Θα σταθεί αρωγός σε όσες κυβερνήσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις από τις αγορές. Αποδέχεται επομένως ότι η εκτίμηση που κάνουν οι αγορές στους διαφόρους κινδύνους είναι ανορθολογική και, τελικώς, δεν διαδραματίζουν τον ρόλο τους. Η ανάγνωση του χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετωπίζει το σύστημα συμπίπτει ολοένα και περισσότερο μεταξύ διαφορετικών σχολών σκέψης της Ευρώπης, ακόμη και πολιτικών ρευμάτων.

Με το άλλο χέρι, όμως, η ΕΚΤ ικανοποιεί τις πιο αυστηρές γερμανικές απαιτήσεις, πιέζοντας τα κράτη να επιμείνουν στη δημοσιονομική προσαρμογή. Γεγονός που, προφανώς, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που επιμένουν ότι η κυρία Μέρκελ έδωσε, διακριτικά, το «πράσινο φως» στον «Ιταλό της ΕΚΤ», υποσχόμενη να κάμψει τις έντονες ενδογερμανικές αντιρρήσεις. Τις ικανοποιεί με τον πιο άμεσο τρόπο, αφού οι Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, οι παρεμβάσεις δηλαδή της ΕΚΤ, θα γίνονται υπό τον όρο πως τα ενδιαφερόμενα κράτη θα εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα λιτότητας. Η νέα πολιτική της ΕΚΤ, όπως εξήγησε ο Ντράγκι, έχει δύο πόδια. Δεν μπορεί να προχωρεί η ΕΚΤ και να χωλαίνουν οι κυβερνήσεις, συμπλήρωσε.

Εφόσον η νέα πολιτική της τράπεζας του ευρώ επιτύχει, η Ελλάδα θα έχει ακόμη περισσότερους λόγους να συνταχθεί πλήρως με την υπό διαμόρφωση νέα οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Αρκεί να κάθεται πάντα στο τραπέζι της μεγάλης ευρωπαϊκής αναδιαπραγμάτευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ