Ντίνα Νικολάου: Πάβλοβα πασχαλινή με άρωμα μαχλέπι - Μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα και λίγη μαστίχα

Για να παραμείνει η πάβλοβα υπόλευκη και ανοιχτόχρωμη, όταν βάλετε τη λαμαρίνα στο φούρνο, βάλτε ένα μεταλλικό αντικείμενο (π.χ. κουτάλι) στην πόρτα του φούρνου, ώστε να μείνει ελάχιστα ανοιχτός κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Υλικά

Για τη μαρέγκα

Για την κρέμα

Για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την μαρέγκα

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C αερόθερμο. Σε ένα αντικολλητικό χαρτί, σχεδιάζω έναν κύκλο διαμέτρου 20-22 εκ. Τοποθετώ το χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνο (με τον σχεδιασμένο κύκλο προς τα κάτω) και το αφήνω στην άκρη.

  2. Καθαρίζω πολύ καλά τον κάδο του μίξερ (ιδανικά με ένα πανάκι και λίγο ξύδι) ώστε να μην υπάρχει ίχνος λιπαρότητας και υγρασίας. Βάζω στον κάδο τα ασπράδια, το κρεμόριο, τη βανίλια και το αλάτι. Ξεκινάω να χτυπάω με το σύρμα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν τα ασπράδια να αφρίζουν. Τότε, ξεκινάω να ρίχνω με ένα κουτάλι την ζάχαρη, πασπαλιστά. Το μυστικό είναι να ρίχνετε τη ζάχαρη σε μικρές δόσεις και αργά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.

  3. Αφού τελειώσει η ζάχαρη και έχει δημιουργηθεί μια σταθερή και αφράτη μαρέγκα, σταματάω το μίξερ και προσθέτω πασπαλιστά το κορν φλάουρ. Ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ και αδειάζω την μαρέγκα στο αντικολλητικό χαρτί. Με την μαρίζ ή με ένα κουτάλι απλώνω την μαρέγκα ώστε να φτάσω μέχρι την περιφέρεια του ζωγραφισμένου κύκλου, φροντίζοντας να υπάρχει ένα σχετικό βαθούλωμα στο κέντρο ώστε να μπορώ να την γεμίσω μετά με την σαντιγί.

  4. Μεταφέρω τη λαμαρίνα στο φούρνο, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 120°C και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω την μαρέγκα μέσα για 1 ώρα χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου. Μετά από 1 ώρα, ανοίγω την πόρτα και την αφήνω μέσα στο φούρνο για 1 ώρα ακόμη. Τέλος, την βγάζω σε σχάρα και την αφήνω μέχρι να έρθει στην θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για την κρέμα

  1. Βάζω την κρέμα γάλακτος, το μαχλέπι και την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί.

Για το σερβίρισμα

  1. Γεμίζω την πάβλοβα με την κρέμα και στολίζω με φρέσκα κόκκινα φρούτα και φρέσκια μέντα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ