Ντίνα Νικολάου: Μπιφτέκια με κινόα και λαχανικά - ιδανικά για χορτοφάγους, vegan και όσους νηστεύουν

Είναι πολύ χορταστικά και δεν θα σας λείψει καθόλου το κρέας

Υλικά

250 γρ. κινόα
700 ml νερό
Αλάτι

Για τα μπιφτέκια

2 φλιτζ. τσαγιού μαγειρεμένη κινόα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1 μεγάλο κολοκύθι, τριμμένο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κινόα

Βάζω την κινόα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και την πλένω με τρεχούμενο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το μετρημένο νερό, λίγο αλάτι και την κινόα. Μαγειρεύω με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κινόα. Αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει.

Για τα μπιφτέκια

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

Μετράω 2 φλιτζάνια καλά στραγγισμένη κινόα και την ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω τα τριμμένα λαχανικά καλά στιμμένα και τα αυγά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά. Πλάθω 6 μεγάλα μπιφτέκια και τα μεταφέρω σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνω για 20 λεπτά. Γυρίζω τα μπιφτέκια με προσοχή και συνεχίζω το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ